Στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως μέχρι το τέλος του χρόνου να καταλήξει σε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την σύσταση ταμείου προνοίας που θα καλύψει τους νεοεισερχόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικών συνταξιοδοτικών σχεδίων τον Οκτώβριο του 2011.
Αυτό δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης του ΥΠΟΙΚ Κύπρος Κυπριανού, τονίζοντας πως αρχικός στόχος είναι όπως καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. (αορίστου χρόνου και ημερομίσθιοι).
Είπε ακόμη ότι το ΥΠΟΙΚ έχει στη διάθεσή του αναλογιστική μελέτη με διάφορες επιλογές, τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με στόχο ένα ταμείο προνοίας στην βάση των δυνατοτήτων του κράτους. Το θέμα συζήτησε σήμερα αυτεπάγγελτα η Επιτροπή.
«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε και μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση αυτού του ταμείου προνοίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής.
Είπε ότι ετοιμάστηκε μια αναλογιστική μελέτη με διάφορα σενάρια τα οποία αξιολογούνται και σύντομα θα αρχίσει διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και των εργαζομένων. Στόχος της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και η συμφωνία να επέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσει με τη νέα χρονιά το σχέδιο να εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Κυπριανού, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργείο ζήτησε και έλαβε μελέτη από αναλογιστικό οίκο, στην οποία καταγράφονται οι παράμετροι για την εισαγωγή ενός ταμείου προνοίας, αλλά και άλλες επιλογές και εφόσον επιλεγεί η προσφορότερη επιλογή τότε θα ξεκινήσει ο διάλογος στα πλαίσια της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού.
«Το αργότερο τον ερχόμενο μήνα ο διάλογος θα ξεκινήσει. Κοστολογούνται διάφορες επιλογές σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εισαγωγής ταμείου προνοίας, κοστολογείται επίσης το κόστος για την Κυβέρνηση και το όφελος για τον κάθε υπάλληλο αν υιοθετηθούν η άλφα ή η βήτα παράμετροι για τις εισφορές», είπε.
«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε μια κατάληξη», συνέχισε.
Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν και οι αορίστου χρόνου και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως προκαταρκτική σκέψη είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο προνοίας, που να καλύπτει και άλλες ομάδες εργαζομένων και όχι απλά τους νεοεισερχόμενους που προσλήφθησαν μετά την το 2011.
Σημείωσε πως υπάρχει πρόθεση να καλυφθούν και οι αορίστου χρόνου, οι οποίοι από το 2014 δικαιούνται μόνο φιλοδωρήματος σε αναλογικά 1 προς 12. «Μια από τις επιλογές είναι να καλυφθούν όλοι από το ταμείο προνοίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυπριανού κατέστησε σαφές ότι «η Κυβέρνηση θα προτείνει κάτι που είναι πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων».
«Γι` αυγό κάναμε αναλογιστική μελέτη για να δούμε τι στοιχίζει πώς θα καθορίζονται οι εισφορές κλπ», συμπλήρωσε.
Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το θέμα της ίδρυσης ταμείο προνοίας και υπενθύμισαν ότι το θέμα αυτό διατυπώθηκε ως δέσμευση της Κυβέρνησης κατά τη συνομολόγηση των συλλογικών συμβάσεων.
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου υπενθύμισε ότι η συντεχνία είχε προσβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο τη νομοθεσία, διότι αυτή δεν είχε κατατεθεί με την κανονική οδό δηλαδή ύστερα από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά από τον τότε Υπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η όλη νομική διαδικασία βρίσκεται στα τελικά στάδια.
Αν διαφανεί ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ανυπόστατος εκείνοι που εισήλθαν στη δημόσια υπηρεσία στη συνέχεια μπορούν να αμφισβητήσουν, είπε.
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι η διαχείριση του προβλήματος φαίνεται ότι βρίσκει τη λύση του με χρονικό ορίζοντα το τέλος της τρέχουσας χρονιάς «και με γνώμονα την ορθολογιστική χάραξη μιας συγκροτημένης μεταρρυθμιστικής πολιτικής στη βάση των πραγματικών δυνατοτήτων του κράτους και όχι με τα ευχολόγια και τις κάλπικες υποσχέσεις του παρελθόντος».
Τέλος, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί το ταμείο προνοίας έτσι ώστε οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο να έχουν ασφαλιστική κάλυψη τόσο από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και από ένα ταμείο προνοίας.
Λέγοντας ότι εκκρεμεί και η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η κ. Κυριακίδου είπε πως το ΔΗΚΟ επιμένει ότι οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να έχουν και ταμείο συντάξεως και ταμείο προνοίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις