ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Όταν η Αστυνομία θέλει να πατάξει το μοναδικό οργανωμένο πράγμα στο νησί: Το έγκλημα!

Όταν η Αστυνομία θέλει να πατάξει το μοναδικό οργανωμένο πράγμα στο νησί: Το έγκλημα!

Αν δεν είχαμε να κάνουμε με έξαρση της εγκληματικότητας (στην Ερήμη είχαμε home invasion από συμμορία, ένα μάλλον πρωτόγνωρο έγκλημα για τη χώρα), ξεσάλωμα του υποκόσμου με επιθέσεις σε κρατικούς φορείς, ραγδαία άνοδο του χουλιγκανισμού και των εγκλημάτων μίσους και γενικά μια αίσθηση ανασφάλειας σε ιδιαίτερα επισφαλείς -λόγω διεθνών συγκυριών- καιρούς, ίσως και να διασκεδάζαμε με την τελευταία προσθήκη στο κυπριακό franchise της Μεγάλης των Μπάτσων Σχολής.

Για τους αμύητους αυτός υπήρξε ο θρυλικός ελληνικός τίτλος της σειράς -προσβλητικών σε όλα τα επίπεδα- κωμωδιών Police Academy που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους μπούμερς και Gen X-ers θεατές των 80s (και που δεν θα μπορούσαν να σταθούν σήμερα με καμία Παναγία).

Την Τρίτη ο “Φιλελεύθερος” δημοσίευσε “εμπιστευτικό” (λέμε τώρα) σημείωμα της ηγεσίας της Αστυνομίας όπου στις 16 σελίδες του ανέλυε την Επιχείρηση Tony Soprano (δική μου η ονομασία) για «την πρόληψη και πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος» (δικός τους ο χαρακτηρισμός), ίσως του μοναδικού οργανωμένου πράγματος στο νησί. Τώρα εύλογα συμπεραίνετε, γνωρίζοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα χτυπιέται εκεί που το πονάει περισσότερο δηλαδή στο χρήμα, ότι η Αστυνομία α) θα προβεί σε ένα ανελέητο crackdown του υποκόσμου με επιδρομές σε μαγαζιά-βιτρίνες και εστίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, πάγωμα λογαριασμών και assets, συλλήψεις, προσαγωγές, συνεχείς παρενοχλήσεις των σεσημασμένων, κατασχέσεις εμπορευμάτων, χρημάτων κλπ και γενικά όποια σοβαρή μέθοδο πάταξης έχετε δει από The Sopranos και The Wire μέχρι Law & Order: Organised Crime (και οτιδήποτε ενδιάμεσα) και β) ότι αυτό η Αστυνομία το κάνει ήδη και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος μαφιόζος στις Κεντρικές Φυλακές (από όπου πολύ πιθανό θα συνεχίσει να τρέχει τις επιχειρήσεις του με δικά μας έξοδα). Σωστά;

Εχμ.. όχι.

Η Επιχείρηση John Gotti (δική μου η ονομασία) αφορά... μηχανοκίνητες περιπολίες περίπου 200 αστυνομικών σε όλη την Κύπρο από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί και “συχνή διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων και συστηματικών ελέγχων οχημάτων ύποπτων προσώπων και υποστατικών”. Α και για 60 μέρες (και νύχτες). Ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου, οπότε και προβλέπεται να κόψει κρύος ιδρώτας τον υπόκοσμο. Από τις 23 Μάϊου βέβαια είναι και πάλι business as usual αλλά ας μην το κάνουμε θέμα. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε είναι εάν η Εκκλησία εμπίπτει στο white collar ή το οργανωμένο έγκλημα γιατί στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ φαίνεται να έχουμε συνδυασμό των δύο. Το κερασάκι στην τούρτα; Για να επιτευχθεί αυτό και με δεδομένη την υποστελέχωση του Σώματος σε άνδρες και γυναίκες πρώτης γραμμής επιστρατεύτηκαν αστυνομικοί που μέχρι πρότινος ασκούσαν γραφειακά καθήκοντα. Γιατί όσο να πεις αστυνομικοί που έχουν να δουν δράση κάτι χρόνια και το μόνο απ’ το οποίο κινδύνευαν ήταν να πάθουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι αυτοί ακριβώς οι ένστολοι που θέλεις σε νυχτερινά περίπολα “για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος” - προφανώς το πλήγμα που θα καταφέρουν στους μαφιόζους θα είναι paper cut (και τσούζει το γαμημένο). Γίνεται ακόμα καλύτερο: Οι γραφειοκράτες που μέχρι πρότινος δούλευαν 7 το πρωί με 2.30 το απόγευμα θα βρεθούν ξαφνικά “εγώ τη νύχτα μόνο ζω μαζί με κείνους π' αγαπώ, με τους παράνομους και τους αδικημένους” που έλεγε και ο Στελλάρας.

Εν τω μεταξύ δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της “διαρροής” (έτσι τη λέμε για να μην τους καρφώσουμε ότι την έστειλαν οι ίδιοι στον “Φ” για να δείξουν ότι γίνεται δουλίτσα) και βγήκε να διαμαρτυρηθεί η Συντεχνία των Αστυνομικών Ισότητα που έκανε λόγο για “εργασιακή υποδούλωση και απλήρωτη εργασία” και “καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών οι οποίοι θα εργάζονται πέραν του εβδομαδιαίου ωραρίου τους” ενώ προανήγγειλε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή και στον Υπουργείο Εργασίας. «Για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι δήθεν μετέτρεψαν  το γραφειακό προσωπικό σε επιχειρησιακό, υποχρεώνουν να δουλεύει κάποιος ωράριο βάρδιας και να μένει απλήρωτος, ενώ ταυτόχρονα όλη η γραφειακή εργασία θα παραμένει στάσιμη (...). Πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εικόνα που θα πουλήσουμε στη κοινή γνώμη αλλά και για άλλη μια φορά στον ίδιο τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντί για ενίσχυση της πρώτης γραμμής και των βαρδιών με μεταθέσεις, σταματάμε την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας και γινόμαστε πιο αδύναμοι στα μάτια του οργανωμένου εγκλήματος και των παραβατών. Ελπίζουμε έστω και την υστάτη να αναλάβουν κάποιοι  τις ευθύνες τους  και να ακυρώσουν  τη σχετική διαταγή αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και πυροτεχνήματα» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Συντεχνίας Νίκος Λοϊζίδης που ανέβηκε σκαλοπάτια στην εκτίμησή μου (ειδικά για το κομμάτι όπου πάνε να πουλήσουν εικόνα στον... μεγαλύτερο εικονολάτρη όλων, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη - ούτε εγώ δεν θα το έθετα τόσο πετυχημένα).

Η ηγεσία της Αστυνομίας επανήλθε στο θέμα με νέα ανακοίνωση όπου αφού έκανε name dropping κάθε διεθνές γεγονός που -υποτίθεται ότι- φορτώνει με περισσότερη δουλειά την Αστυνομία Κύπρου (Ουκρανία, Γάζα, τρομοκρατικό χτύπημα Μόσχας - τους ξέφυγε μόνο η γέφυρα της Βαλτιμόρης) διευκρίνισε ότι “για τη λήψη της απόφασης σταθμίστηκε ότι ο μέγιστος χρόνος απασχόλησης κάθε μέλους της Αστυνομίας, στο εν λόγω επιχειρησιακό πλάνο, για την περίοδο από 22.3.2024 μέχρι 22.5.2024, θα κυμαίνεται από δύο μέχρι τέσσερα καθήκοντα, χρονικής διάρκειας εφτά ωρών ανά καθήκον, σε διάστημα δύο μηνών και για το οποίο θα απολαύσουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς». Ναι, προχώρησε σε αναλυτική περιγραφή των βαρδιών της Επιχείρησης Naked Gun (δική μου η ονομασία). Δημόσια.

Όσο για τον άμεσα ενδιαφερόμενο, τον υπόκοσμο (για τον οποίο όλοι προφανώς πιστεύουν ότι δεν διαβάζει ενημερωτικές ιστοσελίδες) τον κόβω να παρακολουθεί εμβρόντητος αυτό το δημόσιο ξεκατίνιασμα για τα μάτια του και να μονολογεί “εχμ.. το ξέρετε ότι είμαι κι εγώ εδώ, έτσι δεν είναι;”

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top