Νέα νομοθεσία έρχεται να απογειώσει το πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθιστώντας δυνατό να μπορούν να γίνουν σε χρόνο… εξπρές.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νέους κανόνες, ώστε τα μεταφερόμενα ποσά να φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι αλλάζει και πότε θα εφαρμοστεί από τις κυπριακές Τράπεζες
Όπως ανακοινώθηκε, στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών και οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να περιμένουν για να μπουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους, με τις τράπεζες να πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορές ποσών είναι οικονομικά προσιτές και διεκπεραιώνονται αμέσως.
Ειδικότερα θα καταστεί δυνατό η μεταφορά χρημάτων μέσω συναλλαγών να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής ανέφερε ότι, με βάση την νομοθεσία, είναι απαίτηση να γίνονται σε 10 δευτερόλεπτα οι συναλλαγές, αφού δεν υπάρχει περιθώριο να γίνονται, για παράδειγμα, σε 1 λεπτό.
«Για παράδειγμα είναι δύο άτομα στην τράπεζα και στέλνει ο ένας λεφτά στον άλλο. Με αυτή την νομοθεσία, θα έρθουν την ίδια ώρα. Αυτό είναι άμεση πληρωμή (instant payment) και θα ισχύει διατραπεζικά και πανευρωπαϊκά», εξήγησε
Όπως ανέφερε ο κ. Κωστουρής, η συγκεκριμένη νομοθεσία πέρασε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ έχει διάφορα χρονικά ορόσημα για εφαρμογή της.
«Πρώτα θα εφαρμοστεί για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και μετά για όλες τις τράπεζες. Πρώτα θα αφορά να τις αποδέχονται και μετά να μπορούν να στείλουν, ώστε σιγά σιγά να εφαρμοστεί πλήρως, Το πρώτο ορόσημο είναι στο τέλος του 2024», επεσήμανε.
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να εφαρμοστεί στην Κύπρο, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο στα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Έχοντας υπόψη ότι οι ενναλακτικές πλατφόρμες, όπως το Revolut, ήδη δουλεύουν έτσι ενώ υπάρχει και η τεχνολογία και η δυνατότητα να γίνει, θα εφαρμοστεί στα χρονοδιαγράμματα. Σε εννιά μήνες όλες οι τράπεζες πρέπει να δέχονται instant payment, στους 18 μήνες πρέπει να δέχονται και να στέλνουν. Οπότε μέσα στον επόμενο χρόνο θα πάρει σάρκα και οστά», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν υπάρχει η τεχνολογία για να γίνονται άμεσα οι συναλλαγές, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι υπάρχουν τα λογισμικά συστήματα και οι συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται είτε από μια τράπεζα σε άλλη στην Κύπρο είτε σε άλλη τράπεζα στο εξωτερικό είτε μέσω τραπεζικών εφαρμογών.
«Θα διαβάζουν τα συνθήματα η μια τράπεζα της άλλης και θα γίνεται η συναλλαγή», πρόσθεσε.
Κληθείς να απαντήσει αν τίθενται θέματα ασφάλειας, ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι υπάρχει διασφαλισμένο το θέμα της ασφάλειας από άλλους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Για τις συναλλαγές, υπάρχει η προστασία με τα δύο βήματα επιβεβαίωσης. Δηλαδή πρώτα εισέρχεσαι στον λογαριασμό, βάζεις τα στοιχεία σου και μετά για να κάνεις μια συναλλαγή είτε βάζεις το αποτύπωμα σου είτε κάνεις αναγνώριση προσώπου είτε σου έρχεται κωδικός είτε κάνεις ξανά sign in στην εφαρμογή. Υπάρχει άρα ο μηχανισμός ασφάλειας στις συναλλαγές απλώς αυτό που διασφαλίζεται και ενισχύεται τώρα είναι η αμεσότητα στις συναλλαγές, η ταχύτητα και η πιο καλή εξυπηρέτηση», εξήγησε.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωστουρής, οι συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς να έχει σημασία αν είναι αργία, Σαββατοκυρίακο ή αργά το βράδυ (πχ. μεσάνυχτα).
«Για παράδειγμα ένας φοιτητής στην Αθήνα λέει στους γονείς του ότι χρειάζεται χρήματα να του στείλουν. Αν είναι Παρασκευή, επειδή ακολουθεί τριήμερο, θα πάρει τα λεφτά την Τρίτη. Τώρα με την νέα νομοθεσία θα τα πιάσει την ίδια ώρα», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις