Η αναζωπύρωση που παρατηρήθηκε πρόσφατα στις εκδόσεις χρέους από τις τουρκικές τράπεζες αποτελεί ένδειξη "μικρότερων βραχυπρόθεσμων κινδύνων αναχρηματοδότησης", λόγω της βελτίωσης του κλίματος μεταξύ των επενδυτών από την υιοθέτηση πιο συμβατικών μακροοικονομικών πολιτικών από την Τουρκία μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, τονίζει η Fitch Ratings, αναφέροντας παράλληλα ότι οι εκδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα έχουν ανέλθει από τις εκλογές του Μαΐου του 2023 περίπου στα 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Σε ανάλυση του τη Δευτέρα, με τίτλο "Η αναζωπύρωση των εκδόσεων των τουρκικών τραπεζών αποτελεί ένδειξη χαμηλότερου βραχυπρόθεσμου κινδύνου αναχρηματοδότησης", ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως αναμένει ότι «οι εκδόσεις θα είναι ως επί το πλείστον ευκαιριακές, δεδομένου ότι το κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλό και η ρευστότητα (των τραπεζών) σε ξένο νόμισμα είναι γενικά επαρκής».
Η ρευστότητα σε ξένο νόμισμα του τομέα ήταν 81 δισ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, αρκετή για να καλύψει, σύμφωνα με τον Fitch, τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους των τραπεζών, σε ξένο νόμισμα, (χωρίς τις πηγές σταθερής χρηματοδότησης) συν περίπου το 14% των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.
«Οι τουρκικές τράπεζες έχουν κάνει μια αξιοσημείωτη επιστροφή στις διεθνείς αγορές χρέους από το 2ο εξάμηνο του 2023, εκδίδοντας σημαντικά ποσά ευρωομολόγων και χρέους Tier 2», σημειώνει.
Αυτό ακολούθησε, όπως αναφέρει ο Fitch, μια παρατεταμένη περίοδο πολύ περιορισμένων εκδόσεων λόγω υψηλού κόστους και ασθενούς κλίματος των επενδυτών εν μέσω της μεταβλητότητας της αγοράς.
Προσθέτει ότι η πρόσβαση στην αγορά χρέους και το κόστος των εκδόσεων έχουν «σαφώς βελτιωθεί», καθώς οι πρόσφατες εκδόσεις ήταν γενικά σε χαμηλότερα επιτόκια και με πιο συμβατική ωρίμανση των ομολόγων.
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η έκδοση χρέους σε ξένο νόμισμα από τις τουρκικές τράπεζες ανήλθε από τις εκλογές του Μαΐου 2023 σε περίπου 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, εξαιρουμένων των εκδόσεων κάτω των 150 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (κυρίως προγράμματα μεσοπρόθεσμων ομολόγων).
«Πιστεύουμε ότι αυτό αντανακλά τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά χρέους και τις στρατηγικές κινήσεις των τραπεζών για να διατηρήσουν την παρουσία τους στις αγορές χρέους, κλειδώνοντας πιο αποδεκτές (αν και ακόμη υψηλές) τιμές», υπογραμμίζει.
Ο Fitch αναφέρει επίσης ότι αρκετές τράπεζες αξιοποίησαν πρόσφατα την αγορά χωρίς να περιμένουν τις συνήθεις κρατικές εκδόσεις στις αρχές του ημερολογιακού έτους, γεγονός που υποδηλώνει την έντονη επιθυμία τους να επωφεληθούν από το βελτιωμένο κλίμα, και τις συνθήκες που υπάρχουν στην τιμολόγηση των εκδόσεων.
Αναφέρει ακόμη ότι οι τουρκικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα τα τελευταία χρόνια και ο περισσότερος νέος δανεισμός γίνεται πλέον σε εγχώριο νόμισμα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις