Πασχαλινό Μήνυμα ΠτΔ: Έμφαση στο Κυπριακό και την οικονομία - «Οι καιροί είναι δύσκολοι και απρόβλεπτοι - Λαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες»
Μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή το Πάσχα.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριο Πετρίδη, στην εκπομπή Αlpha Kαλημέρα, οι επισημάνσεις για το συγκεκριμένο υποστατικό άρχισαν να γίνονται στο υπουργείο Υγείας από το 2018.
«Είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια» . Μάλιστα ο κ.Πετρίδης αναφέρθηκε ότι υπήρχαν εκθέσεις το 2016, 2018 , 2020 όπως και η ετήσια αίτηση από το 2011. «Πόσες εκθέσεις να βγάλουμε για να ασχοληθεί κάποιος;»
«Έγιναν επισημάνσεις, δεν κουνιέται φύλλο ακόμα και μετά από επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» .
Στη συνέχεια ο κ.Πετρίδης ανέφερε «Είχαμε επικεντρωθεί στο οικονομικό κομμάτι. Μέχρι σήμερα πληρώθηκε στον ιδιοκτήτη ποσό 2.8εκατομμύριων ευρώ, για ενοίκια και εργασίες διαμόρφωσης. Δηλαδή 923 ευρώ το τετραγωνικό, που είναι υψηλότερο από το κόστος ανέγερσης των αποθηκών .
Είχε προσκομιστεί μια εκτίμηση του χώρου, στις 840χιλιάδες λίρες. Δεν είναι από κτηματολόγιο η εκτίμηση αλλά από ιδιώτη. Κάτι που κόστισε 840χιλιάδες λίρες , δηλαδή σχεδόν 1.5 εκ. ευρώ, για αυτά δώσαμε 2.8 εκ. ευρώ. Αυτό είναι μια κλασική περίπτωση σπατάλης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος» .
Σύμφωνα με τον κ.Πετρίδη το κόστος συντήρησης του Προεδρικού Αεροσκάφους, είναι περισσότερο από την αξία του.
Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Ελέγχουμε συμβάσεις ανανέωσης συντήρησης και ελέγχουμε συνολικά το κόστος όλων αυτών των ταξιδιών. Για σκοπούς διαφάνειας θα τα περιλάβουμε στην έκθεση του οικονομικού ελέγχου διοίκησης Προεδρίας» .
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε δωρηθεί στην Κύπρο από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2022, επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Σύντομα καθηλώθηκε λόγω προβλημάτων με αποτέλεσμα να περάσει από εκτενή αναβάθμιση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να λάβει πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας . Ωστόσο χρειάζεται ξανά έναν δεύτερο κύκλο επισκευών και αναβαθμίσεων προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες πτήσεις.
Όπως αποκαλύπτει ο κ.Περίδης «Οι αρχικές τοποθετήσεις του τμήματος πολιτικής αεροπορίας και Εθνικής φρουράς ήταν αρνητικές στην απόκτηση αυτού του αεροσκάφους» κάτι που στην πορεία άλλαξε .
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις