ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Χριστοδουλίδης…. is back! - Βγήκε με κέρδη από τη διακαναλική

ΑΝΑΛΥΣΗ: Χριστοδουλίδης…. is back! - Βγήκε με κέρδη από τη διακαναλική

Η αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί για να πατάξει τη διαφθορά, η υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του λαού σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που ο ίδιος δεν θα το αποδέχεται καθώς και η παραδοχή του για λάθη και παραλείψεις στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, ήταν τα κυρίαρχα θέματα που αναδείχθηκαν από τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Απλός, μεστός, συγκεκριμένος και καλά προετοιμασμένος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε σε επίπεδο εντυπώσεων και σε καμιά περίπτωση δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται ή να μην έχει αυτοπεποίθηση, κατά τη διάρκεια του 75 λεπτου τετ α τετ με τους διευθυντές ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Ελλη Κοτζιαμάνη (ΑΝΤ1), Χρύσανθο Τσουρούλη (Sigma), Μιχάλη Παυλίδη (Ομεγα) και Γιώργο Κασκάνη (Άλφα), καθώς και τον δημοσιογράφο του ΡΙΚ, Σταύρο Κυπριανού.

Μηδενική ανοχή

Ειδικά για τα θέματα διαφθοράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι αποφασισμένος για μηδενική ανοχή και όταν κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον οι αντιδράσεις στη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής καταδεικνύουν τις δυσκολίες, ανέφερε ότι οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τους σχεδιασμούς. Αναφέρθηκε επίσης στις προωθούμενες αλλαγές στη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. «Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι βασικός πυλώνας της διακυβέρνησής μας» είπε και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά θεσμικό. Ειδικά για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη είπε ότι οι σχέσεις τους είναι εξαιρετικές.

Λάθη και δημοσκοπήσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιχείρησε να αποφύγει την παραδοχή ότι έγιναν λάθη, κάτι το οποίο είχε περιλάβει και στην εισαγωγική του ομιλία. «Δεν έγιναν λάθη σε πολιτικές αλλά σε επιλογές και συμπεριφορές» είπε, και αναφέρθηκε στην περίπτωση των υπερωριών από την τέως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο και διορισμούς ατόμων χωρίς προηγούμενο έλεγχο. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αρνητικές επιδόσεις των δημοσκοπήσεων, ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει η γνώμη της κοινής γνώμης. «Λαμβάνω υπόψη τις δημοσκοπήσεις όπως και τι γράφεται και τι λέγεται. Συνειδητά έχω ανεβάσει ψηλά τον πήχη διότι οι απαιτήσεις είναι πολλές. Χαίρομαι που η κοινωνία έχει πολλές απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνέντευξη Τύπου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ερωτάται γιατί παρά τη λήψη μέτρων η κοινή γνώμη δεν είναι ικανοποιημένη. Απάντησε ότι χρειάζεται νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί για να γίνει αρεστός. «Αυτή η χώρα, το 2013 πέρασε μια πρωτόγνωρη κρίση» είπε και αναφέρθηκε στις ευθύνες της τότε διακυβέρνησης. «Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι αδιαπραγμάτευτη για τη διακυβέρνησή μου. Την 1η Μαρτίου είχα παραινέσεις να ανακοινώσω μέτρα. Το πιο εύκολο ήταν να ανακοίνωνα μέτρα. Ανέμενα όμως την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και αμέσως μετά, συμπεριφερόμενος υπεύθυνα πήγα για μέτρα», είπε. Ερωτηθείς γιατί ο κόσμος δεν δηλώνει ικανοποιημένος, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος θα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024 στην ΕΕ. «Αντιλαμβάνομαι τις απαιτήσεις του κόσμου. Περάσαμε από δύσκολες περιόδους, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι απαραίτητη. Είμαι εδώ για να ανταποκρίνομαι υπεύθυνα», είπε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα όπως η θέσπιση του κατώτατου μισθού, η ΑΤΑ, και άλλα.

Σχέσεις με συνεργαζόμενα κόμματα

Ο πρόεδρος ερωτήθηκε για τις σχέσεις του με τα κόμματα που τον στηρίζουν, αναφέρθηκε στην αυτονομία του κάθε κόμματος, και τα ευχαρίστησε για τη στήριξη και τη συνεργασία, παρά τις διαφωνίες όπως είπε. «Ασφαλώς και δεν έχω παράπονο, σέβομαι και εκτιμώ τη στήριξή τους, και παρόλο που δεν ήταν τόσο για ένθερμοι υποστηρικτές, έκλεισαν το θέμα των εκποιήσεων, και πέρασε από τη Βουλή, διατηρούν την αυτονομία τους, εκτιμώ τη στήριξη που έχω, αλλά και τα κόμματα που ασκούν κριτική», είπε. Και τόνισε ότι το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα που είναι και το μειονέκτημά του είναι ότι είναι «κομματικά ορφανός».

 

Η ασφάλεια

Ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για τα κενά στις Κεντρικές Φυλακές, που λειτουργούν ως χώρος οργάνωσης εγκλήματος και αναφέρθηκε ευρύτερα στο ζήτημα της ασφάλειας, κάνοντας ειδική αναφορά στις προσπάθειες για διαχείριση του μεταναστευτικού. «Δεν νομίζω να αναμένετε να κάνω συγκεκριμένο σχόλιο για τις Κεντρικές Φυλακές. Το μεταναστευτικό ήταν το πιο μεγάλο πρόβλημα» είπε και έδωσε στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις επιδόσεις της Κύπρου για τις οποίες απέσπασε εύσημα από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Εψεξε τον ΟΑΥ για την καθυστέρηση στον έλεγχο ποιότητας. «Δεν είναι δικαιολογία να βρουν το λογισμικό. Πώς οι ιδιωτικές εταιρείες τα έχουν; Ο ΟΚΥπΥ πρέπει να φροντίσει για να προχωρήσουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έστω και εάν συγκρουστούμε. Εχουν εξαιρετικούς ιατρούς τα δημόσια νοσοκομεία αλλά ο κόσμος να μην τα επιλέγει» ανέφερε.

Δεν είμαστε ο ομφαλός της γης

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι το Κυπριακό δεν είναι στην ατζέντα των ισχυρών κρατών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν είμαστε ο ομφαλός της γης» και είπε ότι μέσα από τις τοποθετήσεις της η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Είπε ότι δεν έχει plan B στο Κυπριακό και τόνισε ότι τον ανησυχεί ότι μπορεί να είναι ο Πρόεδρος κατά τη θητεία του οποίου μπορεί να σφραγιστεί το αδιέξοδο. «Ξέρω τις δυσκολίες αλλά έχω ευθύνη», είπε και τόνισε: «Δεν θα πάρω ενώπιον του λαού ένα σχέδιο με το οποίο εγώ δεν θα συμφωνώ».

Κερδισμένος

Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει αποτίμηση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, θέτοντας ουσιαστικά την δική του ατζέντα και μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ίδιο, εξαιτίας του κλίματος που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας σειράς δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, με χαμηλές επιδόσεις. Ο Πρόεδρος έδειχνε αποφασισμένος, ήταν εξαιρετικά άνετος, ήρεμος και προετοιμασμένος, κάτι στο οποίο συνέτεινε το γεγονός ότι ήταν στο φυσικό του χώρο, το γραφείο του, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε και σχετικά δύσκολες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ηταν μια καλή βραδιά για τον ίδιο, ο οποίος έκανε μια ηγετική εμφάνιση, όμοια με αυτή της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία κέρδιζε τις εντυπώσεις.

Αννίτα και Στέφανος

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έκανε το μεγάλο λάθος που ανέμεναν στα δύο μεγάλα κόμματα ώστε να δώσουν συνέχεια στην κριτική που του ασκούν το τελευταίο διάστημα. Οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, με λίγη διαφορά ώρας ο ένας από τον άλλο, έσπευσαν να επικρίνουν τον πρόεδρο, χωρίς επί της ουσίας να σχολιάζουν κάτι συγκεκριμένο. «Άκουσα προσεκτικά όσα είπε απόψε ο Πρόεδρος @Christodulides. Η πρωτόγνωρη απαξίωση της κυβέρνησης, έτσι όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην κτύπησε κανένα καμπανάκι στο προεδρικό. Business as usual!» έγραψε στο X o Στέφανος Στεφάνου, ενώ λίγο αργότερα, από το Βουκουρέστι, η Αννίτα Δημητρίου έγραψε στην ίδια πλατφόρμα: «ΠτΔ, με την αποψινή του παρουσία επιβεβαίωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών. Η ίδια εικόνα και στο κυπριακό. Γενικόλογες τοποθετήσεις και συνθήματα χωρίς αίσθηση του επείγοντος, χωρίς στρατηγική, διάθεση συλλογικότητας και πρακτικές λύσεις για υπέρβαση της στασιμότητας. Εγκλωβισμένος στις αστοχίες και τα λάθη του, ο Πρόεδρος επιχείρησε να μεταθέσει την ευθύνη σε φανταστικούς εχθρούς οπως τα κόμματα, η Βουλή και τα ΜΜΕ. Δεν εμποδίζεται όμως από κανέναν να κανει τη δουλειά του. Είναι ελεύθερος, συνταγματικά κατοχυρωμένος και έχει την απόλυτη ευθύνη. Περιμένουμε από έναν Πρόεδρο με τόσο νωπή εντολή και χωρίς εξαρτήσεις, όπως ο ίδιος λέει, να είναι αποτελεσματικός, παραγωγικός και να ανταποκρίνεται στις αγωνίες των πολιτών. Αντί γι αυτό βλέπουμε μια κυβέρνηση νωθρή, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς αντανακλαστικά, ενώ οι απειλές πολλαπλασιάζονται γύρω μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top