Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις διεξήχθη την Πέμπτη η θανατική ανάκριση, για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, με τον παθολογοανατόμο Εμμανουήλ Αγαπητό να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εξέταση του υοειδούς οστού και να λέει ότι «δεν είμαστε σίγουροι για κάκωση εν ζωή, αλλά ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορούσε να υπάρχει». Η σημερινή διαδικασία διήρκεσε πέραν των πεντέμισι ωρών, ενώ συνέχεια θα δοθεί αύριο, Παρασκευή στις 09:00, με την κατάθεση της μαρτυρίας της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη.
Αφού κατατέθηκε το πολυσέλιδο βιογραφικό του, ο καθηγητής Αγαπητός, ο οποίος είχε διοριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για να εξετάσει το υοειδές οστό του Θανάση Νικολάου, εξήγησε στο δικαστήριο τους ιατρικούς όρους για τους οποίους ρωτήθηκε από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας.
Ακολούθως, ανέγνωσε την δισέλιδη έκθεση του, που απέστειλε στις 7 Μαΐου 2021, μετά την μικροσκοπική εξέταση των πλακιδίων με το υοειδές οστό του Θανάση, με την δικηγόρο της Δημοκρατίας να ζητά διευκρινίσεις επί του συμπεράσματος του περί «πιθανής κάκωσης γενόμενης εν ζωή», σε σχέση με το έλλειμμα μήκους 3mm που εντοπίστηκε στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού.
Ο καθηγητής Αγαπητός είπε πως «δεν είμαστε σίγουροι για κάκωση εν ζωή, αλλά ούτε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορούσε να υπάρχει», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως «το μικρό οστικό έλλειμμα μπορεί να είναι και μεταθανάτιο, λόγω της αποσύνθεσης από το μεγάλο χρονικό διάστημα».
Εξήγησε, επίσης, ότι σε κανένα μέρος του οστού που εξέτασε δεν ανιχνεύτηκε κοκκία αιμοσιδηρίνης, η οποία καταδεικνύει κάκωση εν ζωή, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή εμφανίζεται μετά από 24 ώρες από την ώρα της κάκωσης και νοουμένου ότι το άτομο εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.
Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι, η μη ανίχνευση κοκκίας αιμοσιδηρίνης, δεν αποκλείει αυτή να υπήρχε και να απορροφήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, υπενθυμίζοντας ότι εξέτασε τα πλακίδια με το υοειδές οστό του Θανάση Νικολάου, 16 χρόνια μετά το θάνατο του.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κάλεσε τον κ. Αγαπητό να αναφέρει αν κατέληξε σε ασφαλές συμπέρασμα για το πού οφείλεται το έλλειμμα στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού, με τον ίδιο να απαντά «όχι με ασφάλεια».
Μεταξύ άλλων, ερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχουν ευρήματα που αντικρούουν την ιατροδικαστική έκθεση Πανίκου Σταυριανού, ο οποίος βρήκε φυσιολογικό το υοειδές οστό. Όπως είπε ο κ.Αγαπητός, ο ιατροδικαστής Σταυριανός έκανε μακροσκοπική (και όχι μικροσκοπική) εξέταση επί της ίδια της σορού και «δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι είναι λανθασμένο το εύρημα του».
Από πλευράς της οικογένειας, η δικηγόρος παρουσίασε φωτογραφίες από τη σορό του Θανάση, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο εντοπίζεται υπέρχρωση στην περιοχή του λαιμού, που θα μπορούσε να προκληθεί από στραγγαλισμό, με τον παθολογοανατόμο να αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να αποκλείσει δια γυμνού οφθαλμού.
Απαντώντας στο ερώτημα της δικηγόρου της οικογένειας, γιατί δεν επιτράπηκε στην παθολογοανατόμο Δήμητρα Καραγιάννη να παρευρίσκεται στην διαδικασία εξέτασης των οστών, ο Εμμανουήλ Αγαπητός είπε πως «κανείς δεν την απέκλεισε», πως δεν υπήρξε κανένα αίτημα από την ίδια και ότι την ενημέρωσε ότι τα πλακίδια ήταν έτοιμα για επισκόπηση. Σημείωσε ακόμη ότι η όλη διαδικασία επεξεργασίας του υοειδούς οστού κράτησε περί τους δυο μήνες.
Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος απέστειλε αρχικά πίσω στην Κύπρο 313 πλακίδια και όχι 325, γιατί τα υπόλοιπα ήταν κενά, αλλά τα κράτησε σε περίπτωση που του ζητηθούν.
Ο καθηγητής Αγαπητός αντέδρασε έντονα σε αναφορές της δικηγόρου της οικογένειας σε σχέση με την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις στις οποίες ζητήθηκε η εμπειρογνωμοσύνη του, με τον ίδιο να κάνει λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση.
Μετά από διευκρινιστικές απαντήσεις που ζήτησε η δικαστής, ορίστηκε όπως αύριο καταθέσει, ως μάρτυρας, η παθολογοανατόμος Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία εκπροσωπούσε την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, κατά την περίοδο εξέτασης των οστών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις