Την προσωρινή συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κείμενο της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των ΜΜΕ (European Media Freedom Act - EMFA), η οποία μεταξύ άλλων θέτει περιορισμούς στις δυνατότητες ηλεκτρονικής παρακολούθησης δημοσιογράφων, επικύρωσαν τα κράτη μέλη την Παρασκευή σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι επικύρωσαν την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 μεταξύ των διαπραγματευτών του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά τη νέα νομοθεσία για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, και για τη διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης και της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (European Media Freedom Act - EMFA) θα εισαγάγει μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των δημοσιογράφων και των παρόχων μέσων ενημέρωσης από πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη λειτουργία τους πέρα από τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης στην ΕΕ» ανέφερε σχετικά εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ο Benjamin Dalle, Φλαμανδός Υπουργός αρμόδιος για τις Βρυξέλλες, τη νεολαία, τα μέσα ενημέρωσης και τη μείωση της φτώχειας.
«Αυτός ο νέος κανονισμός θα προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τις πηγές τους και θα επιτρέψει στους πολίτες να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει πλουραλιστικής και ανεξάρτητης πληροφόρησης» πρόσθεσε.
Το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τη διάλυση της Ολομέλειας τον Απρίλιο.
Ο EMFA είχε αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων και δημοσιευμάτων σε όλη την ΕΕ, μετά από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας που ήθελαν ομάδα κρατών (μεταξύ τους και της Κύπρου, και με επικεφαλής τη Γαλλία) να προωθεί τη συμπερίληψη εξαίρεσης στην απαγόρευση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων δημοσιογράφων για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις