ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα Δημητρίου: Ισχυρότερη η φωνή της Κύπρου μέσα από την Κοινοπολιτεία

Αννίτα Δημητρίου: Ισχυρότερη η φωνή της Κύπρου μέσα από την Κοινοπολιτεία

Την αξία που έχει η Κοινοπολιτεία ως πολυπολιτισμικός οργανισμός σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ως φορέας στον οποίο αναδεικνύεται η φωνή της Κύπρου, επισήμανε από το Λονδίνο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου διεξάγεται τμήμα των εκδηλώσεων για τη σημερινή Ημέρα της Κοινοπολιτείας και τα 75 χρόνια από τη θέσπιση του θεσμού, η κα Δημητρίου ανέφερε: «Είναι τώρα, στα 75 χρόνια της Κοινοπολιτείας, που θα πρέπει να συζητήσουμε και να αναλύσουμε το ρόλο του οργανισμού στη σύγχρονη εποχή. Έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες να συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία σε συζητήσεις όλη την ημέρα ακριβώς να αναλύσουμε πώς μέσα από αυτή τη συνεργασία, τον συνασπισμό αυτό, μπορούμε να θωρακίσουμε αρχές και αξίες, μπορούμε πραγματικά να συζητήσουμε για τα θέματα από κοινού που μας απασχολούν ξεκινώντας βεβαίως από την ατζέντα, δυστυχώς, του πολέμου, το μεταναστευτικό, την κλιματική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Είναι μέσα ακριβώς από την ισχύ των διπλωματικών σχέσεων, των διμερών σχέσεων, των σχέσεων συνεργασίας μέσω τέτοιων θεσμών που η Κύπρος έχει ενεργότερη συμμετοχή, εμπλοκή και ισχυρότερη φωνή. Αυτό επιδιώκουμε και για αυτό το κοινοβούλιο είναι εδώ σήμερα» κατέληξε.

Η Πρόεδρος της Βουλής μετέχει συνόδου ομολόγων της από τις χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας υπό τη διοργάνωση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ.

Εκπροσωπεί το απόγευμα την Κύπρο στην ετήσια πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και έπειτα στη συζήτηση που διεξάγεται στο βρετανικό κοινοβούλιο στο πλαίσιο της συνόδου.

Στην παρέμβασή της στη συζήτηση αυτή η Πρόεδρος της Βουλής θα κάνει λόγο για έναν κόσμο «σε αναταραχή», που απαιτεί αποτελεσματικές απαντήσεις στις πολλές κρίσεις που εκτυλίσσονται, «από την επείγουσα κλιματική κρίση και τις συνεχείς ή παγωμένες συγκρούσεις ως τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους».

Όπως θα προσθέσει, «το καθήκον που μας αναλογεί είναι κολοσσιαίο, αλλά υπάρχει τρόπος προόδου μέσω διαλόγου, συνεργασίας και συλλογικής δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο οι κεντρικές δημοκρατικές αξίες όπως αντιπροσωπεύονται στο Καταστατικό της Κοινοπολιτείας είναι πιο σχετικές από ποτέ».

Η κα Δημητρίου θα επισημάνει τη «μεγάλη δύναμη και την τεράστια δυναμική» του θεσμού «που πηγάζει από τον ποικιλόμορφο και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κοινοπολιτείας».

Θα καλέσει δε τους κοινοβουλευτικούς ομολόγους της να σταθούν ενωμένοι σε μια συνεργασία που βασίζεται στην ισότητα και στη διαφορετικότητα, προς όφελος των πολιτών, ιδίως εκείνων που υπο-αντιπροσωπεύονται, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Κοινοπολιτείας στο κεντρικό Λονδίνο και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας βαρώνης Σκότλαντ στην έδρα του οργανισμού στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Την κα Δημητρίου, που επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη, συνοδεύει στις επαφές της ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ Ανδρέας Κακουρής.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top