ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΤΚ: Αποσύρθηκαν 642 παραχαραγμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ το 2023 στην Κύπρο

ΚΤΚ: Αποσύρθηκαν 642 παραχαραγμένα τραπεζογραμμάτια ευρώ το 2023 στην Κύπρο

Στην Κύπρο, το 2023 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 642 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,4% σε σχέση με το 2022.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σχετικά με την παραχάραξη τραπεζογραμματίων ευρώ, το τραπεζογραμμάτιο με ονομαστική αξία €20 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 41,7% του συνόλου.

«Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή» προστίθεται.

Παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν λεπτομερώς τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι κατά τη διάρκεια του 2023 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 467.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,2% σε σχέση με το 2022, καθώς τότε ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν εξαιρετικά χαμηλός μετά την πανδημία COVID-19.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας στο σύνολο τους το 72,4% του συνόλου, προστίθεται.

Το 97,2% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκε σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 1,9% σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ευρωζώνης και το 0,9% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Στον διαδικτυακό χώρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς τρόπους ελέγχου της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top