ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Χαρακτήρισε θετική την συνάντηση μεταξύ Γκουτέρες και Τατάρ - «Θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά»

ΠτΔ: Χαρακτήρισε θετική την συνάντηση μεταξύ Γκουτέρες και Τατάρ - «Θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά»

Είναι θετική εξέλιξη ότι θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ του ΓΓ των ΗΕ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι «θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ερωτηθείς αν αυτό εντάσσεται στις σκέψεις που του είχε αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναφέρω ότι μόλις συναντήθηκα με τον ΓΓ των ΗΕ, μου είπε ότι μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνάντηση μας, αμέσως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε και ο ίδιος να μεταβεί στις Βρυξέλλες να έχει συνάντηση με τον ΓΓ και θεωρώ ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που θα γίνει η συνάντηση.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός, είναι θετική εξέλιξη ότι θα γίνει μια συνάντηση, θέλουμε τον ΓΓ να εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και θεωρώ ότι αυτή η συνάντηση προσφέρεται προς την κατεύθυνση που σας προανέφερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ωστόσο στη συνάντηση ο κ. Τατάρ θα θέσει τα δικά του θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ. Βλέπουμε καθημερινά τις δηλώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούμε αυτή την προσπάθεια. Είπα και σήμερα σε μια συνάντηση που είχα με φοιτητές από την Ελλάδα ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, περισσότερες δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Ερωτηθείς αν αυτό εντάσσεται στις εξελίξεις στις οποίες είχε αναφερθεί ότι θα είχαμε εντός Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, δεν έχει καμία σχέση. Αυτή είναι μια διαπίστωση στην οποία όλοι συμφωνούμε ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Από κει και πέρα συζήτησα κάποιες συγκεκριμένες ιδέες με τον ΓΓ. Μοιράστηκε μαζί μου κάποιες από τις ιδέες που έχει για να προχωρήσει η διαδικασία, ανταποκρίθηκα θετικά, μπορώ να το πω αυτό, και μακάρι να υπάρξει θετική ανταπόκριση και από τουρκικής πλευράς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πλησιάζει η λήξη της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ερωτηθείς αν έχει λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «βρισκόμαστε σε συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Τράπεζα για ένα πολύ σημαντικό θέμα, τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό ή πώς να ενώσουμε δράσεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γίνεται μια εξαιρετική δουλειά στην Κεντρική Τράπεζα, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είναι ο κ. Ηροδότου. Όταν ολοκληρωθεί η θητεία του θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κας Ρομπέρτα Μέτσολα στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έρχεται η κα Μέτσολα, θα συναντηθώ μαζί της την 1η Απριλίου το βράδυ, θα έχουμε συνάντηση και μετά δείπνο εργασίας.

Την επομένη στη Λάρνακα, μου ζήτησε να δει από κοντά την όλη επιχείρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα κάνουμε δηλώσεις εκεί.

Μέσα στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας της θα διοργανωθεί μια εκδήλωση με νέους, όπως κάνει σε όλα τα κράτη μέλη, ώστε να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι κάτι για το οποίο προσπαθούμε και εμείς μέσα από εκστρατείες, μέσα από δράσεις που κάνουμε. Θεωρώ σημαντικό, θα στείλει και ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες, την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις εκλογές».

Ερωτηθείς για τους τουρκικούς σχεδιασμούς για τη Γάζα και κατά πόσο θα επηρεάσουν το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα ήθελαν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν προβλήματα στη δική μας προσπάθεια. Μπορώ να σας πω ότι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια.

Θέλω να θυμίσω κάτι και είναι εκείνο που ξεχωρίζει η δική μας προσπάθεια. Έχει μετά από 17 χρόνια που αίρεται ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας για πλοία που φεύγουν από τον λιμένα Λάρνακας. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια, ειδικότερα στην παρούσα φάση, στόχο έχει, διότι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει, να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα. Είναι συνήθης συμπεριφορά της Τουρκίας. Αυτοί που μιλούν με την Τουρκία, αυτοί που έχουν σχέση με την Τουρκία προβαίνουν και σε σχετικές ενέργειες για το συγκεκριμένο γεγονός».

Σε ερώτηση πότε θα φύγει το επόμενο πλοίο για τη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι στο τελικό στάδιο, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αντιλαμβάνεστε. Το σημαντικό που κρατώ αυτή τη βδομάδα ήταν η συνάντηση που είχα με τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Μου παρουσίασαν σχέδια, φωτογραφίες από την προσπάθεια τους για δημιουργία του προσωρινού λιμένα. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Μαΐου, αλλά με διαβεβαίωσαν, βλέποντας την πρόοδο των εργασιών, ότι ενδεχομένως περί τις 15 Απριλίου να ολοκληρωθεί και είναι κάτι που επιτρέπει την πιο εύκολη πρόσβαση και στη Γάζα και κατ΄επέκταση την αποστολή περισσότερης βοήθειας».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το συγκεκριμένο θέμα, μια είμαστε σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας.

Είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία, ξέρω πολύ καλά ότι τέτοιες δηλώσεις ακούγονται πολύ καλά στα αυτιά του κόσμου. Πρέπει την ίδια στιγμή, όμως, να σεβόμαστε και την κοινωνία που μας ακούει.

Αυτές οι ωραίες, οι ανέξοδες δηλώσεις που ακούω τις τελευταίες μέρες, στο τέλος της ημέρας εκείνον που υποτιμούν είναι τον ίδιο τον κυπριακό λαό. Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με τέτοιες ανεδαφικές προτάσεις, εισηγήσεις.

Ακούω και πολλές εισηγήσεις, λες και τόσα χρόνια δεν υπήρχαν οι Κυβερνήσεις, επικεφαλής των οποίων ήταν ηγέτες κομμάτων ή πρώην ηγέτες κομμάτων και δεν έλαβαν αυτές τις αποφάσεις.

Είμαστε σε προεκλογική εκστρατεία, ξέρω πολύ καλά το κομματικό, το πολιτικό σκηνικό, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σεβαστούμε πρώτα και πάνω από όλα τον κυπριακό λαό. Για αυτό είμαστε εδώ και είναι για τον λόγο που στο συγκεκριμένο θέμα της ακρίβειας - που είναι γεγονός δεν το υποτιμώ σε καμιά απολύτως περίπτωση- που λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα. Να υπενθυμίσω δύο πακέτα μέτρων, πολλές κοινωνικές παροχές, αλλά είναι μόνο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, επιδοματική πολιτική, αύξηση των μισθών, αντιμετώπιση ολιστική του θέματος της ενέργειας που από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, (που θα αντιμετωπιστεί το θέμα). Άρα, επαναλαμβάνω, εγώ δίνω χέρι συνεργασίας σε όλους, όποιοι έχουν προτάσεις, εισηγήσεις υλοποιήσιμες είμαι έτοιμος να τις συζητήσω, πάντα μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τούτη η χώρα υπέφερε από λαϊκίστικες προσεγγίσεις, λαϊκίστικες πολιτικές, δεν θέλω καν να σκεφτώ το τι έγινε το 2012 να επαναληφθεί ποτέ στη χώρα μας». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top