ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έστειλαν οστά Ε/κ αγνοουμένων... στην Ελλάδα - Απόδοση τιμών σε δύο περιπτώσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων

Έστειλαν οστά Ε/κ αγνοουμένων... στην Ελλάδα - Απόδοση τιμών σε δύο περιπτώσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Παθόντων και Αγνοουμένων, το πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στους αγνοούμενους.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μετά από πενήντα χρόνια, αυτά που ακούσαμε σήμερα, είναι αδιανόητα. Για λόγους σκοπιμότητας αφαιρέθηκαν ήρωες, 126 ήρωες από τον κατάλογο των αγνοουμένων. Ο λόγος όπως μας είπαν, είναι ότι δεν υπήρχαν μαρτυρίες για το που χάθηκαν. Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση, είναι το ότι μετά από χρόνια που έγιναν ταυτοποιήσεις οστών, διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές. Εκ του αποτελέσματος έπρεπε να ανακληθεί αυτή η απόφαση γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν χαθεί κάπου αόριστα, αλλά χάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές το 1974. Αυτοί οι 126 ήταν για 50 χρόνια και αγνοούμενοι και αγνοημένοι από την πολιτεία.

Θαυμάζω ειλικρινά την υπομονή, τη ψυχραιμία και το σθένος των συγγενών των αγνοουμένων, πώς άντεξαν να υποφέρουν τόσα χρόνια γιατί έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά την ίδια ώρα να τα βάζουν και με την γραφειοκρατία ενός κράτους που πραγματικά αγνοείτο για 50 χρόνια. Στη μνήμη τους οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Σήμερα, έχει δοθεί καθοδήγηση από την επιτροπή για το πώς θα ενεργήσει το κράτος τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Έστειλαν οστά Ε/κ αγνοουμένων... στην Ελλάδα

Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκε ακόμα μια περίεργη περίπτωση, αυτή των λειψάνων τα οποία είχαν εκταφεί την περίοδο 1978-1980, από το κοιμητήριο Λακατάμιας, από Ελλαδίτες οι οποίοι είχαν την εντύπωση ότι ανήκαν σε δικά τους άτομα. Μετά από ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA, διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και τα οστά έπρεπε να επιστραφούν. Από αυτή την υπόθεση οκτώ περιπτώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Απόδοση τιμών σε δύο περιπτώσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων

Επίσης, συζητήσαμε σήμερα για τις δύο περιπτώσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων, στους οποίους δεν είχαν αποδοθεί τιμές, όπως οφειλόταν να τους είχαν αποδοθεί. Η μία περίπτωση αφορούσε τον Αστυφύλακα Θεόδουλο Σολωμού, ο οποίος είχε απολυθεί από τους πραξικοπηματίες, συμμετείχε στις προσπάθειες για υπεράσπιση του κράτους το 1974, αλλά δυστυχώς η πολιτεία δεν τον είχε αποκαταστήσει ως αστυνομικό από τότε. Σήμερα, μετά από επιμονή των μελών της επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είναι θέμα ηθικό και θέμα τάξεως. Άμεσα ο Αρχηγός της αστυνομίας θα εισηγηθεί την επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Σολωμού την οποία και θα αποδεχθεί όπως μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός.

Στην επιτροπή σήμερα ήταν και η κόρη ενός άλλου αστυφύλακα, του Παναγιώτη Παύλου Χατζηπαναγιώτου, του οποίου η σύζυγος μεγάλωσε τέσσερα παιδία με πολλές θυσίες και στερήσεις. Όπως μας αναφέρθηκε από την κόρη του ήρωα, το μόνο που τους προσφέρθηκε από την πολιτεία ήταν 12 χιλιάδες λίρες ως εφάπαξ ποσό. Ούτε σύνταξη για τη σύζυγο, ούτε επ’ ανδραγαθία προαγωγή ούτε κάποια μέριμνα για τα παιδία του. Και σε αυτή την περίπτωση η πολιτεία ήταν απούσα. Σήμερα η κόρη του ζήτησε την πλήρη αποκατάσταση της θυσίας του ήρωα πατέρα της.

Πολλές φορές σήμερα στην επιτροπή συγκινηθήκαμε από όσα λέχθηκαν αλλά και αναρωτηθήκαμε τι κάνει η πολιτεία αυτά τα πενήντα χρόνια για τους ήρωες της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top