ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια στις δέκα Κύπριες δουλεύουν part-time – Σε ποιους τομείς εργάζονται περισσότερο

Μια στις δέκα Κύπριες δουλεύουν part-time – Σε ποιους τομείς εργάζονται περισσότερο

Μία στις δέκα γυναίκες στην Κύπρο απασχολούνταν part-time κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, παρουσιάζοντας μάλιστα μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τους άνδρες.

Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Κύπρο, μεταξύ των ηλικιών 15-64 ετών, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονταν part-time, ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τους άνδρες. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, το 64% ήταν γυναίκες και το υπόλοιπο 36% ήταν άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των γυναικών που εργάζονταν στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023, το 10,1% απασχολούνταν ως εργαζόμενες μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, τα επαγγέλματα στα οποία φαίνεται να απασχολούνταν περισσότερο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 γυναίκες στην Κύπρο ήταν, στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων με 36,3% και στα στοιχειώδη επαγγέλματα με 20,2%.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μερίδιο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης μεταξύ των απασχολούμενων γυναικών ηλικίας 15-64 ετών ήταν υψηλότερο από το μερίδιο των ανδρών, 28% με 8% αντίστοιχα. Βάση στατιστικών, οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερο μερίδιο μερικής απασχόλησης σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, σε σχέση με τους άνδρες.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση αναφέρθηκε στην κατηγορία των στοιχειωδών επαγγελμάτων, που αναφέρεται σε βοηθούς, καθαριστές ή βοηθούς παρασκευής τροφίμων. Η διαφορά ήταν 29%, με το 47% των γυναικών να απασχολούνται ως εργαζόμενες μερικής απασχόλησης και το 19% των ανδρών.

Ταυτόχρονα, μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, έναντι 16% των ανδρών. Μεταξύ των υπαλλήλων υποστήριξης γραφείου, το 29% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση και το 9% των ανδρών.

Οι μικρότερες διαφορές μεταξύ των μεριδίων των εργαζομένων μερικής απασχόλησης, καταγράφηκαν μεταξύ των διευθυντικών επαγγελμάτων με ποσοστό 10% οι γυναίκες έναντι 3% οι άνδρες και των χειριστών εγκαταστάσεων και μηχανών και συναρμολογητών με 12% έναντι του 4%.

Παράλληλα, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονταν με μερική απασχόληση, 63% της συνολικής απασχόλησης έναντι 23% των ανδρών, και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών κατά 39%.

Μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών καταγράφηκαν επίσης στην Αυστρία με 38% και τη Γερμανία με 37%.

Επίσης, εξαίρεση αποτέλεσε η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνταν με μερική απασχόληση βρισκόταν στο 4% και ήταν ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των γυναικών στο 3%. Στη Βουλγαρία, γυναίκες και άνδρες κατέγραψαν ίσα μερίδια μερικής απασχόλησης 1% και για τις δύο κατηγορίες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top