ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιος πρωταθλητής στη Γλασκώβη ο Έλληνας άλτης Μίλτος Τεντόγλου

Παγκόσμιος πρωταθλητής στη Γλασκώβη ο Έλληνας άλτης Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος άλτης του μήκους υπερασπίστηκε τον τίτλο του που κατέκτησε το 2022 στο Βελιγράδι, συνεχίζοντας το σερί νικών του σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο Έλληνας άλτης του Γιώργου Πομάσκι κατέκτησε σήμερα το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, στη Γλασκώβη, έπειτα από ένα συγκλονιστικό τελικό που κράτησε την αγωνία μέχρι και το τελευταίο άλμα.

Για την Ελλάδα είναι το πρώτο της μετάλλιο και μάλιστα χρυσό στη διοργάνωση της Γλασκώβης και το 14ο στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου .

Το καλύτερο άλμα του Μίλτου Τεντόγλου, που του έδωσε την πρώτη θέση ήταν 8,22 μέτρα, κατά την πρώτη του προσπάθεια.

Ο Έλληνας άλτης, ο οποίος στις 18 Μαρτίου θα κλείσει τα 26 του χρόνια, συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία, κατακτώντας το 10ο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και το δεύτερο χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου.

Είναι ο τρίτος Έλληνας αθλητής που κατακτά δύο μετάλλια σε δύο διοργανώσεις και ο πρώτος που κατακτά δύο χρυσά. Μέχρι σήμερα μετρούσαν δύο μετάλλια οι Λάμπρος Παπακώστας (2 αργυρά, Βαρκελώνη και Παρίσι) και η Κατερίνα Στεφανίδη (2 χάλκινα, Πόρτλαντ, Μπέρμιγχαμ) .

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αποθεώνει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μίλτο Τεντόγλου. Σε ανάρτηση της, στα κοινωνικά της δίκτυα γράφει: «Ζήτω ο βασιλιάς του άλματος . Ο Μιλτιάδης Τεντόγλου υπερασπίστηκε τον τίτλο του έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με τον Ματία Φουρλάνι».

Όπως σημειώνει, και οι δύο πήδηξαν 8,22μ, αλλά ο Τεντόγλου κέρδισε.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι. Παρόλο που είχε και ο ίδιος επίδοση 8,22 μέτρα, κατά το πρώτο του άλμα, και πήρε για λίγο προβάδισμα στο τέταρτο άλμα με 8,10μ., ο κορυφαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής απάντησε στον Ιταλό στο τέταρτο άλμα, «πετώντας» στο 8,15μ. και ξανά πήρε προβάδισμα, το οποίο κράτησε μέχρι το τέλος.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛάουντ με 8,21 μέτρα, που πέτυχε κατά την πέμπτη του προσπάθεια, επίδοση η οποία αποτελεί και την καλύτερη του για φέτος.

Οι προσπάθειες του Μίλτου Τεντόγλου: 1. 8,22μ., 2. 7,94μ., 3. Άκυρη, 4. 8,15μ., 5. 8,11μ., 6. 8,19μ.

Οι προσπάθειες του Ιταλού Ματία Φουρλάνι : 1. 8,22μ., 2. 7,91μ., 3. 7,86μ., 4. 8,10μ., 5. 8,04, 6. Άκυρη.

Οι προσπάθειες του Κάρεϊ ΜακΛάουντ: 1. Άκυρη, 2. 7,94μ., 3. 7,86μ., 4. 7,81μ., 5. 8,21μ., 6. 8,03μ.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του χρυσού, ο Μίλτος Τεντόγλου είπε ότι δεν του ενδιέφερε η νίκη, αλλά η επίδοση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αγωνιστήκαμε το πρωί. Χθες, για παράδειγμα δεν υπήρχε στο πρόγραμμα κανένα οριζόντιο άλμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν. Αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν», πρόσθεσε.

Ο Μίλτος Τεντόγλου αφού πλέον ο αγώνας είχε κριθεί πριν το τελευταίο άλμα, άρχισε να δέχεται τα συγχαρητήρια από φίλους και αντιπάλους συναθλητές του.

Ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο κατέκτησε το δεύτερο χρυσό του σε παγκόσμιο κλειστού και το 9ο χρυσό σε διοργανώσεις Ανδρών/Γυναικών. Συγκεκριμένα κατέκτησε: 2024 – Χρυσό - 8,22 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Γλασκώβη, 2023 – Χρυσό - 8,52μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Βουδαπέστη, 2023 – Χρυσό - 8,30 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, Κωνσταντινούπολη, 2022 – Χρυσό - 8,52μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μόναχο, 2022 – Αργυρό - 8.32μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Όρεγκον, 2022 , Χρυσό- 8,55 μ. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, Βελιγράδι, 2021 – Χρυσό - 8,41 (0.1) Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο, 2021 – Χρυσό - 8,35 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Τορούν, 2019 – Χρυσό - 8,38 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ κλειστού, Γλασκόβη, 2018 – Χρυσό - 8,25 μ. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ, Βερολίνο.

Στο μεταξύ, η 21χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, κατέλαβε την 28η θέση στον προκριματικό των 60μ. με 7.27, στην πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κλειστού

Η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Δημήτρης Τσιάμης θα μπουν στην Emirates Arena το βράδυ. Ο τελικός του επί κοντώ αρχίζει στις 21.05 και μετέχουν δώδεκα αθλήτριες. Η Στεφανίδη αγωνίζεται τρίτη στη σειρά και με 4.64 φετινό έχει τη δωδέκατη επίδοση. Ο πήχης θα τοποθετηθεί αρχικά στα 4.40, στη συνέχεια στα 4.55, 4.65, 4.75 και από εκεί και έπειτα θα ανεβαίνει πέντε πόντους.

Ο Δημήτρης Τσιάμης, που στα 42 του δεν είναι απλά ο γηραιότερος της ελληνικής αποστολής, αλλά ολόκληρης της διοργάνωσης, ανοίγει τον τελικό του τριπλούν στις 21.40. Με 16.26 έχει την 14η επίδοση από τους 14 που μετέχουν στον αγώνα.

Γλασκόβη 2024: Δύο εθνικά ρεκόρ άφησαν εκτός συνέχειας τον Γιάννη Νυφαντόπουλο

Κέρδισε τον αθλητή που είχε «κλειδώσει» για να προκριθεί στα ημιτελικά ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, δηλαδή τον Καναδό Μπρέντον Ρόντνεϊ, που είχε φετινό 6.59, αλλά ο Μαρκ Μπράιαν Λούις από τη Σιγκαπούρη έκανε την κούρσα της ζωής του και άφησε τον Έλληνα πρωταθλητή εκτός ημιτελικών στα 60 μέτρα. Μάλιστα, στην κούρσα έγιναν δύο εθνικά ρεκόρ.

Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος, που είχε τον τέταρτο χρόνο στην τέταρτη προκριματική σειρά των 60 μ. με το φετινό ατομικό ρεκόρ, 6.68, που σημείωσε στις 3 Φεβρουαρίου στη Γάνδη, ήξερε ότι έπρεπε να κάνει την υπέρβαση για να προκριθεί, πάλεψε, αλλά με 6.74 έμεινε τέταρτος, πίσω από τους Φέρντιναντ Ομανιάλα (Κένια, 6.52), Σουχέι Τάντα (Ιαπωνία – 6.52 εθν. ρεκόρ) και Λούις και ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη.

Γλασκόβη 2024: Η Τατιάνα Γκούσιν πέταξε ψηλά στην έβδομη θέση του κόσμου!

Η πρώτη σημαντική επιτυχία για τον ελληνικό στίβο στη Γλασκόβη ήρθε από την Τατιάνα Γκούσιν στο άλμα εις ύψος. Η Ελληνίδα άλτρια σκαρφάλωσε στην 7η θέση στον κόσμο, κατόρθωμα που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση στην καριέρα της.

Η Τατιάνα μπήκε λίγο «κουμπωμένη» στον αγώνα, λόγω μιας μικρής ενόχλησης που αισθάνθηκε στο γόνατο στην προθέρμανσή της, αλλά μετά το πρώτο αποτυχημένο πήρε μπρος και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση και το 1.84 και το 1.88. Στο 1.92 είχε δύο πραγματικά πολύ καλά άλματα – ιδιαίτερα το δεύτερο – ύψος που, αν είχε καταφέρει να περάσει, θα της έδινε την πέμπτη θέση.

Αποτελέσματα 1ης ημέρας

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, το 10ο χρυσό μετάλλιο για τις ΗΠΑ στα 60 μ. ήρθε από τα πόδια του Κρίστιαν Κόλμαν. Ο Αμερικανός σπρίντερ υπερασπίστηκε τον τίτλο του από το 2018, τερματίζοντας σε 6.41. Στη δεύτερη θέση ο Νόα Λάιλς με 6.44 και την τριάδα του βάθρου έκλεισε ο Τζαμαϊκανός Ακίμ Μπλέικ με 6.46.

Ο Ράιαν Κράουσερ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής και πάλι. Ο Αμερικανός σφαιροβόλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 22,77 μ. με τον Νεοζηλανδό Τομ Γουόλς να τον ακολουθεί με 22.07 μέτρα. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Λεονάρντο Φάμπρι με 21,96 μέτρα. Επτά αθλητές είχαν βολές πάνω από τα 21 μέτρα.

Η Νουρ Βίντς πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο στο πένταθλο. Η αθλήτρια από το Βέλγιο είχε καλύτερο 800άρι από τη Σάγκα Βανίνεν που τελικά πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Η Βίντς συγκέντρωσε 4.773 βαθμούς ενώ η αθλήτρια από την Φινλανδία 4.677 βελτιώνοντας το ρεκόρ της χώρας της. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Σόφι Ντόκτερ με 4.571 βαθμούς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top