ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Στόχος του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού, είναι η εφαρμογή για έξυπνα κινητά «Ψηφιακός Πολίτης» που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι έτοιμη εντός του 2024.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η εφαρμογή θα έχει διάφορες λειτουργίες: α) θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική ταυτότητα για σκοπούς ταυτοποίησης για είσοδο στα συστήματα της Κυβέρνησης - gov.cy, πρώην Αριάδνη - και την ηλεκτρονική υπογραφή και β) τη ψηφιακή εκδοχή εγγράφων - όπως ήταν για παράδειγμα το ψηφιακό covid test. Στην αρχή, θα περιλαμβάνει την ψηφιακή εκδοχή της πολιτικής ταυτότητας, της άδειας οδήγησης και του πιστοποιητικού καταλληλότητας οχήματος - ΜΟΤ.

Πού θα αξιοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη κατά την είσοδο στον κυβερνητικό κόμβο gov.cy. Θα λειτουργεί ως μία εφαρμογή authenticator. Θα είναι ενωμένος ο Ψηφιακός Πολίτης με το CY login και στην επιλογή ‘Σύνδεση με Κυπριακή η-Ταυτότητα’ θα παραπέμπει στην εφαρμογή στο κινητό για επιβεβαίωση του χρήστη.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή υπογραφή

Μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική υπογραφή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μεταβίβασης ενός οχήματος σε νέο ιδιοκτήτη, θα μπορούν όταν ενωθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία με το gov.cy και τον Ψηφιακό Πολίτη, να υπογράψουν ο παλιός και νέος ιδιοκτήτης ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα χωρίς να πάνε προσωπικά στην αντίστοιχη υπηρεσία.

Συνεχίζοντας με το παράδειγμα της μεταβίβασης οχήματος, όταν θα καλείται ο ιδιοκτήτης να υπογράψει το σχετικό έγγραφο, θα βγαίνει ειδοποίηση στο κινητό από τον Ψηφιακό Πολίτη ότι ζητάτε έγκριση για υπογραφή, και με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων (face ID - πρόσωπο ή δακτυλικό αποτύπωμα) θα εγκρίνεται το αίτημα και το έγγραφο θα υπογράφεται.

Ψηφιακά έγγραφα

Για παράδειγμα, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) αντί να δείχνουμε την πλαστική ταυτότητα, θα σκανάρεται από ειδικό μηχάνημα η ψηφιακή ταυτότητα από την εφαρμογή στο κινητό μας.

Στόχος του Υφυπουργείου είναι σταδιακά να εντάσσονται υπηρεσίες του Κράτους στον Ψηφιακό Πολίτη αλλά και να ψηφιοποιηθούν κι άλλα έγγραφα όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top