ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 115 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών - Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία, λέει η FSB

Μακελειό στη Μόσχα:  Στους 115 ο τραγικός απολογισμός των νεκρών - Οι τρομοκράτες είχαν επαφές στην Ουκρανία, λέει η FSB

Στους 115 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (22/3) σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Τα σωστικά συνεργεία διευκρινίζουν ότι βρήκαν «κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια», με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών «στους 115». Παράλληλα, σημειώνουν ότι «οι έρευνες συνεχίζονται».

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ανέρχονται σε 121, με το υπουργείο Υγείας να διευκρινίζει ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και πέντε παιδιά.

Από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου (23/3) στη ρωσική πρωτεύουσα πολίτες κατευθύνονται στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, που έζησαν τον εφιάλτη και συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους.

Σοκαρισμένη η χώρα θρηνεί τα θύματα

Σε πλάνα, που δημοσιεύει το πρακτορείο TASS από την επόμενη μέρα της επίθεσης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο Crocus City Hall, που οι δράστες σκόρπισαν τον θάνατο.

Λίγο πιο πέρα, πολίτες με δάκρυα στα μάτια αφήνουν λουλούδια και ανάβουν  κεριά στη μνήμη των θυμάτων. Όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη και σοκαρισμένη.

Στην πόλη Αναντίρ πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία για να τιμήσουν τους δεκάδες νεκρούς, ενώ πανό που γράφουν «Θρηνούμε» έχουν ανανρτηθεί στις πόλεις Μαγκαντάν και Νοβοσιμπίρσκ, καθώς και στο σταθμό του μετρό Myakinino που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σημείο όπου έγινε η επίθεση.

«Οι έρευνες θα συνεχιστούν για μέρες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της περιοχής της Μόσχας, οι έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων στα συντρίμμια της αίθουσας συναυλιών θα πάρουν αρκετές ημέρες.

«Οι διασώστες εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο στον χώρο (…) Άλλα 20 πτώματα βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια. Οι έρευνες θα συνεχιστούν περαιτέρω, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης Αντρέι Βορόμπιοφ, λίγο αφότου ο απολογισμός ανήλθε σε 115 νεκρούς.

 

Οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών

Η Ερευνητική Επιτροπή νωρίτερα σήμερα έκανε γνωστό πως οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποίησαν «αυτόματα πυροβόλα όπλα» και έβαλαν φωτιά στο κτίριο με τη βοήθεια ενός «εύφλεκτου υγρού».

«Έχει καθοριστεί πως οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στην αίθουσα συναυλιών όπου βρίσκονταν θεατές», ανέφεραν οι ερευνητές στο Telegram, προσθέτοντας πως κατέσχεσαν «αυτόματα όπλα» τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο αιματοκύλισμα.

Οι ύποπτοι είχαν «επαφές» στην Ουκρανία

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να ελέγχει την αυθεντικότητα της ανάρτησης.

Έντεκα άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερα που εμπλέκονται άμεσα στο μακελειό, ενώ η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί.

«Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά. Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι τέσσερις φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως το πλήθος

Αρνείται κάθε εμπλοκή η Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έχει αρνηθεί ήδη από χθες οποιαδήποτε ανάμειξη με το αιματοκύλισμα.

Δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, το Κιέβο ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν εμπλέκεται στο επεισόδιο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή.

«Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου» πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό και να θέσει τέλος στην εισβολή», είπε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που κατηγόρησε το Κρεμλίνο και τις ειδικές υπηρεσίες του ότι ενορχήστρωσαν την επίθεση, προκειμένου να κατηγορήσουν την Ουκρανία και να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση του πολέμου.

Η GUR εκτιμά ότι η επίθεση «πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή του Πούτιν για να προκαλέσει κλιμάκωση και να επεκτείνει τον πόλεμο».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top