ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια διαμηνύει ο Παπαναστασίου
«Βασική μας σκέψη και προτεραιότητα, η εισαγωγή φθηνής ενέργειας, ώστε επιχειρήσεις και καταναλωτές να βοηθηθούν ουσιαστικά», είπε ο κ. Παπαναστασίου.
Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή προωθούν έμπρακτα τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, με την πρόσφατη έναρξη παροχής χορηγιών για «Φωτοβολταϊκά για Όλους» να αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας «e-kalathi» που θα παρέχει την αναγκαία διαφάνεια και καθημερινή πληροφόρηση για τις τιμές σημαντικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό, καθώς και τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών καλαθιού αγορών με τις πιο συμφέρουσες επιλογές.
Είπε επίσης ότι μετά κι από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νόμος που θα παρέχει τη δυνατότητα στον Υπουργό να καθορίζει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης βασικών προϊόντων διατροφής σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης, όπου εξ αντικειμένου δεν μπορεί να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός.
Σημείωσε επίσης τις σημαντικές συνέργειες μεταξύ κρατικών υπηρεσιών για αποτελεσματική θωράκιση και προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και, συγκεκριμένα, την περίπτωση των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε 11 κατηγορίες προϊόντων πρώτης ανάγκης, που εφαρμόζεται από τις 5 Μαΐου 2023.
Πρόσθεσε ότι Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή εφαρμόζει κι άλλα στοχευμένα μέτρα για στήριξη του καταναλωτή, όπως το αναβαθμισμένο μηνιαίο Παρατηρητήριο Τιμών για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, καθώς και την εντατικοποίηση των επιτόπιων λογιστικών και διοικητικών ελέγχων σε παραγωγούς και εμπόρους καταναλωτικών προϊόντων, ώστε να διαπιστωθεί ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και πως εφαρμόζεται πιστά η Νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι κατά το 2023 διενεργήθηκαν 5 μεγάλες ενημερωτικές εκστρατείες, 50 διαλέξεις σε σχολεία και 26.5 χιλιάδες επιτόπιοι έλεγχοι, ενώ έγιναν και 900 γραπτές συστάσεις σε επιχειρήσεις.
Επιπλέον, διενεργήθηκαν 50 διαλέξεις σε επιχειρήσεις στο πλαίσιο εντατικοποίησης της προσπάθειας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για εκπαίδευση και ενημέρωση των επιχειρήσεών, με στόχο τα μηδενικά πρόστιμα και την πλήρη εφαρμογή της Νομοθεσίας, προστατεύοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στο θέμα συζήτησης του φετινού εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που είναι η «Δίκαιη και Υπεύθυνη Τεχνητή Νοημοσύνη για τους Καταναλωτές» είπε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται με ηθικό τρόπο, σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.
«Εφόσον τηρούνται αυτές οι βασικές προϋποθέσεις, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει σε μια πιο καινοτόμα, αποδοτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, βελτιώνοντας παράλληλα την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών», είπε.
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, η πράξη της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το πρώτο νομοθέτημα του είδους του παγκοσμίως, το οποίο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο «κανονιστικό πλαίσιο που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ασφαλή και ότι σέβονται τη νομοθεσία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ».
Τέλος διαβεβαίωσε όλους ότι το Κράτος θα συνεχίσει να πρωτοστατεί και να είναι αρωγός σε δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα που βιώνουν.
Υπουργός Παιδείας: Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση και την αυτονομία
Εξάλλου στο δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου σημείωσε ότι τόσο για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όσο και για την επιτέλεση των υποχρεώσεων που έχουν οι καταναλωτές/, απαιτείται, προηγουμένως, η καλλιέργεια ορθής καταναλωτικής συνείδησης και κουλτούρας από την παιδική ηλικία τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον. Πρόσθεσε, ότι η εκπαίδευση των καταναλωτών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι, μέσα από στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, και ιδιαίτερα μέσα από το μάθημα Αγωγής Υγείας, καλλιεργείται η ενθάρρυνση της βιώσιμης κατανάλωσης, της καταναλωτικής ευαισθητοποίησης, της δημιουργικότητας και της αυτονομίας.
«Ως Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναγνωρίζουμε την ευθύνη που έχουμε για τη δημιουργία των αυριανών συνειδητοποιημένων ενήλικων καταναλωτών. Των μαθητών και των μαθητριών, που θα είναι σε θέση, ως ενεργοί πολίτες, να ενημερώνονται για τα καταναλωτικά τους δικαιώματα και ως υπεύθυνοι και κριτικά σκεπτόμενοι καταναλωτές να αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους, να αξιολογούν τις επιλογές τους και να κατανοούν τις επιπτώσεις των αγορών τους στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία», ανέφερε η Υπουργός.
Προσαρμογή στις νέες συγκυρίες είπε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ
Εξάλλου σε χαιρετισμό της στην ημερίδα η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα ανέφερε ότι η προστασία των καταναλωτών είναι μια βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στόχος ήταν πάντα να παρέχει την ύψιστη προστασία στους Ευρωπαίους πολίτες στις αγορές τους.
Πρόσθεσε ότι οι κρατικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκονται από το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, με ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη, στοχεύουν στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, που θα στηρίξει και θα αναδείξει πιο βιώσιμες και οικονομικές επιλογές σε θέματα ενέργειας και σε άλλα προϊόντα.
«Στόχος είναι να μπουν οι σωστές βάσεις για να ευδοκιμούν φθηνές, περιβαλλοντικά φιλικές και ποιοτικά καλές επιλογές για τους καταναλωτές.
Αυτό προϋποθέτει αντίληψη των καινούργιων καταναλωτικών αναγκών και πρακτικών. Και την ευελιξία προσαρμογής στις νέες συγκυρίες», είπε.
Πρόσθεσε ότι οι διαδικτυακές αγορές προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες στους καταναλωτές σχετικά με την πρόσβαση σε πληροφορίες και σύγκριση τιμών, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαμορφώσει στοχευμένες προσωπικές διαφημίσεις με βάση την διαδικτυακή συμπεριφορά των πολιτών.
«Την ίδια στιγμή, έχουμε καινούργιες προκλήσεις, όπως περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης, παραπλανητικών τεχνικών μάρκετινγκ και παραβίασης δεδομένων», είπε.
Σημείωσε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη που νομοθετεί σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύοντας πως αναγνωρίζουμε τις καινούργιες ευκαιρίες και προκλήσεις για τους καταναλωτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις