ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για το μεταναστευτικό - Οι ευθύνες της Βηρυτού - Τα μηνύματα της ΕΕ

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για το μεταναστευτικό - Οι ευθύνες της Βηρυτού - Τα μηνύματα της ΕΕ

Έχοντας στις «αποσκευές» τη στήριξη της ΕΕ και της Αθήνας, για το σοβαρότατο ζήτημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών στο νησί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα στον Λίβανο σε μια άκρως σημαντική συνάντηση με την ηγεσία της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ντατζίμ Μικάτι και με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας, Ναμπίχ Μπέρι. Παράλληλες χωριστές συναντήσεις με ομολόγους τους, θα έχουν οι υπουργοί εξωτερικών και εσωτερικών, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την κυπριακή αντιπροσωπεία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στις συναντήσεις που θα έχει με την ηγεσία του Λιβάνου αναμένεται να τονίσει τις υποχρεώσεις της χώρας και την ευθύνη που φέρει, για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εμποδίσει τις παράνομες ροές μεταναστών, οι πλείστοι των οποίων προέρχονται από τη Συρία, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αδυνατεί να τους επαναπροωθήσει, αφού προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος είχε την Κυριακή συνάντηση με την πρόεδρο της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, έλαβε θετικά μηνύματα καθώς και τη στήριξη από πλευράς της ΕΕ, τα οποία και θα μεταφέρει στις συναντήσεις που θα έχει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στο νησί.

Σημαντικό ορόσημο για το μεταναστευτικό, είναι το άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 18-19 Απριλίου. Εκεί αναμένεται συζητηθεί και η οικονομική στήριξη του Λιβάνου, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε επιστολές προς την ΕΕ.

«Οι νέες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο προξενούν μεγάλη ανησυχία για νέα μεταναστευτική οδό λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στο 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, είχαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία εκτός από το κυπριακό και τη συνεργασία Αθηνών- Λευκωσίας, επικεντρώθηκαν στο μεταναστευτικό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα, 8 Απριλίου, στον Λίβανο, όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της Κυβέρνησης της χώρας, με θέμα συζήτησης τις αυξημένες ροές δια θαλάσσης παράτυπων μεταναστών, κυρίως Σύρων, από τον Λίβανο προς την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για τη Βηρυτό σήμερα το πρωί, όπου κατά την άφιξή του θα τον υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός του Λιβάνουκ. Najib Mikati.

Στη συνέχεια, θα μεταβούν στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής και θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Mikati. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου κ. Nabih Berri.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Βηρυτό οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top