ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Έθεσε θέμα Πύλας και Αστρομερίτη στον ΓΓ του ΟΗΕ

Τατάρ: Έθεσε θέμα Πύλας και Αστρομερίτη στον ΓΓ του ΟΗΕ

Το θέμα του δρόμου στην περιοχή της Πύλας αλλά και νέου δρόμου που, όπως ανέφερε, "κατασκευάζουν οι Ελληνοκύπριοι" στην περιοχή Αστρομερίτη – Λιμνίτη, έθεσε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, όπως δήλωσε ο ίδιος, επιστρέφοντας χθες βράδυ, στα κατεχόμενα από τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για αδικία εναντίον των Τ/κ όσον αφορά τον δρόμο Άρσους – Πύλας. «Του υπενθυμίσαμε (του ΓΓ του ΟΗΕ) ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένας δρόμος από τους Ελληνοκύπριους στην πλευρά του Λιμνίτη, και πάλι στη νεκρή ζώνη, με την έμμεση άδεια των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρέπει να αναλάβει δράση για αυτό το θέμα», είπε ο κ. Τατάρ.

Χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες θετική. «Από τη δική μας οπτική ήταν μια θετική συνάντηση γιατί από την ε/κ πλευρά δημιουργείται η αντίληψη ότι ξεκινά μια διαδικασία λόγω της προσπάθειας της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ. Για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, δηλώσαμε ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της νέας μας πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, και εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, μπορεί να γίνει με τη συνεργασία των δύο κρατών. Είπαμε ότι δεν θα γίνει μια συμφωνία που θα μας κάνει 'μπάλωμα' στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο των σημαντικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν πρόκειται πλέον να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, η «τδβκ» θα πρέπει "να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέρος αυτής".

«Είπαμε ότι επιμένουμε σε αυτή μας την αντίληψη και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω», είπε.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης στον ΓΓ του ΟΗΕ πως η Προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, διερευνά εάν υπάρχει κοινό έδαφος για μια νέα και επίσημη διαδικασία στο νησί, σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο κοινό έδαφος». Μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία τρία χρόνια και με την υποστήριξη της Τουρκίας, μέχρι τέλους.

«Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, πρέπει να είναι ’ελεύθερα διαπραγματεύσιμη’ και ‘αμοιβαία αποδεκτή’, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Πρέπει δηλαδή να γίνει μια συμφωνία ελεύθερα και με την έγκριση και των δύο πλευρών». Υπάρχουν, σημείωσε, αποφάσεις του ΟΗΕ που το λένε αυτό.

«Δηλώσαμε ότι αν πιστεύουν ότι θα μας πιέσουν και θα μας αναγκάσουν να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα εμπάργκο και οι απομονώσεις, θα ήταν λάθος, δεν θα το δεχθούμε αυτό. Ακολουθούμε μια νέα πολιτική, την οποία εξηγήσαμε πριν τρία χρόνια στη Γενεύη. Κανείς να μην περιμένει να μπούμε σε μια διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες μας», επεσήμανε.

Ο κ. Τατάρ είπε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες σεβάστηκε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς και δήλωσε ότι καμία διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει με το ζόρι. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μετέφερε ακόμη στον ΓΓ του ΟΗΕ πως μπορούν να φτάσουν σε κάποιο σημείο μόνο με την απόδοση "των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τ/κ".

«Το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964, που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία σαν να ήταν κυβέρνηση όλου του νησιού και συνεχίζει να το κάνει. Και η νότια Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ παρά το ότι είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν και, ως εκ τούτου, υπό αυτές τις συνθήκες, του εκφράσαμε τη θέση ότι δεν θα ήταν σωστό να μπούμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς να επιβεβαιώσουμε τα εγγενή μας δικαιώματα που κερδίσαμε από τις Συμφωνίες Εγκαθίδρυσης του 1960. Είπε επίσης (ο ΓΓ) ότι το γνωρίζει αυτό», ανέφερε ο κ. Τατάρ.

Ο Ερσίν Τατάρ σημείωσε πως είπε επίσης στον ΓΓ ότι τα «εμπάργκο» και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους Τ/κ πρέπει να αρθούν σε αυτό το στάδιο και «η νοοτροπία που εμποδίζει τους Τ/κ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις και συναντήσεις με διάφορους παγκόσμιους θεσμούς πρέπει να τελειώσει». Σε μια περίοδο κατά την οοία η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποκτούν αξία, είπε, αυτή η πρακτική κατά των Τουρκοκυπρίων είναι μεγάλη αδικία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βολκάν, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Γιουνές Ονάρ, που συνόδευε τον κ. Τατάρ στο ταξίδι στην Νέα Υόρκη, είχε και ο ίδιος επαφές στη Νέα Υόρκη. Είδε την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ, υπεύθυνη για πολιτικές υποθέσεις, και τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας στο ΣΑ με τους οποίους συζήτησε εάν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη μιας διαδικασίας, που είναι το αντικείμενο της αποστολής της κ. Ολγκίν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμόΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top