Αλλαγές στον περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Νόμο του 2022 εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ενώπιον της οποίας κατατέθηκε αναθεωρημένο νομοσχέδιο.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προνοεί οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν πλέον μόνο με την συμμετοχή των παραγωγών και όχι εμπόρων όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
«Εμείς ρωτήσαμε την Νομική Υπηρεσία κατά πόσο ευσταθεί νομικά αυτό και αν έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια οι έμποροι, ωστόσο δεν λάβαμε ακόμα απάντηση», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι στην υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει μια πρόνοια που περιλαμβάνει και τους πλανοδιοπώλες, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόνοια δεν περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο.
Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας την Τρίτη (27/2). Στην συνεδρία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Τμήματος Γεωργίας του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτικός Σύνδεσμος και Ευρωαγροτικός.
«Με αυτό το νομοσχέδιο διορθώνονται κάποιες ελλείψεις της προηγούμενης νομοθεσίας. Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι η εφαρμογή της που νοσεί. Οι αρμόδιοι δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία και δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους ωστόσο αν εφαρμοζόταν σωστά από την αρχή δεν θα χρειαζόταν αναθεώρηση», είπε.
Ποια προϊόντα θα διατίθενται
Βάση του νέο νομοσχέδιου, τίθενται περιορισμοί για τα προϊόντα που θα πρέπει να διατίθενται στη λαϊκές αγορές. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας καθώς και τις προδιαγραφές εμπορίας των τροφίμων που προβλέπονται στη σχετική ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι η οικεία αρμόδια Αρχή που αποφασίζει τη δημιουργία λαϊκής αγοράς απαγορεύεται να λειτουργεί παράλληλα με τη λαϊκή αγορά άλλου είδους αγορά η/και άλλου είδους παζαράκι, στα οποία να πωλούνται τα προϊόντα που επιτρέπεται να πωλούνται στη λαϊκή αγορά.
Συνεπώς, εντός της λαϊκής αγοράς, ο παραγωγός δύναται να πωλεί τα ακόλουθα προϊόντα:
(α) προϊόντα φυτικής παραγωγής που χρησιμοποιούνται ως τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των προϊόντων που συλλέγονται από τη φύση π.χ. μανιτάρια,
(β) κομμένα άνθη και φυτά γλάστρας,
(γ) μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία προκύπτουν από τη μεταποίηση των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο
Σημειώνεται ότι, τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το σιτάρι και το αλεύρι, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που τα διαθέτει στη λαϊκή αγορά:
(δ) σαλιγκάρια, άγρια ή εκτροφής,
(ε) μέλι και άλλα προϊόντα της μέλισσας,
(στ) αυγά,
(ζ) κρασί και οινοπνευματώδη ποτά. Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στην λαϊκή αγορά.
(η) Φρέσκα ψάρια,
(θ) μεταποιημένα προϊόντα ζωικής προέλευσης ιδίας παραγωγής. Τόσο οι βασικές πρώτες ύλες, µε εξαίρεση το κρέας για παρασκευή αλλαντικών, όσο και το ίδιο το μεταποιημένο προϊόν, πρέπει να είναι παραγωγής και παρασκευής του ιδίου του παραγωγού που το διαθέτει στη λαϊκή αγορά.
(ι) Βιολογικά προϊόντα, πρωτογενή ή/και μεταποιημένα, που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στις παραγράφους (α) έως (θ) ανωτέρω, νοουμένου ότι ο παραγωγός τοποθετεί σε αυτά την προβλεπόμενη από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 σήμανση και αναρτά σε περίοπτη θέση το Πιστοποιητικό Βιολογικής Παραγωγής που εκδίδει ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης που τον ελέγχει και τον πιστοποιεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις