ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Επισήμως καταζητούμενη στη Ρωσία η πρωθυπουργός της Εσθονίας

Κάγια Κάλας: Επισήμως καταζητούμενη στη Ρωσία η πρωθυπουργός της Εσθονίας

Η Ρωσία προετοιμάζεται για στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση την επόμενη 10ετία, προειδοποιεί η Εσθονία την ώρα που η πρωθυπουργός της βαλτικής χώρας μπαίνει επισήμως στη «λίστα των καταζητούμενων», σύμφωνα με το μητρώο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Κι ενώ εντείνεται η διαμάχη Ρωσίας - Δύσης με τις δηλώσεις Τραμπ να ρίχνουν κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ εμπνεύστηκε από τους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά χθες από το Παρίσι: «Ένας για όλους όλοι για έναν».

Η είδηση έπεσε σήμερα σαν «βόμβα» στη διεθνή κοινότητα ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ενέταξε στη λίστα των καταζητούμενων την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Guardian».

Το όνομα της Κάλας εμφανίστηκε στο μητρώο των καταζητούμενων και φέρεται να είναι αντιμέτωπη με ποινικές κατηγορίες. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Εσθονή πρωθυπουργός, όπως ανέφερε το πρακτορείο Associated Press. Είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο θέτει έναν ξένο ηγέτη στη λίστα καταζητούμενων.

Η Κάλας υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής της Ουκρανίας, πρωτοστατώντας στις προσπάθειες για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, έχει εξοργίσει τη Μόσχα πιέζοντας για την απομάκρυνση των μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία έχει νόμους που ποινικοποιούν την «αποκατάσταση των Ναζί» που περιλαμβάνουν ρήτρες που τιμωρούν τη βεβήλωση των πολεμικών μνημείων.

Εκτός από το Κάλας, και ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Ταιμάρ Πέτερκοπ τέθηκε επίσης στη λίστα καταζητούμενων, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Λίγες ώρες αργότερα, η υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας μίλησε για ρωσική απειλή καλώντας τη Δύση να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων και να αποτρέψει τον εχθρό.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας», δήλωσε σήμερα η αρμόδια υπηρεσία. Παράλληλα, βέβαια, δήλωσε ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να αποτραπεί αν η Δύση λειτουργούσε με παρόμοιο σκεπτικό και συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό δυνάμεων.

«Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων της Δύσης έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή από τη Ρωσία ενάντια σε χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρώπη να προετοιμαστεί με επανεξοπλισμό. Ο αρχηγός της εσθονικής υπηρεσίας πληροφοριών είπε ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίζεται στα σχέδια της Ρωσίας να διπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που είναι εγκατεστημένες κατά μήκος των συνόρων που έχει με τα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία... «Η Ρωσία έχει επιλέξει μια οδό που θα επιφέρει μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση... και το Κρεμλίνο πιθανώς προσδοκά μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου», τόνισε ο Κάουπο Ροσίν σε δημοσιογράφους κατά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.
«Μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι "πολύ απίθανη" βραχυπρόθεσμα», είπε, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να κρατήσει στρατεύματα στην Ουκρανία και θα παρέμενε απίθανη εάν η ρωσική συσσώρευση δυνάμεων έβρισκε ανταπόκριση από την Ευρώπη. «Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα (μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης) θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς καμία προετοιμασία», πρόσθεσε ο Ροσίν.

Ο ίδιος πάντως δεν αναμένει να έχει η Ρωσία κάποια πρόοδο στο μέτωπο της Ουκρανίας πριν από τις προεδρικές εκλογές της τον Μάρτιο, καθώς θα χρειαστεί να κινητοποιήσει σημαντικά περισσότερα στρατεύματα για να επιτύχει αυτό τον στόχο.

Μιλώντας για τα σχόλια του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπερασπιζόταν συμμάχους που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα, ο Ροσίν είπε: «Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ποτέ χρήσιμες».

«Η ικανότητα της Ρωσίας να παρέχει πυρομαχικά στα στρατεύματά της συνεχίζει να υπερτερεί της Ουκρανίας, και αν η δυτική υποστήριξη δεν διατηρηθεί ή αυξηθεί, η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Παρίσι, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ έδωσε τη δική του απάντηση στις απειλές του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Δύσης προτρέποντας μάλιστα τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ.

«Ένας για όλους κι όλοι για έναν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ από την «πόλη του φωτός» επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική λύση» στην ΕΕ και τη διατλαντική συμμαχία, πριν από μια σύνοδο κορυφής στην οποία συζήτησε την εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι ίσως εδώ στο Παρίσι που τα λόγια από τους "Τρεις σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά αντηχούν πιο καθαρά: "Όλοι για έναν και ένας για όλους"», δήλωσε ο Τουσκ

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Guardian» , την πρόθεσή τους να αναβιώσουν και να δώσουν νέο και ουσιαστικό περιεχόμενο στο αποκαλούμενο «Τρίγωνο της Βαϊμάρης» διατύπωσαν χθες ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια των διαδοχικών επισκέψεων που πραγματοποίησε ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια συμμαχία η οποία συγκροτήθηκε στην ομώνυμη πόλη το 1991 ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, στον απόηχο της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, η οποία όμως είχε συστηματικά απαξιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών της διακυβέρνησης της Πολωνίας από το εθνικιστικό κόμμα «PiS» (Νόμος και Δικαιοσύνη).

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε οργή και ανησυχία στην Ευρώπη όταν δήλωσε ότι δεν θα υπερασπιστεί κανένα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα - και θα ενθάρρυνε μάλιστα τη Ρωσία να συνεχίσει να επιτίθεται.

Υπενθυμίζοντας μια συνομιλία που είπε ότι είχε με ηγέτη μιας «μεγάλης χώρας» και στην οποία συζητούσαν ένα τέτοιο σενάριο, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος τόνισε σε προεκλογική του συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα: «Όχι, δεν θα σας προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν».

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top