ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠτΔ για ακρίβεια: «Τα μέτρα, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης»

ΠτΔ για ακρίβεια: «Τα μέτρα, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης»

Η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την απονομή των Βραβείων ΘΟΚ, και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τα μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ακριβώς, τα μέτρα, είναι μέσα στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης που αυτή η Κυβέρνηση πολύ υπεύθυνα από την αρχή ακολουθεί: Επιδοματική πολιτική μέσα από τα μέτρα, αύξηση των μισθών μέσα από συγκεκριμένες αποφάσεις και αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας μέσα από σχέδια, γιατί από εκεί προκύπτει και η αύξηση των τιμών.

Θέλω να πω κάτι. Ανέξοδες, ωραίες δηλώσεις και πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία, αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει».

ΑΚΕΛ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποδεικνύεται ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τo κύμα ακρίβειας για τα ευάλωτα στρώματα και τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις για να καλύψει την ανεπάρκεια της αφήνοντας σε εκκρεμότητα προηγούμενες της εξαγγελίες όπως είναι η επιδότηση των επιτοκίων. Ο δε τερματισμός της επιδότησης στα καύσιμα είναι βεβιασμένος και ακατανόητος από την στιγμή που εφαρμόζονται κι άλλα οριζόντια μέτρα. Αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές σε μια περίοδο που έπονται νέες αυξήσεις καθώς και οι λεγόμενες πράσινες φορολογίες. Το κράτος θα συνεχίσει να εισπράττει εκατομμύρια σε φόρους επιστρέφοντας στην κοινωνία ψίχουλα. Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με εφάπαξ ποσά αλλά ούτε και με τον αποκλεισμό της μεσαίας τάξης και των χαμηλόμισθων εργαζομένων οι οποίοι δεν λαμβάνουν επιδόματα.

Η ακρίβεια δεν είναι σημερινό φαινόμενο και δεν προβλέπεται ότι θα τερματιστεί σύντομα. Για αυτό η κυβέρνηση αντί να επιδίδεται σε αποσπασματικά μέτρα και μπαλώματα, θα έπρεπε να είχε προ πολλού καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας με λήψη διαρθρωτικών μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας και του κόστους διαβίωσης. Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων, στοχευμένων και οριζόντιων, που να προστατεύει την κοινωνία από την ακρίβεια και να ενισχύει τα διαθέσιμα της εισοδήματα. Η κυβέρνηση καλείται έστω και στην υστάτη να επεκτείνει την επιδότηση των καυσίμων. Υποδεικνύουμε ξανά ότι αν η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα έσοδα του κράτους για να στηρίξει την κοινωνία, ας προχωρήσει επιτέλους στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών. Η δυσκολία της κυβέρνησης να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα είναι ολοφάνερη.

Όσον αφορά τα σχόλια του κ. Χριστοδουλίδη για το 2012, δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Ως παιδί του Συναγερμού με μέντορα τον Νίκο Αναστασιάδη απλά αναπαράγει τη συναγερμική προπαγάνδα για να φορτώνει ευθύνες αλλού και να αθωώνει τις τράπεζες για το έγκλημά τους σε βάρος του τόπου. Είναι προφανές ότι μετά τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, τώρα και ο κ. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι θα λύσει τα προβλήματά του με επιθέσεις στο ΑΚΕΛ. Το μόνο που καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώνει ότι ούτε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις θα τιμήσει, ούτε απαντήσεις για το σήμερα έχει.

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου και Βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά για καύσιμα και μεσαία τάξη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συνθήκες υψηλού κόστους ζωής και ακρίβειας, χρειάζονται στοχευμένα μέτρα για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Από τα μέτρα της κυβέρνησης όμως, μένουν εκτός άλλες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Υπογραμμίζουμε επιπρόσθετα πως στις παρούσες συνθήκες, που είναι ταυτόχρονα μια περίοδος ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως από αυτά πλήττονται αναλογικά περισσότερο η μεσαία τάξη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δυστυχώς η επαναφορά μιας φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει και σε ανατιμήσεις άλλων αγαθών. Είναι για αυτό που θεωρούμε πως προτεραιότητα πολιτικής σήμερα δεν πρέπει να είναι η αύξηση των κρατικών εσόδων, τα οποία πάνε αρκετά καλά, αλλά η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των συνεπειών του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Πιστεύουμε πως λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων τις τελευταίες βδομάδες, το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, όχι να μονιμοποιηθεί, και η κυβέρνηση να εκπονήσει στο διάστημα αυτό ένα συνολικό πλάνο στήριξης της κοινωνίας.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, για παράδειγμα, έχει ήδη προτείνει ένα στοχευμένο φορολογικό μέτρο που στηρίζει τις οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων που ο ένας εκ των δύο συζύγων είναι χαμηλόμισθος. Δυστυχώς η κυβέρνηση διαφωνεί χωρίς να προτείνει βελτιώσεις επί της πρότασης ή να αντιπροτείνει άλλες πολιτικές για τη μεσαία τάξη και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

ΔΗΚΟ: Στον ΔΗΣΥ απαντά ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, Κωνσταντίνος Πετρίδης

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που έγκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αναμέναμε δυστυχώς κάτι διαφορετικό, από την λαϊκίστικη προσέγγιση την οποία υιοθετεί και η οποία αγνοεί παντελώς τις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι της ΕΕ και τις δημοσιονομικές παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε ως κράτος να ακολουθούμε.

Όσο αφορά την εξίσου λαϊκίστικη ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά της φορολογίας στα καύσιμα και στο ότι το μέτρο θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη ένα χρονικό διάστημα, στον ΔΗΣΥ απαντά ο τέως υπουργός της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος σε παλαιότερες τοποθετήσεις του, στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ανέφερε αυτολεξεί:

«…ως Υπουργός που εισήγαγα τα μέτρα θεωρώ ορθή την πρόθεση της κυβέρνησης». «Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να τερματιστούν, με την τιμή καυσίμων χαμηλότερη, από ότι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άδικη καθολικότητα του μέτρου κλπ». «Τέτοιες τοποθετήσεις συνιστούν διολίσθηση ΔΗΣΥ σε λαϊκισμό», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Βρετανικές Βάσεις: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη Ισραήλ σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης

Βρετανικές Βάσεις: Δεν έχουν φιλοξενήσει προσωπικό ή αεροσκάφη Ισραήλ σύμφωνα με πηγή της βρετανικής κυβέρνησης

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν έχουν φιλοξενήσει καθόλου ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό ή αεροσκάφη από πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την Βρετανική Κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top