ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Ψηφιακός Πολίτης: Η διαφορά της ηλεκτρονικής από την ψηφιακή ταυτότητα - Πώς θα λειτουργεί η ηλεκτρονική υπογραφή

Στόχος του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημου Δαμιανού, είναι η εφαρμογή για έξυπνα κινητά «Ψηφιακός Πολίτης» που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να είναι έτοιμη εντός του 2024.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η εφαρμογή θα έχει διάφορες λειτουργίες: α) θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική ταυτότητα για σκοπούς ταυτοποίησης για είσοδο στα συστήματα της Κυβέρνησης - gov.cy, πρώην Αριάδνη - και την ηλεκτρονική υπογραφή και β) τη ψηφιακή εκδοχή εγγράφων - όπως ήταν για παράδειγμα το ψηφιακό covid test. Στην αρχή, θα περιλαμβάνει την ψηφιακή εκδοχή της πολιτικής ταυτότητας, της άδειας οδήγησης και του πιστοποιητικού καταλληλότητας οχήματος - ΜΟΤ.

Πού θα αξιοποιείται η ηλεκτρονική ταυτότητα

Ουσιαστικά πρόκειται για τη διαδικασία ταυτοποίησης του χρήστη κατά την είσοδο στον κυβερνητικό κόμβο gov.cy. Θα λειτουργεί ως μία εφαρμογή authenticator. Θα είναι ενωμένος ο Ψηφιακός Πολίτης με το CY login και στην επιλογή ‘Σύνδεση με Κυπριακή η-Ταυτότητα’ θα παραπέμπει στην εφαρμογή στο κινητό για επιβεβαίωση του χρήστη.

Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή υπογραφή

Μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα τεθεί σε εφαρμογή και η ηλεκτρονική υπογραφή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μεταβίβασης ενός οχήματος σε νέο ιδιοκτήτη, θα μπορούν όταν ενωθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία με το gov.cy και τον Ψηφιακό Πολίτη, να υπογράψουν ο παλιός και νέος ιδιοκτήτης ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα χωρίς να πάνε προσωπικά στην αντίστοιχη υπηρεσία.

Συνεχίζοντας με το παράδειγμα της μεταβίβασης οχήματος, όταν θα καλείται ο ιδιοκτήτης να υπογράψει το σχετικό έγγραφο, θα βγαίνει ειδοποίηση στο κινητό από τον Ψηφιακό Πολίτη ότι ζητάτε έγκριση για υπογραφή, και με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων (face ID - πρόσωπο ή δακτυλικό αποτύπωμα) θα εγκρίνεται το αίτημα και το έγγραφο θα υπογράφεται.

Ψηφιακά έγγραφα

Για παράδειγμα, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) αντί να δείχνουμε την πλαστική ταυτότητα, θα σκανάρεται από ειδικό μηχάνημα η ψηφιακή ταυτότητα από την εφαρμογή στο κινητό μας.

Στόχος του Υφυπουργείου είναι σταδιακά να εντάσσονται υπηρεσίες του Κράτους στον Ψηφιακό Πολίτη αλλά και να ψηφιοποιηθούν κι άλλα έγγραφα όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Δυο ανήλικοι πίσω από την πυρκαγία στην Τριμίκλινη - «Έπαιζαν» με πυροτεχνήματα

Xρήστος Μάστορας: Δείτε τον να χορεύει στο TikTok με την αδερφή του - ΒίντεοΞεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Στη δίνη έντονου προβληματισμού βρίσκονται τα κόμματα τα οποία μετά τον πρώτο απολογισμό για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, συνεχίζουν την ενδοσκόπηση και την ανάλυση, με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top