ΔΙΕΘΝΗ

Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή - Οι απειλές του Ιράν και οι περιπολίες ισραηλινών υποβρυχίων με πυρηνικά

Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή - Οι απειλές του Ιράν και οι περιπολίες ισραηλινών υποβρυχίων με πυρηνικά

Μία εβδομάδα μετά την επίθεση ακριβείας στη Δαμασκό, κατά την οποία το Ισραήλ εξόντωσε τον επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, οι απειλές του Ιράν για εκδίκηση εντείνονται, βάζοντας τη Μέση Ανατολή σε κατάσταση επιφυλακής.

Το Ισραήλ, που έχει στοχοποιηθεί πολλαπλώς από το Ιράν, έχει φροντίσει να πάρει τα μέτρα του.

Οι ένοπλες δυνάμεις του ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν την αντιαεροπορική τους διάταξη και κάλεσαν εφέδρους.

Πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν στον σχεδιασμό ακόμη και τα υποβρύχια τα οποία φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τα οποία περιπολούν σε σημεία από τα οποία θα μπορούσαν να χτυπήσουν το Ιράν.

Αν και το Ισραήλ ποτέ δεν έχει παραδεχτεί ότι έχει τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, είναι σε κάθε περίπτωση ένα όπλο για δεύτερο πλήγμα, αν η κατάσταση φτάσει σε σημείο που δεν έχουμε δει ως σήμερα.

Οι απειλές της Τεχεράνης

Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού, στρατηγός Μπαγκερί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι εχθροί της χώρας του «θα μετανιώσουν» για τους φόνους. Φρόντισε να πει ακόμη ότι η απάντηση του Ιράν «θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό και με τη μέγιστη δυνατή ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την πράξη του».

Αναφερόταν στους επτά Ιρανούς που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, περισσότερο όμως στον στρατηγό Ζαχεντί, ενός από τους επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κουντς, του βραχίονα των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος είχε στην ευθύνη του τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Συρία και τον Λίβανο.

Η εκδήλωση όπου μιλούσε ο αρχηγός γρήγορα πήρε τον χαρακτήρα αντιμερικανικής και αντιισραηλινής διαδήλωσης, δείχνοντας ποιες χώρες στοχοποιεί η Τεχεράνη.

Τα σενάρια που εξετάζουν κυβερνήσεις και αναλυτές περιλαμβάνουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα από το Ιράν, το οποίο θα ενεργοποιήσει το δίκτυο των οργανώσεων που ελέγχει στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτή.

Υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Τεχεράνη κάποιον «δορυφόρο» της, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούτι στην Υεμένη, δύο οργανώσεις με πυραυλικό δυναμικό που τους έχει χορηγήσει η Τεχεράνη.

Τα πλέον ακραία σενάρια περιλαμβάνουν ένα πυραυλικό χτύπημα κατευθείαν από το ιρανικό στο ισραηλινό έδαφος με κάποιον από πολλούς πυραύλους με βεληνεκές ως και την Ευρώπη.


«Αναπόφευκτα αντίποινα»

Το μήνυμα που μεταφέρει η Τεχεράνη σε όλους τους τόνους είναι ότι τα αντίποινα σε όσα συνέβησαν στη Δαμασκό είναι αναπόφευκτα και ότι η απάντηση θα είναι σκληρή.

Τόσο ο χρόνος όσο και τα μέσα με τα οποία θα απαντήσει το Ιράν είναι στο χέρι της Τεχεράνης, μοιάζουν να συμφωνούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αν και οι σχέσεις των δύο είναι σε ένταση λόγω των διαφορών για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, το Ιράν είναι ένα πεδίο όπου τουλάχιστον μπορούν να βρουν μια κοινή πορεία.

Αυτή η στιγμή μπορεί να έλθει και πριν από τη λήξη του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα, εκτιμούν οι δύο χώρες.


Το Ιράν φέρεται να έθεσε αυτές τις ημέρες τις στρατιωτικές του δυνάμεις σε πλήρη συναγερμό ενόψει του αναμενόμενου χτυπήματος.

Δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλέστηκαν την Παρασκευή οι New York Times, δήλωσαν μάλιστα ότι το Ιράν έχει λάβει την απόφαση να επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα και Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και προετοιμάζονται για μια πιθανή -όσο και «σημαντική»- επίθεση του Ιράν με στόχο ισραηλινά ή αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτή η επίθεση μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον σύμφωνα με είναι γνωστά από διαρροές και από τις δύο πλευρές, πιστεύουν ότι απάντηση του Ιράν στο χτύπημα είναι αναπόφευκτη.

Η αμερικανική πλευρά έχει πληροφορίες ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση που θα περιλαμβάνει drone τύπου Shahed φορτωμένα με εκρηκτικά και πυραύλους cruise.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top