ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Κόκκινη γραμμή μας είναι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών»

Τατάρ: «Κόκκινη γραμμή μας είναι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών»

«Κόκκινη γραμμή μας είναι η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στην 'τδβκ'», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι A Haber.

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα η παραχώρηση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου στον τουρκικό στρατό. Ως εκ τούτου, συνέχισε, η χρήση του ως στρατιωτικού αεροδρομίου όταν χρειαστεί, με κάποιες επενδύσεις που θα γίνουν, είναι πολύ σημαντική "τόσο για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού 'λαού' και της 'τδβκ' όσο και για την αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην περιοχή". Σημείωσε δε ότι οι εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία αύξησαν τη δύναμη της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για επαφές έδωσε συνέντευξη στον τουρκικό ιδιωτικό σταθμό κι αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η «νότια Κύπρος» - όπως χαρακτήρισε τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας -  είναι ενωμένη με τον δυτικό κόσμο, έχει σχέσεις και συμφωνίες.

«Είναι σε μια δομή που είναι αντίθετη με εμάς και την Τουρκία σε ορισμένα θέματα. Εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες με την καθοδήγηση άλλων. Αισθανόμαστε άβολα. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις που μας ενοχλούν στις βρετανικές βάσεις. Η Βρετανία πήρε την Κύπρο υπό την κυριαρχία της με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Όταν το νησί, που ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 350 χρόνια, αποκλείστηκε από το Εθνικό Σύμφωνο με τη Συνθήκη της Λωζάνης και η Βρετανία έφυγε από την Κύπρο το 1960, τι πήρε 37 χρόνια μετά (από το 1923); Πήρε δύο κυρίαρχες βάσεις», ανέφερε.

Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρόσθεσε, πρέπει να συνεχίσουν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ταυτόχρονα, «για μας αποτελεί απαρέγκλιτη κόκκινη γραμμή να συνεχιστεί η παρουσία του τουρκικού στρατού ως αποτρεπτικής δύναμης».

Βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, ανέφερε ο κ. Τατάρ. Όσο κι αν λένε ότι η ΕΕ θα επιτύχει την ασφάλεια, μπορεί να υπάρξει επίθεση κατά των Τ/κ, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ισχυρίστηκε.

"Αν κοιτάξουμε στο παρελθόν είχε γίνει μια σταθερή συμφωνία το 1960. Αλλά δεν κράτησε ούτε 3 χρόνια. Γιατί η πρόθεση είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με αυτούς, η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και θα έπρεπε να είναι μέρος της Ελλάδας", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top