ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προχρηματοδότηση €20,9 εκατ. στην Κύπρο από REPowerEU κατέβαλε η Κομισιόν - Τι προνοεί

Προχρηματοδότηση €20,9 εκατ. στην Κύπρο από REPowerEU κατέβαλε η Κομισιόν - Τι προνοεί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την καταβολή προχρηματοδότησης ύψους 20,9 εκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδοτήσεις για την Κύπρο από το πρόγραμμα REPowerEU για εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της καθαρής ενέργειας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο στόχος της προχρηματοδότησης από το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται στο κεφάλαιο REPowerEU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή των βασικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που καταγράφονται στο σχέδιο.

Το REPowerEU αφορά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού ώστε η ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Η προχρηματοδότηση καταβάλλεται σε μία ή δύο δόσεις, και μπορεί να καλύπτει μέχρι και το 20% των πρόσθετων κονδυλίων της χρηματοδότησης του κεφαλαίου REPowerEU κάθε χώρας. Εάν η προχρηματοδότηση καταβληθεί σε δύο δόσεις, η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί εντός 12 μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ταυτόχρονα με την Κύπρο, η Κομισιόν ανακοίνωσε και την καταβολή προχρηματοδότησης με 145,1 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο και 585,1 εκατ. ευρώ στην Κροατία σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Εγκρίθηκαν επίσης η καταβολή προχρηματοδότησης 25,4 εκατ. ευρώ στη Φινλανδία, 158,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, 551,2 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, 26,9 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 288 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία σε επιχορηγήσεις, ενώ εγκρίθηκαν ακόμα 340 εκατ. ευρώ σε δάνεια για την Ισπανία.

Οι εκταμιεύσεις έρχονται σε συνέχεια της έγκρισης από το Συμβούλιο της ΕΕ των αναθεωρημένων σχεδίων των εν λόγω χωρών, στα οποία προστέθηκε κεφάλαιο για το REPowerEU και την υπογραφή χρηματοδοτικών συμφωνιών. Το Συμβούλιο έχει εγκρίνει τα κεφάλαια για το REPowerEU και των 23 κρατών μελών που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τροποποιημένα εθνικά σχέδια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Διαχειρίσιμη η κατάσταση - Ελέγχεται από τις δυνάμεις πυρόσβεσηςΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top