ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Αντωνίου: Αφετηρία της νέας προσπάθειας τα ψηφίσματα ΣΑ και κεκτημένο Κραν Μοντανά

Γιάννης Αντωνίου: Αφετηρία της νέας προσπάθειας τα ψηφίσματα ΣΑ και κεκτημένο Κραν Μοντανά

Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά να αποτελέσουν την αφετηρία της νέας προσπάθειας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανέφερε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Προσέθεσε πως η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, ειδικά στην τρέχουσα χρονική περίοδο, ενώ ανέδειξε επίσης τη διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για την παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και κατά πόσο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το Κυπριακό στις επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιεί πάντοτε την παρουσία του γενικά στο εξωτερικό, αλλά ειδικά και σε επαφές με άλλους ομολόγους του, για να μιλήσει για το Κυπριακό, ενόψει και της καθόδου της κ. Ολγκίν.

Σημείωσε περαιτέρω πως παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για πιο ενεργό συμβολή της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο πως ο διορισμός προσωπικότητας από την Ένωση δεν υπήρξε ποτέ προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Η κάθοδος της κ. Ολγκίν και η εξέταση του εδάφους για απευθείας διαπραγματεύσεις είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς θέλαμε και θέλουμε να σπάσει το αδιέξοδο, θεωρούμε πως η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καθοριστική για να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία με δύο εν εξελίξει πολέμους», υπογράμμισε σχετικά.

Συμπλήρωσε ότι πέραν των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαφές ειδικά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω και της επικείμενης μετάβασης της κ. Ολγκίν στην Αθήνα την Τρίτη. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι το καλό κλίμα μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας είναι υποβοηθητικό στην όλη προσπάθεια, καθώς και την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια απτή πλέον εξέλιξη, με επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελεί το «πράσινο φως» της Άγκυρας προς την Τ/κ ηγεσία για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει εν τω μεταξύ και άλλη επαφή μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του κ. Μητσοτάκη μέχρι τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα επαφή μετά από τη συνάντηση της κ. Ολγκίν με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Άγκυρα.

Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος θα εγείρει το Κυπριακό στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) το Σάββατο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.

Συμπλήρωσε ότι αναμένεται να φανεί αν θα συμπεριληφθούν τα ευρωτουρκικά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου ή σε μεταγενέστερο στάδιο, προσθέτοντας πως ο έλεγχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας θα κινηθεί παράλληλα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Σε αυτή τη φάση η δική μας επιδίωξη είναι αφετηρία της νέας προσπάθειας να αποτελέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά», τόνισε ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτυπώνεται σαφώς η βάση λύσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top