ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδειάζει η κλεψύδρα για το Κυπριακό - Οι «πραγματικότητες» Τατάρ και η περίεργη στάση Γκουτέρες

Αδειάζει η κλεψύδρα για το Κυπριακό - Οι «πραγματικότητες» Τατάρ και η περίεργη στάση Γκουτέρες

Ο Ερσίν Τατάρ επέλεξε να στείλει το δικό του μήνυμα, για την πορεία του κυπριακού από την έδρα των ΗΕ, βάζοντας τέλος στις όποιες προσδοκίες υπήρχαν από κάποιους εδώ στη Λευκωσία, πως θα έκανε αποδεκτές τις ιδέες του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποδέχτηκε όπως ο ίδιος δήλωνε, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Τατάρ ο οποίος επιδίωξε πεισματικά θα έλεγε κανείς τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, υπέδειξε πως εάν δεν δούμε την πραγματικότητα, τότε θα περιμένουμε για πάντα. Μία δήλωση που δεν αφήνει περιθώρια ούτε στα ΗΕ  - τα οποία προσπαθούν να βρουν μία χαραμάδα έστω, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων - ούτε στη Λευκωσία.

«Ο φίλος μου Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο, διότι όλες οι ευκαιρίες έχουν εξαντληθεί» διαμήνυσε ο Τ/κ ηγέτης αναφερόμενος και στο σχέδιο Ανάν.

Αν και η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στη δεδηλωμένη θέση, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, οι προβλέψεις κάθε άλλο από ευοίωνες είναι, με την τ/κ πλευρά να μην αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας.

Στο κάδρο των εξελίξεων των τελευταίων ωρών, μπαίνει και ένα μεγάλο ερωτηματικό για τη στάση του ΓΓ των ΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ερσίν Τατάρ στην έδρα του Οργανισμού ΗΕ-τον θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου- άκουγε τον «εγκάθετο» της Άγκυρας να απαιτεί την αναγνώριση του ψευδοκράτους, να απαιτεί κυριαρχική ισότητα παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην ουσία να προσβάλλει τον ίδιο τον ΓΓ. Ακόμα και για την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ η οποία επιστρέφει στην Κύπρο τον Μάιο, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε πως η αποστολή της, ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση των έξι μηνών.

Κυπριακό και Ευρωτουρκικά

Η Λευκωσία κοιτάζει προς το ευρωπαϊκό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 με 18 Απριλίου. Στην ατζέντα θα βρίσκονται όπως όλα δείχνουν και τα ευρωτουρκικά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει πως η συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας περνά μέσα από την πορεία του κυπριακού.

Αννίτα Δημητρίου: Κοινός βηματισμός Κύπρου- Ελλάδας

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου σε χαιρετισμό της στο εορταστικό 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, αναφερόμενη στο κυπριακό τόνισε ότι ο συντονισμός κινήσεων και ο κοινός βηματισμός Κύπρου- Ελλάδας, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη ανάγκη.

Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σταθερή στήριξη στο κυπριακό ο οποίος με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι μια λύση με δύο κράτη στην Κύπρο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή και ότι εκτός ορίων συμπεριφορές της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Αλλά και για τις διαβεβαιώσεις ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει πάντα μέσα από το κυπριακό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top