Το 1995 ειδική επιτροπή, υπό την Προεδρία του τότε Γενικού Εισαγγελέα, είχε δημιουργήσει ειδική κατηγορία για 126 αγνοούμενους για τους οποίους κρίθηκε ότι δεν υπήρχε μαρτυρία ότι κατά τον επίμαχο χρόνο της τουρκικής εισβολής του 1974 βρίσκονταν στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίας την Τρίτη της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων της Βουλής.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έστειλαν οστά Ε/κ αγνοουμένων... στην Ελλάδα - Απόδοση τιμών σε δύο περιπτώσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων
Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, και το ζήτημα των δύο αγνοούμενων αστυφυλάκων του Θεόδουλου Σολωμού και του Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου, με τον Υπουργό να ανακοινώνει την επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Σολωμού στον βαθμό του Λοχία και τη διαβεβαίωση ότι θα εξεταστεί και η υπόθεση Χατζηπαναγιώτου.
Η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, δήλωσε τόσο εντός όσο και εκτός της Επιτροπής ότι η ειδική κατηγορία των 126 αγνοουμένων συστάθηκε από ειδική επιτροπή το 1995, υπό την Προεδρία του τότε Γενικού Εισαγγελέα, και ότι γύρω στο 2000 είχε δημιουργηθεί αυτή η ειδική κατηγορία. Πρόσθεσε ότι το θέμα των 126 αγνοουμένων θα συνεχίσει να διερευνάται από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων (ΔΕΑ) μέχρι να εντοπιστούν τα πιθανά σημεία ταφής όσων από αυτούς τους ανθρώπους τα λείψανα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Πρόσθεσε ότι από τους 126 αγνοούμενους, τα λείψανα 23 έχουν ανευρεθεί στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμιας και έχουν ταυτοποιηθεί, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της περισυλλογής των πτωμάτων που μαζεύτηκαν από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη δεύτερη φάση της εισβολής του 1974 από τον Άγιο Παύλο μέχρι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Πρόσθεσε ότι «οι υπόλοιποι 103 (αγνοούμενοι) είναι κατατεθειμένοι ως ειδική κατηγορία στη ΔΕΑ και έχουν ταυτοποιηθεί οι μισοί», επισημαίνοντας ότι ό αγώνας για ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων θα συνεχιστεί.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρία της Επιτροπής ότι συζητήθηκε ξανά το θέμα των αγνοουμένων και έπειτα από 50 χρόνια ακούστηκαν αδιανόητα πράγματα. «Για λόγους σκοπιμότητας, όπως φάνηκε, αφαιρέθηκαν ήρωες, 126 ήρωες από τον κατάλογο των αγνοουμένων. Και ο λόγος, όπως μας είπαν, ήταν ότι δεν υπήρχαν μαρτυρίες για το που χάθηκαν», ανέφερε.
Σημείωσε ότι το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι όταν έπειτα από χρόνια έγιναν ταυτοποιήσεις των οστών διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χαθεί στις κατεχόμενες περιοχές. Επομένως, συνέχισε, εκ του αποτελέσματος έπρεπε να ανακληθεί εκείνη η απόφαση (του 1995) γιατί δεν είχαν χαθεί κάπου αόριστα ή κάπου στο διάστημα, αλλά χάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές την περίοδο του 1974. «Αυτοί οι 126 ήταν λοιπόν για 50 χρόνια και αγνοούμενοι και αγνοημένοι από την Πολιτεία», είπε ο κ. Κέττηρος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι αναδείχθηκε επίσης άλλη μια περίεργη περίπτωση λειψάνων τα οποία είχαν εκταφεί την περίοδο 1978-1980 από το κοιμητήριο της Λακατάμιας και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα γιατί οι συγγενείς νόμιζαν ότι ανήκαν στους δικούς τους. Εξήγησε ότι μετά όταν άρχισε η ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα οστά αυτά ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους και έπρεπε να μεταφερθούν. Ανέφερε ότι για οκτώ περιπτώσεις αναμένεται η έγκριση από Έλληνες πολίτες να μεταφερθούν τα οστά και να γίνουν οι ανάλογες τιμές από τους συγγενείς των αγνοούμενων που είναι στην Κύπρο.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ανέφερε ότι τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να αποτυπωθεί το δράμα των αγνοουμένων, των συγγενών των αγνοουμένων και ειδικότερα των συγγενών της ειδικής ομάδας των 126 αγνοουμένων "τους οποίους κανένας δεν αναζητά".
«Δεν πρόκειται για αποκύημα της φαντασίας μας, αλλά γεγονός. Εκατόν είκοσι έξι άτομα τα οποία κρίθηκε ότι δεν υπήρχε μαρτυρία ότι κατά τον επίμαχο χρόνο βρίσκονταν στα κατεχόμενα, αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των 1619 αγνοουμένων ύστερα από συμφωνία της δεκαετίας του 1990 με τις κατοχικές αρχές, ακριβώς για να μειωθεί ο αριθμός του καταλόγου των αγνοουμένων», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι τα μισά άτομα από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί τυχαία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε ότι φαίνεται ότι το 1995 λήφθηκε, ατυχώς, μια απόφαση και αφαιρεθήκαν ορισμένα άτομα, μετά επανήλθαν, αλλά είναι σωστό και έχει αποφασιστεί ως Επιτροπή Προσφύγων να επανεξεταστεί το θέμα και να μπει μια τάξη για το ποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων. «Φαίνεται ότι τότε έγινε με κριτήρια πολιτικά ή για το εθνικό θέμα, όμως αυτά δεν ισχύουν πλέον και πρέπει να γίνει μια πιο προγραμματισμένη δουλειά για το σημερινό κατάλογο», σημείωσε.
Εντός της συνεδρίας, ο Μιχάλης Γιάγκου, συγγενής αγνοουμένου ανέφερε ότι οι προσπάθειες ανεύρεσης των αγνοουμένων είναι καθημερινές και πως εντοπίζονται πολλά προβλήματα. Σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι συνεργάσιμη στον βαθμό που θα έπρεπε για να εντοπιστούν οι τάφοι των αγνοουμένων.
Πρόσθεσε ότι η πρώτη δουλειά που έπρεπε να κάνει η υπηρεσία των αγνοουμένων είναι να εντοπίζουν εκείνους που έκαναν τις ταφές. Παράλληλα, τα αδέρφια του αγνοούμενου Μιχάλη Παγώνη, Μάριος και Βάσω Παγώνη, αφού εξέθεσαν τις απόψεις τους ενώπιον της Επιτροπής διερωτήθηκαν για ποιο λόγο ο αδερφός τους παραμένει στον κατάλογο με τους 126 αγνοούμενους.
Υποθέσεις αγνοουμένων αστυφυλάκων Σολωμού και Χατζηπαναγιώτου
Στην παρέμβασή του ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για την περίπτωση του αγνοούμενου ειδικού αστυφύλακα Θεόδουλου Σολωμού, εκφράζοντας τη λύπη του που «μια υπόθεσή που αφορά έναν αγνοούμενο συμπατριώτη μας συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών».
Ο κ. Χαρτσιώτης πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό συζήτησε το θέμα κατ’ ιδίαν και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι τώρα προβεί η Αστυνομία για την αποκατάσταση του κ. Σολωμου στις τάξεις της και για να τιμηθεί δεόντως, όπως και τα υπόλοιπα αγνοούμενα μέλη της δύναμης.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιόν μου, τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις επιστολές της οικογένειας του κ. Σολωμού προς τους προκάτοχούς μου, έχω αντιληφθεί ότι το σημαντικότερο αίτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο επ’ ανδραγαθία διορισμός και προαγωγή του κ. Σολωμού στον βαθμό του Λοχία, στη βάση των σχετικών προνοιών του περί Αστυνομίας Νόμου», είπε ο κ. Χαρτσιώτης.
Σημείωσε ότι ως εκ τούτου, συζήτησε το θέμα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, στον οποίο ανήκει η κατά νόμο αρμοδιότητα, και «καταλήξαμε ότι αυτό πρέπει να το ξαναμελετήσει υπό το φως των πρόσφατων ενόρκων μαρτυριών που έχει εξασφαλίσει η οικογένεια από συγχωριανούς του αγνοουμένου μας για τη δράση του κατά την περίοδο από την απόλυσή του μέχρι την απαγωγή του από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου του 1974, έχοντας παράλληλα ως γνώμονα και την αρχή της ίσης μεταχείρισης με άλλα αγνοούμενα μέλη της δύναμης που χάθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες».
Δήλωσε ότι πράγματι ο Αρχηγός προχώρησε στην επαναξιολόγηση του θέματος, και όπως τον πληροφόρησε έχει καταλήξει ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει σήμερα ενώπιόν του, προτίθεται να εισηγηθεί τον επ’ ανδραγαθία διορισμό και προαγωγή του Θεόδουλου Σολωμού στον βαθμό του λοχία στη βάση των προνοιών του άρθρου 17 (9) (α) και (β) του περί Αστυνομίας Νόμου. Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα τύχει και της δικής του έγκρισης.
Ο κ. Κέττηρος δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι σήμερα έπειτα από πολλή επιμονή όλων των μελών της Επιτροπής ο Αρχηγός της Αστυνομίας θα εισηγηθεί και ο νέος Υπουργός θα εγκρίνει την επ’ ανδραγαθία προαγωγή του Σολωμού. Επίσης, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του αστυφύλακα Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου, του οποίου η σύζυγος μεγάλωσε τέσσερα παιδιά από οκτώ μηνών μέχρι έξι χρονών, σημειώνοντας πως η Πολιτεία ήταν απούσα από το πλευρό της οικογένειας.
Η κ. Σούπερμαν δήλωσε ότι δια στόματος Υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας αποφάσισε να προαγάγει τον ειδικό αστυφύλακα Θεόδουλο Σολωμού με επ’ ανδραγαθία διορισμό και προαγωγή του Σολωμού στο βαθμό του Λοχία.
Επίσης, συνέχισε, θα εξεταστεί και η δεύτερη υπόθεση του ειδικού αστυφύλακα Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου. Σημείωσε ότι είναι τραγικό σε αυτό τον τόπο να αποκαθίσταται η δικαιοσύνη για αγνοούμενους, για ήρωες της πατρίδας και όχι μόνο, έπειτα από αρκετά χρόνια και αφού η οικογένεια αναλώσει το άπαν των δυνάμεών της για να της αποδοθούν τα αυτονόητα. «Το λιγότερο που μπορεί να απευθύνει αυτή η Δημοκρατία στους συγγενείς, είναι ένα ταπεινό συγγνώμη», κατέληξε η κ. Σούπερμαν.
Ο κ. Κουλίας δήλωσε από πλευράς του ότι επιτέλους η Πολιτεία, μετά την πάροδο 50 χρόνων, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, αποκατέστησε μια αδικία η οποία έλκει την καταγωγή της από αποφάσεις της τότε πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η οικογένεια επιδόθηκε σε ένα δικαστικό αγώνα 50 χρόνων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μέχρι σήμερα στα δικαστήρια. Επεσήμανε ότι ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης και ο σημερινός Αρχηγός της Αστυνομίας απεκατέστησαν πλήρως τον Θεόδουλο Σολωμού, ένα πατέρα 7 παιδιών, ο οποίος παρέμεινε στο καθήκον υπερασπιζόμενος την πατρίδα του. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η πανομοιότυπη περίπτωση του αστυφύλακα Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου θα τύχει του ιδίου χειρισμού.
Η κ. Αριστοτέλους μιλώντας για την υπόθεση του αγνοούμενου Θεόδουλου Σολωμού ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκε πρόσφατα. «Ήταν η θέση μας ότι από τη στιγμή που επίσημα η Δημοκρατία αποφάσισε και δήλωσε ενώπιον δικαστηρίου πως η απόλυση του ειδικού αστυφύλακα, Θεόδουλου Σολωμού, ήταν παράνομη και η απόφαση δεν προσβλήθηκε και από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση από τον προηγούμενο αρχηγό, Κύπρο Μιχαηλίδη το 2019, ο οποίος ανακάλυψε την απόλυσή του, δικαιούται να λαμβάνει όλα τα δικαιώματα και να προαχθεί, να διοριστεί ως αστυφύλακας και να προαχθεί στο βαθμό του Λοχία όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους στη βάση της νομοθεσίας που είχε ψηφιστεί πριν αρκετά χρόνια», είπε η κ. Αριστοτέλους.
Συνεπώς, συνέχισε, και έπειτα από συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έδωσαν ένα τέλος στον αγώνα της οικογένειας και όλα αυτά δείχνουν πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δίπλα, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές, στις οικογένειες των συγγενών των αγνοουμένων.
«Το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε ως άνθρωποι στην οικογένεια Σολωμού είναι ένα μεγάλο συγγνώμη για την ταλαιπωρία την οποία έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια», είπε η κ. Αριστοτέλους.
Πρόσθεσε ότι σε σχέση με το αίτημα της οικογένειας, για ονοματοδοσία ενός δρόμου στον Δήμο Στροβόλου, η ίδια ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Στροβόλου και διαπίστωσε ότι «ήταν ένα θέμα πέντε λεπτών», με τον Δήμαρχο να ανταποκρίνεται στο αίτημα.
Όσον αφορά στο άλλο αίτημα της οικογένειας, για ιατροδικαστική εξέταση στα λείψανα του ήρωα, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι έχει κληθεί ιατροδικαστής από την Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας ιατροδικαστικής έκθεσης.
Ο γιος του αγνοούμενου ήρωα Θεόδουλου Σολωμού, Γρηγόρης Σολωμού, ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής. Παράλληλα, ανέφερε ότι «έπρεπε να περάσουν 50 ολόκληρα χρόνια από τη θυσία του ήρωα Θεόδουλου Σολωμού για να επέλθει σήμερα λύτρωση και απόδοση δικαιοσύνης στα άψυχα και ηρωικά οστά του». Σημείωσε ότι μισό αιώνα η οικογένεια του ήρωα (μάνα με 7 ανήλικα παιδιά τότε), υπέστησαν τα πάνδεινα «επειδή έχουμε ένα κράτος και κρατικούς αξιωματούχους ανάλγητους».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις