ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ΚΕΕ και ΡΤΚ συναντήθηκε η Ολγκίν στα κατεχόμενα

Με ΚΕΕ και ΡΤΚ συναντήθηκε η Ολγκίν στα κατεχόμενα

Μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στη τ/κ ηγεσία «το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έκλεισε και δεν πρόκειται να ξανανοίξει» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου για τη συνάντηση που η ηγεσία του κόμματος είχε το πρωί στα κατεχόμενα με τηνν προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η κ. Ολγκίν έχει διαδοχικές συναντήσεις με τ/κ κόμματα σήμερα, όπως είχε χθες με ε/κ κόμματα. Η ίδια δεν προέβη σε καμία δήλωση, ενώ γραπτές ήταν οι δηλώσεις από πλευράς ΚΕΕ και ΡΤΚ.

Στη συνάντηση με το «κυβερνών» ΚΕΕ, συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Χασίπογλου, ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ και ο «υπουργός εξωτερικών» και παλιό απλό μέλος του ΚΕΕ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου πρόσθεσε στη γραπτή του δήλωση ότι «είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διαπραγματευτούν τον τρόπο με τον οποίο τα δύο υφιστάμενα κράτη στο νησί θα συνεργαστούν, επιβεβαιώνοντας τα εγγενή δικαιώματά τους». Η κ. Ολγκίν, συνέχισε, διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 5 Ιανουαρίου για περίοδο 6 μηνών και ο Τ/κ ηγέτης αποδέχθηκε τον διορισμό υπό τον όρο ότι η αποστολή της θα είναι να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για μια νέα και επίσημη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Θα υποστηρίξουν την κ. Ολγκίν στο έργο της, είπε. Στη συνάντηση, συνέχισε, της ανέφεραν την τουρκική θέση ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση, που διεξήγαγε η Τουρκία το 1974, κάνοντας χρήση του επεμβατικού της δικαιώματός σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, έφερε ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους και ότι η απουσία οποιασδήποτε θερμής σύγκρουσης στο νησί για 50 χρόνια οφείλεται στην παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, ιδρύθηκε το 1960 με δύο ισοβαρείς υπογραφές και ισχυρίστηκε ότι είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί ως εκπρόσωπος ολόκληρου του νησιού και σφετερίζεται τα εγγενή δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων. «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι τόσο κυρίαρχος λαός τουλάχιστον όσο και ο ελληνοκυπριακός λαός», υποστήριξε περαιτέρω.

Μετά την εκλογή Τατάρ, ανέφερε ο κ. Χασίπογλου, υπάρχει τώρα μια νέα εποχή. «Οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας. Αυτό είναι το κοινό έδαφος για τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα συζητώντας τα ίδια θέματα στη βάση της ομοσπονδίας», είπε.

Είναι καιρός να μιλήσουμε για διαφορετικά θέματα και να συζητήσουμε για νέα πράγματα, όπως είχε δηλώσει και ο ΓΓ, πρόσθεσε.

Το ΡΤΚ παρουσιάστηκε στη συνάντηση με την κ. Ολγκίν με αντίθετες θέσεις. Το ΡΤΚ υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία κοινού εδάφους που απαιτείται για την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμο για κάθε είδους συνεργασία, ανέφερε στην κ. Ολγκίν ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Η συνάντηση της Απεσταλμένης του ΓΓ με το τ/κ κόμμα ακολούθησε εκείνη με το ΚΕΕ.

Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Ερχιουρμάν πρόσθεσε ότι είχαν έναν παραγωγικό διάλογο σχετικά με τις μεθόδους διαπραγμάτευσης που είναι απαραίτητες για να ξεπεραστεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και να καθιερωθεί μια διαδικασία επικεντρωμένη στον στόχο μιας συνολικής λύσης. Χαρακτήρισε δε πολύτιμη την επαφή της κ. Ολγκίν με διάφορα τμήματα της κοινωνίας με τον πρόεδρο του ΡΤΚ να δηλώνει ότι η τ/κ κοινότητα είναι έτοιμη για μια βιώσιμη, ασφαλή, μόνιμη και περιεκτική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Ανέφερε ότι η θέση του Ερσίν Τατάρ για «κυριαρχική ισότητα» και «ισότιμο διεθνές καθεστώς» δεν έχει ακόμη επεξηγηθεί (από τον Τ/κ ηγέτη) και τόνισε ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης στην Κύπρο είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως περιλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο τρόπος για να μοιράζεται ισότιμα η κυριαρχία σε μια τέτοια ομοσπονδία, είπε, είναι οι δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις εξουσίες τους κυριαρχικά και οι εξουσίες στο ομοσπονδιακό κράτος να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βάση της πολιτικής ισότητας. Για τον κ. Ερχιουρμάν πρέπει να διατηρηθούν όλες οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο Κραν Μοντανά.

Στην κ. Ολγκίν, ανέφερε, υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής μιας μεθόδου διαπραγμάτευσης με χρονοδιάγραμμα και επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, λέγοντας πως «η πολιτική ισότητα πρέπει να καταστεί αδιαπραγμάτευτη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της εκ περιτροπής προεδρίας και ότι οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους χωρίς τη θετική ψήφο τουλάχιστον ενός τ/κ μέλους και πρέπει να διασφαλιστεί από την αρχή ότι εάν η διαδικασία καταλήξει και πάλι χωρίς αποτέλεσμα εξ’ υπαιτιότητας της ε/κ πλευράς, δεν θα υπάρξει επιστροφή στο στάτους κβο»

«Ως ΡΤΚ, στόχος μας δεν είναι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, αλλά να διασφαλίσουμε ότι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει σε λύση έχει σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί σωστά από την αρχή», είπε, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα συνεχίζεται για χρόνια και θα καταλήξει και πάλι σε απογοήτευση, δεν είναι κάτι που μπορούν να αποδεχτούν οι Τουρκοκύπριοι που θέλουν λύση.

Αναφέρθηκε επίσης στα όσα είχαν λεχθεί μετά τα δημοψηφίσματά του 2004 πως «δεν απέμειναν λόγοι για την απομόνωση των Τ/κ» και πως δεν έγινε τίποτε επ’ αυτού.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε στην κ. Ολγκίν για τα πολυαναμενόμενα – όπως είπε – μονομερή μέτρα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την τ/κ κοινότητα, την αρνητική προσέγγιση στο θέμα της υπηκοότητας των παιδιών από μεικτούς γάμους και την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε αυτό, λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δηλητηριάζουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Στην κ. Ολγκίν, προστίθεται στη γραπτή δήλωση του προέδρου του ΡΤΚ, ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να αμφισβητηθεί η ειλικρίνεια του κ. Χριστοδουλίδη» που λέει ότι θέλει επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, όπου ήταν αυτός (ο ΠτΔ) μαζί με τον τότε Πρόεδρο Αναστασιάδη «που ανέτρεψαν το τραπέζι των συνομιλιών», όπως ισχυρίστηκε.

«Εφόσον θέλετε να ξεκινήσετε από εκείνο το σημείο, σημαίνει ότι δεν ήταν ένα σημείο που θα έπρεπε να είχατε φύγει τότε από το τραπέζι. Τότε γιατί φύγατε;» διερωτήθηκε ο Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας στην κ. Ολγκίν ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top