ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων

Ουγγαρία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφύγων

Επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα - 60 μετανάστες έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση - Επεκτείνει τον φράχτη προς Ρουμανία

Αφού σφράγισε το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορά της με τη Σερβία και έθεσε σε ισχύ αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για είσοδο στη χώρα, η Ουγγαρία προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης -που επιτρέπει την κινητοποίηση και στρατιωτικών δυνάμεων στα νότια σύνορα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και αφορά δύο περιφέρειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Επιπλέον η κυβέρνηση Ορμπάν όχι μόνο εντείνει την καταστολή, αλλά ανακοινώνει ότι έλαβε απόφαση να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράχτη που ολοκληρώνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η ουγγρική αστυνομία που ενεργεί ήδη στο πλαίσιο νέων νόμων έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση 60 μετανάστες και θα τους απευθυνθούν κατηγορίες.

Το σφράγισμα των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη σερβική πλευρά- συμπίπτει με την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει προς το παρόν σε συντονισμένη δράση μετά τη σύνοδο των υπoυργών Εσωτερικών «28».

H Σερβία διαμήνυσε, διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αλεξάνταρ Βούλιν, πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες που έχουν ήδη βρεθεί στην Ουγγαρία και επαναπροωθούνται στη Σερβία: «Δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας, από την στιγμή που έχουν πατήσει σε ουγγρικό έδαφος, αναμένουμε να τους διαχειριστεί η Ουγγαρία» είπε.

Τη Δευτέρα έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός όσων μπήκαν στην Ουγγαρία: Έφτασαν 9.380 άτομα την τελευταία ημέρα πριν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Βουδαπέστη.

Tο τελευταίο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας -στις σιδηροδρομικές ράγες τοποθετήθηκε βαγόνι κοντέινερ με συρματόπλεγμα- ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του βασικού φράχτη.

Η νέα νομοθεσία που ισχύει από το πρωί της Τρίτης προβλέπει επίσης τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και μέχρι πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σύνορα με την Ουγγαρία. Αρκετοί έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον προσωρινό φράχτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Σερβία, προηγούμενη χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών που κινούνται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, ήταν εξίσου σκληρές.

«Αν θέλουν [οι Ούγγροι] να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα» ανέφερε ο σέρβος αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νενάντ Ιβανίσεβιτς στν σερβικό σταθμό Β92.

Σύμφωνα με τον σέρβο υπουργό Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν, εξετάζεται το στήσιμο κέντρων υποδοχής σε τέσσερις σερβικές πόλεις, καθώς το Βελιγράδι προβλέπει πως το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων θα παρατείνει το χρόνο παραμονής των προσφύγων στη Σερβία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο» είπε ο Βούλιν.

Άρχισαν οι ποινικές διώξεις εναντίον μεταναστών - 60 οι συλλήψεις

Στο Ζέγκεντ της νότιας Ουγγαρίας, ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκιόργκι Μπακόντι δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου πως "εξήντα άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ προξενούσαν ζημιές στον φράκτη (...) Η αστυνομία άρχισε σε βάρος τους ποινική διαδικασία". Η πρόκληση ζημιών στον συνοριακό φράκτη τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών βάσει μιας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ χθες τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο κύμα συλλήψεων που ανακοινώνεται αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία. 
Εξάλλου στη Γενεύη η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε σήμερα ότι, καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

"Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε", δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. "Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα", πρόσθεσε.

ΙΟΜ: Η Ουγγαρία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ

Η καταστολή εκ μέρους της Ουγγαρίας των μεταναστών που διασχίζουν τα νότια σύνορά της «μοιάζει» με παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την ώρα που η Βουδαπέστη ανακοίνωνε την έναρξη ποινικών διώξεων σε βάρος 60 μεταναστών που συνελήφθησαν σήμερα και κατηγορούνται ότι "προκάλεσαν ζημιές" στον φράκτη που η ουγγρική κυβέρνηση κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία. 

Η Ουγγαρία "έχει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει", δήλωσε η Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ για την Ουγγαρία. "Τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ αναφορικά με το άσυλο και επίσης αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες".

Η Μαϊκόφσκα-Τόμκιν δήλωσε πως ο ΔΟΜ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για νομική αμφισβήτηση των νέων κανονισμών. "Θεωρώ ότι η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάλληλες για τις συνθήκες τους", δήλωσε.

Ταυτόχρονα στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε» δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. «Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» επισήμανε.

Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε την Τρίτη η ουγγρική κυβέρνηση. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο τη Δευτέρα στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσει η νέα νομοθεσία.

Ουγγαρία: Αρχίζουν συλλήψεις και απελάσεις προσφύγων

Σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία που προβλέπει συλλήψεις, φυλακίσεις και απελάσεις προσφύγων και μεταναστών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν. Tο βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία έκλεισε ήδη, έκλεισε τμήμα του εναέριου χώρου σε ζώνη 20 χιλιομέτρων, ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του φράχτη 175 χιλιομέτρων.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις μεθοριακές περιοχές αναμένεται να κηρύξει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, προαναγγέλλοντας επίσης μαζική απόρριψη αιτήσεων χορήγησης ασύλου.
Εντονη ανησυχία για τις κινήσεις της Βουδαπέστης εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι Αρχές της Ουγγαρίας έκλεισαν το βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία. Δεκάδες αστυνομικοί με κράνη παρατάχθηκαν κατά μήκος διασυνοριακής σιδηροδρομικής γραμμής από όπου έχουν εισέλθει εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Συρία, στο ουγγρικό έδαφος.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης μονάδες του στρατού και της έφιππης αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή.

Η ουγγρική αστυνομία κατηύθυνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, στην επίσημη συνοριακή διέλευση Horgos 2, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, αλλά και αυτό το σημείο διέλευσης ήταν κλειστό.

Ωρες αργότερα η αστυνομία επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από το σημείο διέλευσης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο σημείο, διαμέσου μιας μεταλλικής πύλης.

Εκλεισε και τον εναέριο χώρο

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει κλείσει και τον εναέριο χώρο της σε μία ζώνη πλάτους 20 χιλιομέτρων και ύψους έως και 1.350 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ουγγρική εθνική αρχή ελέγχου των μεταφορών.

Το κλείσιμο του τμήματος του ουγγρικού εναέριου χώρου τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου και σκοπό έχει να είναι σε θέση η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο για να εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, δεν επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το μπλόκο στη βασική διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη μεθόριο με την Σερβία ήλθε λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που δίνουν στις αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν όποιον αποπειραθεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουγγαρίας από τη Σερβία παράνομα, να κρατούν και να απελαύνουν αιτούντες άσυλο.

Περισσότεροι από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ουγγαρία από τη Σερβία φέτος, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών έχει διχάσει την ΕΕ και τροφοδοτεί τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη της.

«Ακούσαμε ότι οι Ούγγροι θα κλείσουν τα σύνορα την 15η Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να βιαστούμε να φύγουμε από την Ελλάδα» είπε ο Αμερ Αμπουνταλάμπι, ένας 24χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό, λίγο πριν περάσει τα σύνορα.

Η Ουγγαρία σπεύδει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράκτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.

Ως τις 17:00 της Δευτέρας είχαν απογραφεί 7.437 μετανάστες, πολλοί από τη Συρία, που μπήκαν στη χώρα από τη Σερβία -η οποία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε πως αναμένει πως μεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν, σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του «πιθανότατα» θα κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Τρίτη.

Αντιδρά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή των συνόρων νωρίτερα τη Δευτέρα, καλώντας τους να επιδείξουν ανθρώπινη αλλά «ανυποχώρητη» συμπεριφορά έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που έχουν «εξαπατηθεί», όπως υποστήριξε.

Η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σημείωσε τη Δευτέρα ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την κίνηση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία ανεγείροντας φράκτη και στον περιορισμό της διέλευσης ανθρώπων που ζητούν άσυλο.

Προφανώς «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε χώρας να προστατεύει τα σύνορά της με τα εργαλεία και τις μεθόδους που θεωρεί ότι απαιτούνται», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ερνε Σίμον.

Ομως αναφερόμενος στο κλείσιμο του βασικού σημείου διέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών, ο Σίμον τόνισε πως είναι «πολύ σημαντικό» να μην επιβάλλονται φραγμοί σε ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από πολέμους και διωγμούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top