ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περδίκης: «Στη δημοσιότητα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ»

Περδίκης: «Στη δημοσιότητα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ»

Το Κίνημα Οικολόγων έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής το συντομότερο δυνατόν, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, να ανακοινωθούν τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Lagarde, "ανεξάρτητα αν είναι παράνομα ή όχι τα λεφτά αυτά", δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Πρόεδρος και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Αυτή είναι μια πληροφορία που πρέπει να είναι δημόσια όταν αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως το Κίνημα ζήτησε επίσης “να τεθεί χρονοδιάγραμμα από τη Βουλή επισήμως για να μην προχωρήσει αυτή η υπόθεση σε βάθος χρόνου και να μπούμε σε διαδικασίες παραγραφής”.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η τρίτη εισήγηση των Οικολόγων είναι να ζητηθεί από την κυβέρνηση να στείλει ανακριτές να συνομιλήσουν με το πρώην στέλεχος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανι “γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν και πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να ειπωθούν και να κατατεθούν από τον κύριο αυτό”.  Ο κ. Περδίκης εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί, όπως ανέφερε, η Βουλή δεν υιοθετεί τις εισηγήσεις των Οικολόγων.

Είπε πως ο Πρόεδρος της Βουλής τους ενημέρωσε κατά την πρωινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πως θα ζητήσει η λίστα Lagarde να κατατεθεί στη Βουλή και να ασφαλιστεί στο γραφείο του.

“Εμείς είχαμε εισηγηθεί να γίνει αυτή η ενέργεια από την αρχή. `Εχει περάσει ήδη σχεδόν ένας μήνας και κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό το υλικό που θα φθάσει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής είναι το πρωτότυπο και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας”, ανέφερε ο κ. Περδίκης.

“Εμείς ανησυχούμε ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια ακόμα διαδικασία που θα οδηγήσει στη συγκάλυψη και οι πολίτες θα απογοητευτούν για ακόμα μια φορά, όπως συνέβηκε με την περίπτωση των αφορολόγητων εκροών πριν από το κούρεμα που ακόμα περιμένουμε από τον `Εφορο Φορολογίας να μας ξεκαθαρίσει ποιές από αυτές ήταν φορολογημένες και ποιές όχι”, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως τους βρίσκει σύμφωνους σε πρώτο στάδιο τη λίστα να την έχει μόνο ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά θέλουν ταυτόχρονα να ανακοινωθούν τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Φόρος ακινήτων
------------------------
Για το θέμα του φόρου ακινήτων, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων προνοεί να μπορούν να πληρώνεται το οφειλόμενο ποσό σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Είπε ακόμη πως το Κίνημα θεωρεί ότι είναι πάρα πολύ σωστή η τροπολογία του ΑΚΕΛ, που βάζει την έκπτωση στη λογική της κλιμάκωσης και θα την ψηφίσει.

“`Ομως πέραν από την εισήγηση για κλιμακωτή έκπτωση που είναι σωστή εμείς ως Οικολόγοι καταθέτουμε και τροπολογία για να μπορούν όσοι δεν έχουν να δώσουν τα χρήματα αμέσως, μέχρι το τέλος του χρόνου, να πληρώσουν σε δώδεκα άτοκες μηνιαίες δόσεις τον επόμενο χρόνο και χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο όταν κάνουν αυτή τη συμφωνία”, ανέφερε.

“Εννοείται ότι για όσους παραβιάσουν αυτή τη συμφωνία επανέρχεται το πρόστιμο και πρέπει να πληρώσουν μέσα στη νενομισμένη διορία”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως αυτή η εισήγηση τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών “την έχει αποδεχθεί επί της αρχής αλλά επιφυλάχθηκε να αποτελέσει μέρος του μελλοντικού νομοσχεδίου, το οποίο θα αφορά το 2016. Εμείς θεωρούμε ότι κάτι που είναι καλό μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα να εφαρμόζεται. Θα το εισηγηθούμε σήμερα στην ολομέλεια για να ψηφιστεί”, σημείωσε.

Προϋπολογισμός 2016
---------------------------------

Οσον αφορά τον Προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Περδίκης είπε πως οι Οικολόγοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι προαναγγέλλεται ότι στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και το στοιχείο της ανάπτυξης και θα υπάρχει αυτή η μικρή αύξηση του 5% επί του προηγούμενου προϋπολογισμού. “Βέβαια πάνω στο 0 το 5% πάλι 0 είναι, δηλαδή στην ουσία όταν έχουμε τόσον ισχνή πρόνοια στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη σε έργα από το δημόσιο δημόσιο εμείς θεωρούμε ότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός δεν μπορεί να θεωρείται αναπτυξιακός”, ανέφερε.

Θα περιμένουμε να τον δούμε ολόκληρο και να τον κρίνουμε, ανέφερε, προσθέτονατς πως “`ένα βασικό στοιχείο που μας αφορά ως Οικολόγους είναι τα θέματα της σπατάλης. Φοβούμαστε ότι και στο νέο προϋπολογισμό θα συνεχίζονται οι σπατάλες και οι αλόγιστες δαπάνες. Ενα στοιχείο σπατάλης που ενδιαφέρει τους πολίτες γιατί έχει και μια πολιτική σημασία είναι η εκκρεμότητα με τις διπλές συνάξεις και τις διπλές αμοιβές”.

Ο κ. Περδίκης είπε πως σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής τους ενημέρωσε ότι υπήρξε μια αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος. “Υπάρχουν νομικά κωλύματα που τίθεται από τη Νομική Υπηρεσία σε έναν προσχέδιο νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει τη διάθεση να καταργηθούν οι ειδικές συντάξεις και να περιοριστούν οι διπλές αμοιβές αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων αλλά φαίνεται ότι υποβάλλονται νομικά κωλύματα από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία προτείνει την αλλαγή του Συντάγματος”, επεσήμανε.

Ως Οικολόγοι, είπε ο κ. Περδίκης, “θεωρούμε ότι κυβέρνηση και βουλή πρέπει να πάρουν το πολιτικό βάρος τώρα και να πάρουν τις αποφάσεις τους για να σταματήσει αυτή η σκανδαλώδης κατάσταση που υπάρχει στην Κύπρο, των υψηλών διπλών συντάξεων και απολαβών”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης είπε πως για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής συνομίλησε με τον Υπουργό Οικονομικών. Πρόσθεσε πως “το αποτέλεσμα είναι ότι  ρίχνει την μπάλα ουσιαστικά στη Βουλή, η οποία πρέπει, κατά τη δική μου εκτίμηση, να πάρει τις αποφάσεις της σε συνεργασία με την κυβέρνηση”.

“Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθούμε στη λήψη αποφάσεων που πιθανόν να είναι στα όρια της συνταγματικότητας ή να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουμε το Σύνταγμα”, σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top