ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μονή Αββακούμ: «Τα αλλάζει» ο δικηγόρος των μοναχών για τα κινητά - Η ακτημοσύνη και οι μισθοί τους

Μονή Αββακούμ: «Τα αλλάζει» ο δικηγόρος των μοναχών για τα κινητά - Η ακτημοσύνη και οι μισθοί τους

Ανασκευάζει τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών Αναστάσιος Βαβούσκος για την κατάσχεση κινητών των μοναχών από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, κατά την επίμαχη ανάκριση που έγινε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στις 5 Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με όσα αρχικά υποστήριξε ότι ο κ.Βαβούσκος, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι κάλεσε δια τηλεφώνου με κλήσεις και μηνύματα SMS τους δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες, την ώρα που οι συσκευές είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Σε ανακοίνωση του σήμερα (5/4) ο κ.Βαβούσκος ανασκευάζει και υποστηρίζει ότι «παρεκρατείτο μόνον η συσκευή με τον ελληνικό αριθμό του ενός εκ των δύο πατέρων.»

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Στην χθεσινή συνέντευξη μου στην τηλεόραση του Alpha Κύπρου, εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι κατά την ημέρα της συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, τα κινητά τηλέφωνα των πατέρων είχαν παρακρατηθεί και ευρίσκοντο στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, ενώ κατ’ ακρίβειαν παρεκρατείτο μόνον η συσκευή με τον ελληνικό αριθμό του ενός εκ των δύο πατέρων.

Αυτά προς διακρίβωσιν της πραγματικότητας και προς αποφυγήν εσφαλμένων ερμηνειών και συμπερασμάτων, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ο τρόπος κλήσεως των πατέρων με sms ήτανε παράτυπος, ανεξαρτήτως αν αυτοί μπορούσαν να λάβουν γνώση η όχι αυτής της ειδοποιήσεως.

Σας διαβεβαιώνω για μία ακόμη φορά, ότι η επιθυμία των εντολέων μου, είναι η διεξαγωγή δίκαιης δίκης και η απονομή δικαιοσύνης».

Η Ακτημοσύνη και οι αμοιβές

Στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Γραμματέας του Συνδέσμου Θεολόγων Γιάννη Αντωνιάδης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει παράνομη και παράτυπη διαδικασία καθώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου παρέπεμψε την υπόθεση στο Συνοδικό Δικαστήριο ως το ανώτατο όργανο που αποφασίζει τη διαδικασία για εκκλησιαστικά θέματα.

«Ακόμη και άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου μπορεί να αλλάξει με πλειοψηφία των 3/4. Πόσο μάλλον εδώ που είχαμε ομοφωνία της Ιεράς Συνόδου για παραπομπή του θέματος στο Συνοδικό Δικαστήριο.»

Όσον αφορά την ακτημοσύνη, (δηλαδή απαλλαγή ακίνητης περιουσίας), ο κ.Αντωνιάδης ανέφερε ότι οι δυο μοναχοί «Έχουν ξεκινήσει ως μοναχοί και κατά την διάρκεια είναι στον βαθμό ιερομόναχου, φέρουν το βαθμό του κληρικού, φέρουν ιεροσύνη».

Κάθε μοναχός πρέπει να ζει με ακτημοσύνη αρκούμενος στα πιο απαραίτητα και αποφεύγοντας κάθε τι περιττό

Όπως αναφέρει ο κ.Αντωνιάδης «Από την στιγμή που βρίσκονται σε Ιερά Μονή διέπονται από τους κανόνες μοναχισμού. Είναι ακτήμονες έχουν υποβληθεί σε όρκο πενίας και ότι αφορά προσωπική κινητική ακίνητη περιουσία,ανήκουν στην Ιερά Μονή. Αμείβονται ως κληρικοί».

Σύμφωνα με τον κ.Αντωνίαδη , αυτό που διερευνάται είναι τα ποσά αμφιβόλου προελεύσεως στους λογαριασμούς τους που «δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από το μισθό τους».

Οι δυο αρχιμανδρίτες είναι σε αργία από την πρώτη στιγμή ενώ η υπόθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι, κατέληξε ο κ.Αντωνιάδης.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top