Σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπορεί να αποκαλέσει κάποιος τις πατέντες που εφηύραν οδηγοί προκειμένου να γλυτώσουν από τα πρόστιμα των καμερών φωτοεπισήμανσης.
Ειδικότερα, οδηγοί χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κόλπα μέσω των οποίων, ακόμα και να φωτογραφηθούν από τις κάμερες, δεν μπορούν να εντοπιστούν αφού δεν διακρίνονται οι αριθμοί των πινακίδων.
Ποιες πατέντες χρησιμοποιούν οι οδηγοί
Καταρχάς, η πρώτη πατέντα που χρησιμοποιούν οι οδηγοί είναι ο ψεκασμός ειδικής ουσίας στις πινακίδες, η οποία δημιουργεί μια γυαλάδα για να αντανακλάται το φως από το φλας των καμερών και να μην μπορεί να είναι ευδιάκριτος ο αριθμός της πινακίδας.
Παράλληλα, ένα άλλο κόλπο που επιστρατεύουν οι οδηγοί είναι η τοποθέτηση ψεύτικου φύλου, το οποία «κολλά» στις πινακίδες με ηλεκτρομαγνητισμό, αποκρύπτοντας έτσι κομμάτι από τον αριθμό της πινακίδας.
Δείτε πώς λειτουργεί:
VIRAL: Fabrican un imán con forma de hoja para tapar la matrícula y que no te coja un radar. pic.twitter.com/LNF1kyOuMw
— GipuzkoaGaur (@gipuzkoagaur) September 15, 2022
Εναλλακτικά οι οδηγοί χρησιμοποιούν συσκευή απόκρυψης πινακίδων αυτοκινήτου, η οποία καλύπτει τους αριθμούς των πινακίδων τόσο από μπροστά όσο και από πίσω.
Η συγκεκριμένη συσκευή λειτουργεί με τηλεχειριστήριο το οποίο ανεβοκατεβάζει, ανά πάσα ώρα και στιγμή που το θελήσει ο οδηγός, ειδικό πλαίσιο που καλύπτει εντελώς τον αριθμό των πινακίδων.
Δείτε πώς λειτουργεί:
Ποιες χρησιμοποιούν οι Κύπριοι - Το «πρόβλημα» με τις μοτοσικλέτες
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας του Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν αυτές τις πατέντες Κύπριοι οδηγοί, εκτός από μια περίπτωση που κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.
«Υπήρξε μια περίπτωση το καλοκαίρι με την συσκευή απόκρυψης πινακίδων αλλά ήταν μόνο μια περίπτωση. Δεν ξαναείδαμε τέτοιες περιπτώσεις», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Ευριπίδου τόνισε ότι η Αστυνομία είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, τόσο με τους φυσικούς ελέγχους όσο και με άλλους τρόπους, ώστε να εντοπίζονται και να καταγγέλλονται οι παραβάτες.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ευριπίδου, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται με τις μοτοσικλέτες, λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στον έλεγχο τους.
«Υπάρχει λίγο πρόβλημα με τον έλεγχο των μοτοσικλετών όμως επειδή αναμένεται να λειτουργήσει και το ΜΟΤ για τις μοτοσικλέτες θα μας βοηθήσει», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Ευριπίδου, αυτή την στιγμή γίνονται σκέψεις για αυστηροποίηση των ποινών και της νομοθεσίας, ώστε να κάνουν πιο αποτρεπτική την χρήση των συγκεκριμένων κόλπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις