ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aκιντζί: Λάθος ο διαχωρισμός σε ναι και όχι τώρα

Aκιντζί: Λάθος ο διαχωρισμός σε ναι και όχι τώρα

Χωρίς να έχουν συζητηθεί τα κριτήρια στο περιουσιακό, οι εδαφικές προσαρμογές, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, είναι λάθος να γίνεται διαχωρισμός σε στρατόπεδα του ναι και του όχι, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνοντας την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων αυτών έγινε στο κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, παρουσία και της “υπουργού” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν μια συμφωνία την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν και στη συνέχεια θα την υποβάλουν στον κόσμο, υπογραμμίζοντας την σημασία να καταλάβουν οι πολίτες τις αρχές της συμφωνίας και σε τι θα πουν ναι ή όχι. Θα δοθεί επαρκής χρόνος γι` αυτό, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να το κάνουν από τώρα.

Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, συμφώνησαν να συναντώνται συχνά, όποτε αυτό είναι δυνατό, και στοχεύουν σε μια λύση το συντομότερο σημειώνοντας ότι τον Μάιο του 2016 θα διεξαχθούν Βουλευτικές εκλογές στην “νότια” Κύπρο, όπως ανέφερε. Εάν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση και να προσκομισθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του λαού, πριν προσεγγίσουμε αυτή την ημερομηνία, θα ήταν μια επιτυχία, σημείωσε. Ωστόσο, συνέχισε, αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο και θα δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο.

Το θέμα των εγγυήσεων, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, δεν έχει συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις, αφέθηκε προς το τέλος ώστε να δημιουργηθεί πρώτα η δομή που ήθελαν να τύχει εγγυήσεων, λέγοντας πως θα μπορέσει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια και οι Ε/κ να μην νιώθουν απειλή. Όταν έρθει η ώρα θα τα συζητήσουν αυτά και θα βρουν μια λογική λύση, πρόσθεσε.

Η ανατολική Μεσόγειος, συνέχισε, έχει μετατραπεί σε λίμνη αίματος και η εξεύρεση μιας νέας τάξης όπου θα λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη και των δύο πλευρών, με ισότητα και ελευθερία, και δεν θα ζήσουν όσα έζησαν στο παρελθόν, θα είναι παράδειγμα όχι μόνο για τους ίδιους (τους Κύπριους) αλλά και για την περιοχή.

Τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν με λογικό τρόπο, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν συνετά μπορεί να δημιουργηθεί μια επωφελής κατάσταση για όλους, θεωρώντας ότι όλοι οι ειδικοί ομονοούν ότι το πιο λογικό είναι τα κοιτάσματα από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο με έναν ενεργειακό αγωγό να μεταφερθούν μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό με μια λύση στην Κύπρο και την καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ.

Γίνονται, είπε, προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και γνωρίζει ότι μια ομάδα εταιρειών από την Τουρκία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ οι οικονομικές σχέσεις συνεχίζονται, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό να είναι επιτυχές και βιώσιμο το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα γιατί στο μέλλον μπορεί να μεταφέρει νερό προς τον “νότο” ή μέσω του “νότου” και σε άλλες περιοχές.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι γίνεται βήμα με βήμα και συζητήθηκε επίσης η μεταφορά ηλεκτρικού από την Τουρκία στο νησί και από το Ισραήλ στη “νότια” Κύπρο. “Ας λάβουμε υπόψη τι σημαίνει, σε αυτό το δίκτυο, το να μείνει άλυτο το Κυπριακό”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών “καλύφθηκε σοβαρή απόσταση”, αλλά δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας προβλέποντας ότι στο θέμα αυτό θα υπάρξει μια συμφωνία “λογική και μυαλωμένη” και πιστεύοντας ότι σε τελική ανάλυση “και η ε/κ πλευρά θα έρθει σε αυτό το σημείο”. Επανέλαβε δε ότι δεν μπορούν οι Τ/κ να αποδεχτούν ότι ποτέ δεν θα ανέλθουν στην προεδρία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Κύπρου. “Στο τέλος της ημέρας προβλέπω ότι και σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να βρούμε μία διέξοδο εδώ και θα την βρούμε”.  Είναι αισιόδοξος, σημείωσε, πως θα βρουν μια λύση που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα.

Για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε πως είναι ένα από τα έξι κεφάλαια και πως δεν αφορά μόνο τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων λέγοντας πως και οι πέντε πλευρές πρέπει να συζητήσουν αυτό το ζήτημα. Και η Τουρκία, συνέχισε, έχει την άποψη ότι το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί αφού δημιουργηθεί πρώτα η δομή που θέλουν να τύχει εγγυήσεων. Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε το θέμα στην ημερήσια διάταξη μέσω σεναρίων, σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Βρετανία είπαν “εγώ πλέον δεν είμαι μέσα” και χαρακτηρίζοντας τη στάση των δύο αυτών χωρών σημαντική.

Δεν συζητήθηκε θέμα εδαφικών ποσοστώσεων είπε προσθέτοντας ότι στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της ΕΕ και της οικονομίας υπήρξε σοβαρή πρόοδος ενώ διασταυρούμενα είναι τα κεφάλαια του περιουσιακού, του εδαφικού και των εγγυήσεων.

Στο περιουσιακό, συνέχισε, έγινε η κατηγοριοποίηση με 22 διαφορετικές κατηγορίες σημειώνοντας ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια, δεν πρόκειται για κάτι νέο. Στο πως θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ατομικό δικαίωμα είπε, υπάρχουν πέντε τρόποι:επιστροφή, αποζημίωση, ανταλλαγή, μερική επιστροφή, εναλλακτική περιουσία. Για πρώτη φορά, συνέχισε, λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το δικαίωμα του πρώτου ιδιοκτήτη που έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας αλλά και αυτού που το χρησιμοποιεί εδώ και 41 χρόνια και αυτό πέρασε με αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Όπως είπε ο κ. Ακιντζί στην ε/κ πλευρά έγινε μια έρευνα και το 74% φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο μέρος που ζει σήμερα αλλά η περιουσία εκεί (στα κατεχόμενα) είναι δική του, την πουλά ή παίρνει αποζημίωση, λέγοντας πως αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα που “έλυσε ο χρόνος”.

Σε περίπτωση, συνέχισε, που φτάσουν σε μια συμφωνία στο θέμα των κριτηρίων που θα επιτυγχάνει πλειοψηφία υπό την έννοια της πληθυσμιακής και περιουσιακής κατάστασης στο “βορρά” για τους Τ/κ, όπως υποστήριζε και στο παρελθόν, τότε θα έχουν αφήσει πίσω ένα σημαντικό εμπόδιο και θα είναι πιο κοντά σε μια λύση. Έκανε επίσης αναφορά στην επιτροπή για το περιουσιακό που θα δημιουργηθεί με βάση τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν ενώ για το θέμα των υπηκοοτήτων είπε ότι “χωρίς να γίνουν διακρίσεις”, με τη λύση του Κυπριακού οι πολίτες πρέπει να γίνουν πολίτες της ομοσπονδιακής Κύπρου.

Ο κ.  Ακιντζί αναφέρθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 που αποτελεί τη βάση των συνομιλιών και τόνισε ότι η κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές πρέπει να γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top