«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι να δημιουργηθεί μια εικόνα στον έξω κόσμο. Αν είστε ειλικρινής, ελάτε, εγκαταλείψετε την πολιτική της επιθετικότητας που ξεκινήσατε και ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς, που είναι σαφώς επωφελείς και για τους λαούς μας και για το νησί της Κύπρου», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι το πακέτο μέτρων για τους Τ/κ που ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν την άφιξη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ «είναι μια κίνηση για να προωθήσουν την πολιτική της κυριαρχίας τους, διά της υπαγωγής του λαού μας στο ελληνοκυπριακό κράτος».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν δήλωση – σχόλιο του Τ/κ ηγέτη για τις πληροφορίες του φέρουν τον Προέδρο Χριστοδουλίδη ν’ ανακοινώνει αυτά τα μέτρα και σημείωσε ότι ο ΠτΔ «μιλά για την ανακοίνωση πακέτου μονομερών μέτρων για το λαό μας από τον περασμένο Αύγουστο» ενώ ισχυρίστηκε ότι απέσυρε το πακέτο «όταν δεν εισέπραξε την απαραίτητη ανταπόκριση».
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η ε/κ ηγεσία, «ειδικά μετά τη συγκατάθεση των δύο πλευρών για το διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, έχει επιταχύνει τις πολιτικές της κινήσεις για περαιτέρω αύξηση των πολιτικών καταπίεσης, διώξεων και απομόνωσης που εφαρμόζει από το 1963, όταν μετέτρεψε την κοινή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό κράτος. Αποκάλυψαν επίσης τις πραγματικές τους προθέσεις, κάνοντας πολιτικές κινήσεις όχι για να φέρουν τους δύο λαούς πιο κοντά, αλλά για να διαταράξουν τους καθιερωμένους μηχανισμούς που λειτουργούν προς όφελος και των δύο πλευρών και να μας προκαλέσουν ακόμη περισσότερες οικονομικές δυσκολίες».
Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συνέχισε, αναφέρουν με κάθε ευκαιρία ότι υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κατανόηση, πρότεινε ο ίδιος το πακέτο 6 προτάσεων συνεργασίας, μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ, στην ε/κ πλευρά.
Αυτές οι αρχές, «εάν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το νησί», είπε, είναι πως αυτή η συνεργασία πρέπει να γίνει με αμοιβαία συμφωνία και των δύο πλευρών, με τρόπο που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, με τρόπο που θα τηρείται η ισότητα και των δύο πλευρών και με τρόπο που δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να αντανακλάται η επιβολή και η εξουσία της μιας πλευράς πάνω στην άλλη. «Οι προτάσεις μας έχουν προετοιμαστεί με αυτόν τον τρόπο και η πρότασή μας για έναρξη αυτού του διαλόγου συνεργασίας από κοινού ως δύο ηγέτες, που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς, το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας, βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι, με οικοδεσπότη τον ΓΓ του ΟΗΕ».
«Η έκκλησή μου προς τον Ελληνοκύπριο ηγέτη είναι η εξής: Αυτό που χρειάζεται δεν είναι να δημιουργηθεί μια εικόνα στον έξω κόσμο. Αν είστε ειλικρινής, ελάτε, εγκαταλείψετε την πολιτική της επιθετικότητας που ξεκινήσατε και ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς, οι οποίοι είναι σαφώς επωφελείς και για τους λαούς μας και για το νησί της Κύπρου», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.
Στόχος η ενίσχυση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Οκτάι
Πρωταρχικό στόχο θεωρούν «την εγγύηση της ύπαρξης, της ελευθερίας και του μέλλοντος του τουρκοκυπριακού λαού, την άνοδο του επιπέδου ευημερίας του και την ενίσχυση της τδβκ με όλους τους θεσμούς και οργανισμούς της», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Φουάτ Οκτάι σε συνάντηση χθες με αντιπροσωπεία της «βουλής».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα γράφει πως ο κ. Οκτάι επανέλαβε τη θέση ότι η Τουρκία υποστηρίζει το «όραμα της λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε αυτή τη στήριξη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, προβαίνοντας σε έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ανέφερε ότι συνεχίζονται «με πολύ σοβαρό τρόπο» οι προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και κοινοβουλευτικής διπλωματίας. «Βρίσκεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περιβάλλον συνεχώς στην ημερήσια μας διάταξη η αναγνώριση της Κύπρου [σσ: του ψευδοκράτους] και η απαλλαγή της τδβκ από κάθε είδους περιορισμούς και εμπάργκο. Πάντοτε το εξηγούμε αυτό με επιμονή. Είναι διαρκής η στήριξή μας για την κατοχύρωση των εγγενών δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου και την αναγνώριση της τδβκ», είπε.
Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί το διαμοιρασμό της εξουσίας και της ευημερίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά,. «Είναι γνωστό ότι βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα και προσπαθούν να τους μπαλώσουν στο λεγόμενο κράτος τους. Όμως, υπάρχει κάτι που δεν ξέρουν. Ουσιαστικά, το ξέρουν και αυτό. Το έμαθαν το 1974. Το έζησαν και μερικές φορές στην ιστορία, όμως ελπίζω να μην θέλουν να το μάθουν, να το θυμηθούν ξανά. Επομένως, ποτέ μα ποτέ δεν θα δεχτούμε ακόμα και μια φράση υπό τη μορφή της μειονότητας για τους Τούρκους στην Κύπρο πάνω σε αυτό το θέμα. Διότι εκείνο το μέρος είναι μητέρα πατρίδα των Τούρκων και η ηγεμονία τους διήρκεσε πέραν των 500 χρόνων. Αν σκεφτείτε πως είναι ένα νησί που κατακτήθηκε και από τους Ενετούς, είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος κατέχει το νησί αυτή τη στιγμή. Αν υπάρχει ένας κατακτητής αυτός είναι οι Ελληνοκύπριοι και αυτό που κάνουν με τους υποστηρικτές τους είναι κατοχή», ισχυρίστηκε.
Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ζουν στη ζώνη άνεσής τους, συνεχίζοντας να επωφελούνται από το στάτους κβο με την αυτοπεποίθηση που τους παρέχει η διεθνής αναγνώριση και επανάλαβε τον ισχυρισμό ότι έχει πλέον εξαντληθεί το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, που δοκιμάστηκε για πάνω από μισό αιώνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις