ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποφέρουν τα νοικοκυριά: Από «χρυσάφι» πλέον τα λαχανικά - Σε ποια προϊόντα «εκτοξευθήκαν» οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν ελάχιστα

Υποφέρουν τα νοικοκυριά: Από «χρυσάφι» πλέον τα λαχανικά - Σε ποια προϊόντα «εκτοξευθήκαν» οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν ελάχιστα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αφού οι τιμές συγκεκριμένων προϊόντων έχουν «εκτοξευθεί» μέσα σε ένα μόνο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επεξεργάστηκε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, τον Φεβρουάριο 2024, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2024, κατεγράφη αύξηση 26,54% στα φρέσκα λαχανικά (εκτός πατατών και άλλων βολβών) και αύξηση 15,73% κατέγραψαν και τα λαχανικά γενικότερα.

Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν τα παρασκευάσματα κρέατος (7,64%), οι σοκολάτες (6,97%) και οι πατάτες (6,81%).

Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο τιμές των αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά 3,87%, των φρέσκων φρούτων κατά 3,78%, του ελαιόλαδου κατά 3,46%,των φρούτων κατά 3,12%, της μπύρας κατά 3,08% και του βούτυρου κατά 2,99%.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι σε κάποια προϊόντα κατεγράφησαν μικρές μειώσεις. Ειδικότερα μείωση κατέγραψε το γιαούρτι (-1,01%), η ζάχαρη (-1,22%), τα πουλερικά (-1,43%), το ρύζι (-1,84%) και τα ζυμαρικά (-2,08%).

Δείτε όλα τα προϊόντα στα οποία κατεγράφησαν αυξήσεις:

Αύξηση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - Οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες μεταβολές 

Σημειώνεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ, σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024, κατεγράφη αύξηση της τάξης του 0,90%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2023, καταγράφηκε στις Υπηρεσίες (3,7%) ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στα γεωργικά προϊόντα (5,6%).

Με βάση τα ίδια στοιχεία, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία (6,2%) ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στις κατηγορίες ένδυση και υπόδηση (3,1%) και τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά (2,7%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες εστιατόρια και ξενοδοχεία (5,9%) και άλλα αγαθά και υπηρεσίες (3,7%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top