Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, που συνήλθε προκειμένου να απαντηθούν δεκάδες ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη της την προηγούμενη Πέμπτη. Ο ΟΚΥπΥ παρουσίασε στην Επιτροπή υπόμνημα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα έργα που προωθούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και τα έσοδα του Οργανισμού από το 2019 μέχρι και σήμερα.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Ρομπέρτος Καραχάννας, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι «έντονα αναπτυξιακός», καθώς αποσκοπεί στην κάλυψη δαπανών για έργα αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Οργανισμός ζητά διετή επέκταση της κρατικής χορηγίας, ώστε αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν. Σημείωσε ότι κάποια από τα έργα αυτά δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μαρίνος Καλλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο προϋπολογισμός για τα έργα ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι στόχος πολλά από αυτά είναι να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Στο υπόμνημα που παρουσίασε ο Οργανισμός στην Επιτροπή, περιλαμβάνονται περισσότερα από 20 έργα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου και περίπου τα μισά από αυτά σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.
Τα μέλη της Επιτροπής απασχόλησε το γεγονός ότι σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία, όλα τα έργα που αφορούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης. Όπως εξήγησε ο κ. Καραχάννας κατά τη συνεδρίαση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν για τα έργα όλων των νοσοκομείων την ίδια περίοδο, στην περίπτωση του Νοσοκομείου Λεμεσού προέκυψε καθυστέρηση λόγω ένστασης και παραπομπής της υπόθεσης στην αναθεωρητική αρχή προσφορών.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνεδρίαση, σχετικά με τα έργα, που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν μέχρι και το 2026, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Αθαλάσσα, στην αναβάθμιση των ΤΑΕΠ σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, καθώς και στην ανακαίνιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και του Μακάρειου Νοσοκομείου, αλλά και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νοσοκομεία.
Σε ερώτηση σχετικά με το έργο της μηχανογράφησης, ο κ. Καλλής είπε ότι αυτό είναι ίσως το πιο μακροχρόνιο έργο που έχει μπροστά του ο Οργανισμός, εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. «Αυτό θα αλλάξει τελείως τον τρόπο εργασίας του Οργανισμού», σημείωσε, εξηγώντας ότι τα αποτελέσματα αυτού του έργου θα παρουσιάζονται σταδιακά. Ως μερικά από τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Καλλής ανέφερε την καλύτερη οργάνωση και ασφάλεια των πληροφοριών των ασθενών, καθώς και την αξιοποίησή τους για ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς σκοπούς.
«Αυτός ο προϋπολογισμός θα μας δώσει τα εχέγγυα να γίνουμε ένας πλήρως αυτόνομος οργανισμός και να συνεχίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο ως ο μεγαλύτερος οργανισμός παροχής υγείας», επεσήμανε ο κ. Καλλής στις δηλώσεις του.
Ο Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε με τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών Ειδικό Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κ. Καραχάννας ζήτησε από την Επιτροπή να πραγματοποιηθεί σε κλειστή συνεδρίαση η παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΚΥπΥ, ώστε να μην εκτεθούν θέματα που άπτονται ανταγωνισμού, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Τα μέλη της Επιτροπής, μετά από συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, τοποθετήθηκαν θετικά στην προοπτική διετούς επέκτασης της κρατικής χορηγίας για τον Οργανισμό. Επίσης, κάποια μέλη εξέφρασαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα έσοδα του ΟΚΥπΥ παρουσιάζουν αύξηση κατά τα έτη 2022 και 2023. Συγκεκριμένα, από τα 272 εκ. ευρώ το 2019, τα έσοδα έφτασαν τα 459,36 εκ. το 2021, τα 460,16 εκ. το 2022 και τα 478,78 εκ το 2023.
Όπως εξήγησε ο κ. Καραχάννας, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 30 εκ. λόγω της συμφωνίας που συνήψε ο ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ για παροχή υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Ο κ. Καραχάννας διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι, παρά τα μειωμένα έσοδα, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του ΟΚΥΠΥ και η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αυτές.
Τη συζήτηση στην Επιτροπή απασχόλησε, για ακόμα μία φορά, το φαινόμενο μετατόπισης των πιο απαιτητικών περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ακόμα κι όταν η νοσηλεία ξεκινά στον ιδιωτικό τομέα. Ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση από δημοσιογράφο αν θα ζητήσει ο ΟΚΥπΥ να αποζημιώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού είπε ότι το θέμα των αποζημιώσεων από τον ΟΑΥ είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.
«Εάν κάποιος εξεταστεί στα νοσηλευτήριά μας, εμείς πρέπει να παίρνουμε την ανάλογη οικονομική αποζημίωση», εξήγησε ο κ. Καλλής. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα χρήζει καλύτερης αντιμετώπισης από τον ΟΑΥ και ότι οι δύο Οργανισμοί βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση.
Ο κ. Καλλής κλήθηκε, επίσης, να τοποθετηθεί σχετικά με την εξαγγελθείσα απεργία των καθαριστριών στα νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου. Είπε ότι οι συζητήσεις με τις συντεχνίες είναι σε καλό δρόμο και ότι αναμένει πως η απεργία θα ακυρωθεί και θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση. Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, είπε ότι αυτές σύντομα θα συμφωνηθούν με τις συντεχνίες.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ» η επέκταση της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, ώστε να ολοκληρωθούν έργα, που συνδέονται και με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των Βουλευτών.
«Τα δημόσια νοσηλευτήρια, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο, του ΓεΣΥ, πρέπει να στηριχθούν», ανέφερε. Είπε ότι το αναπτυξιακό πλάνο του ΟΚΥπΥ είναι «σημαντικό και ξεκάθαρο», αναφέροντας ότι δόθηκαν στην Επιτροπή συγκεκριμένες ημερομηνίες ολοκλήρωσης των έργων. Την ικανοποίησή του εξέφρασε, εξάλλου, ο κ. Δίπλαρος για την αύξηση των εσόδων του ΟΚΥπΥ.
«Αυτό ζητάμε από τον ΟΚΥπΥ, τα νοσηλευτήρια να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται χρόνο με τον χρόνο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Αναφέρθηκε, δε, και στις ενέργειες του ΟΚΥπΥ για μείωση των εξόδων παράλληλα την αύξηση εσόδων. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ έχει να λαμβάνει περίπου 5 εκ. ευρώ από νοσήλεια, που αφορούν κυρίως υπηρεσίες προς τουρίστες, που έφυγαν χωρίς να πληρώσουν. Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ προωθεί τη λειτουργία 24ωσης υπηρεσίας για να διασφαλίζεται ότι τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, υπογράμμισε ότι ο ΟΚΥπΥ πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης και αναβάθμισης των δημόσιων νοσηλευτηρίων του τόπου και ότι «αν ο στόχος της Κυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει η ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, πρέπει και οφείλει να στηρίξει τον ΟΚΥπΥ». Γι’ αυτό, εξήγησε, το ΑΚΕΛ, στηρίζει την επιμήκυνση της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, για όσο κράτησε η πανδημία.
Η κ. Νικολάου έθιξε την ανάγκη για σωστή στελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέσω συμφωνημένων δομών, στη βάση του κεντρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των υπηρεσιών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξαγγελία της απεργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και Αμμοχώστου, λέγοντας ότι αυτή έγινε «ακριβώς δεν υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη των υπηρεσιών». Είπε, ακόμα, ότι θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική εργοδότησης εποχικών ωρομίσθιων εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.
«Αν και ως ΑΚΕΛ, δηλώσαμε την ετοιμότητα μας, να είμαστε υποστηρικτικοί και ουσιαστικοί όσον αφορά τις δράσεις του ΟΚΥπΥ και για την ερχόμενη χρονιά, δεν ακυρώνεται η κριτική μας άποψη για τα προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΚΥπΥ και τον έλεγχο που θα ασκούμε», κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε ο ΟΚΥπΥ είναι ικανοποιητικές και κάποιες άλλες όχι. Επεσήμανε, δε, ότι αν και τα έσοδα των τελευταίων χρόνων είναι σχεδόν διπλάσια από το 2019, ο Οργανισμός δεν παρουσίασε τα έξοδά του και είπε ότι θα εξεταστούν οι οικονομικές καταστάσεις σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των ΤΑΕΠ, παραπέμποντας στους αριθμούς που παρουσίασε ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τους οποίους ο αριθμός των επισκεπτών στο ΤΑΕΠ στη Λευκωσία είναι μικρότερος – αναλογία πληθυσμού – σε σχέση με τον αριθμό που δέχονται τα ΤΑΕΠ σε άλλες πόλεις, κάτι το οποίο ο Βουλευτής απέδωσε στη λειτουργία ιδιωτικών ΤΑΕΠ εντός ΓεΣΥ στη Λευκωσία.
Είπε, ακόμα, ότι κατόπιν ερώτησης του ιδίου, ο ΟΚΥπΥ ανέφερε πως όλα τα νοσηλευτήρια θα έχουν δικά τους φωτοβολταϊκά μέχρι το 2026.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, είπε ότι το κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι εντελώς διαφορετικό από του ιδιωτικού τομέα. Σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ότι είναι και ένας λόγος που ο ανταγωνισμός με ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι αθέμιτος, όπως είπε.
Υποστήριξε, ακόμα, ότι επειδή δημόσιος τομέας είναι ενιαίος, πρέπει να είναι ενιαία και η τιμή μονάδας για υπηρεσίες προς τον ΟΑΥ, όχι διαφορετική για κάθε νοσοκομείο. Πρόσθεσε, δε, ότι με τον τρόπο που δίνονται σήμερα οι αποζημιώσεις από τον ΟΑΥ, είναι σαν να τιμωρείται ο δημόσιος τομέας, αντί να επιβραβεύεται, ενώ υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων, λέγοντας ότι αυτός αναδείχθηκε ιδιαίτερα στην πανδημία. «Ως Βουλή έχουμε τεράστια ευθύνη να ασκήσουμε πιέσεις, εκεί και όπου χρειάζεται», είπε ο κ. Σιζόπουλος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις