ΥΓΕΙΑ

Βάλατε στόχο να χάσετε κιλά; Ίσως δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν – Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί

Βάλατε στόχο να χάσετε κιλά; Ίσως δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν – Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί

Το ταξίδι για την απώλεια βάρους είναι προσωπική υπόθεση. Αν όμως παραμείνει και μυστική, μπορεί να φτάσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα στον προορισμό. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για σίγουρο αδυνάτισμα, σύμφωνα με τη Michelle Saari, εγγεγραμμένη διαιτολόγο στο EHealth στο Ontario.

«Η απώλεια βάρους είναι ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι. Μια απόφαση που δεν υποστηρίζουν όλες οι οικογένειες» δήλωσε η Saari στο Fox News. «Όταν μοιράζεστε τους στόχους σας για το αδυνάτισμα, μπορεί να ακούσετε φράσεις όπως “Δεν χρειάζεται να χάσεις βάρος, φαίνεσαι μια χαρά”. Αν και καλοπροαίρετα, τέτοια σχόλια μπορεί να σαμποτάρουν την προσωπική σας επιλογή» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως κανείς δεν οφείλει να λογοδοτεί για την απόφασή του να χάσει βάρος.

Δεν βλάπτουν μόνο τα αρνητικά σχόλια

Μια μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Peter Gollwitzer από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι η γνωστοποίηση των στόχων και προθέσεών μας -και δη όσων αφορούν την ταυτότητά μας- υπονομεύει τα αποτελέσματα, κυρίως σε όσους δείχνουν μεγάλη προσήλωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ενθουσιώδη σχόλια φίλων και γνωστών για τέτοιες μεγάλες αποφάσεις και για αποτελέσματα που βλέπουν πριν καν υπάρξει αξιοσημείωτη αλλαγή, ενεργοποιούν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με την έκρηξη ντοπαμίνης να μας δίνει το λάθος σήμα ότι μάλλον «πιάσαμε» τον στόχο. Κάπως έτσι, με σχόλια θαυμασμού να περιττεύουν και τα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης να μας ξεγελούν, εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη του σκοπού.

Ανασταλτικά ωστόσο θα λειτουργήσουν και τα επικριτικά, φαρμακερά ενίοτε σχόλια από τον περίγυρο για την προσπάθεια ή για τα περιττά κιλά, τα οποία δεν στερούνται απλώς διακριτικότητας αλλά μπορούν να οδηγήσουν τον αποδέκτη σε μη φυσιολογικές διατροφικές επιλογές, ανέφερε η Saari.

Κρατώντας έξω από την υπόθεση «αδυνάτισμα» ανθρώπους που αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν το σώμα σας και πώς αλλάζει, «είναι πιθανότερο να αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα σας, απαλλαγμένη από σχόλια τρίτων».

Κρατήστε τον στόχο μυστικό

Η πρώτη συμβουλή του Δρ Gollwitzer για την αποφυγή του κινδύνου παρεμβολών είναι ξεκάθαρη: «κρατήστε το στόμα σας κλειστό».

Εντούτοις, για τα πιο εξωστρεφή άτομα που θέλουν να μοιράζονται προσωπικές τους υποθέσεις, υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να περιγράφουν τον στόχο αλλά και το πλάνο δράσεων που θα ακολουθήσουν για να τον πετύχουν. Αυτός ο σχεδιασμός, εξηγεί ο καθηγητής, επιτρέπει καλύτερο έλεγχο των καταστάσεων και καθορίζει τη συμπεριφορά μας καλύτερα από τις περιστάσεις. («Όταν πάτε το γυμναστήριο πριν τη δουλειά, η κατάσταση που σχεδιάσατε στο μυαλό σας ελέγχει τη συμπεριφορά σας, όχι η πρόθεσή σας να ασκηθείτε περισσότερο»)

Η δεύτερη, να το εξομολογηθούν μόνο σε έναν ή δύο κοντινούς ανθρώπους που μπορούν βοηθήσουν στην τήρηση όσων απαιτούνται για την εκπλήρωση του στόχου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top