ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Παρουσιάζεται το πρωί η μελέτη για Great Sea Interconnector

Υπ. Ενέργειας: Παρουσιάζεται το πρωί η μελέτη για Great Sea Interconnector

Πραγματοποιείται το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η παρουσίαση των «αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του οίκου», που ανέλαβε να διενεργήσει τη μελέτη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), στην οποία θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ο Τηλέμαχος Παναγιωτίδης στο τιμόνι του Great Sea Interconnector - Στα 164,5 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «οι τομείς αξιολόγησης του έργου είναι τρεις και είναι η βιωσιμότητα του έργου, η συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και η γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτούς τους τρεις τομείς θα αναφερθεί σήμερα ο οίκος και "θα μας παρουσιάσει την αξιολόγηση του στη βάση αποτελεσμάτων", υπογράμμισε.

Ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλα τα Υπουργεία για να εκπροσωπηθούν στην παρουσίαση.

Αφού δούμε τις παρουσιάσεις του οίκου, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «θα γίνει συζήτηση και θα παρθεί ή όχι επενδυτική απόφαση» σε σχέση με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Αν ληφθεί επενδυτική απόφαση, θα μπει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του έργου, Great Sea Interconnector», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, «θα κάνει όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και μετά θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή».

Σε σχέση με την ενδεχόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, ο Υπουργός είπε ότι «αν και όταν αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία» για συμμετοχή στο έργο, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα επενδυτικά ταμεία ήθελαν να συμμετάσχουν.

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα πυρκαγιά στη Λεμεσό: Σπεύδουν δυνάμεις στο σημείο - Στη «μάχη» και πτητικά μέσα – Δείτε φωτογραφία

Δικηγόρος Μοναχών: «Δικαστήριο του οποίου η θητεία έληξε δεν μπορεί να δικάσει» - Εξηγεί για τα βίντεο που έστειλαν στην επιτροπή

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Αναγνωρίστηκαν με DNA τα οστά αγνοουμένου από την τουρκική εισβολή - Του απονεμήθηκε Μετάλλιο Ανδραγαθίας

Τον έπεισε να δημιουργήσουν μαζί εταιρεία και του... έφαγε 175 χιλιάδες ευρώ - Συνελήφθη 37χρονος«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

«Αμάλθεια», Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν ΠτΔ- Εμίρης Κατάρ

Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, θα έχει την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top