ΔΙΕΘΝΗ

Προς Αν. Μεσόγειο το βρετανικό πλοίο για γέφυρα βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Προς Αν. Μεσόγειο το βρετανικό πλοίο για γέφυρα βοήθειας από Κύπρο προς Γάζα

Εν πλω προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται το πλοίο του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που θα συνδράμει την επιχείρηση εδραίωσης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας, με ορίζοντα λειτουργίας τις αρχές Μαΐου.

Το πλοίο δεν έχει κατονομαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, για λόγους ασφαλείας, όπως επίσης και το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή.

Η ανάπτυξή του στην περιοχή ανακοινώθηκε από το Foreign Office την Κυριακή στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης αυτής της πρωτοβουλίας, στην οποία καίριο ρόλο διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε παράλληλα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 9,7 εκατομμυρίων λιρών για ανθρωπιστική βοήθεια, επιμελητειακή εξειδίκευση και εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας της παραδιδόμενης βοήθειας (π.χ. οχήματα ανύψωσης και μονάδες αποθήκευσης).

Όπως τονίζει η βρετανική πλευρά, αυτός ο πολυεθνικός ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω θαλάσσης θα μεταφέρει χιλιάδες τόνους βοήθειας στη Γάζα. Η βοήθεια αυτή θα έχει προελεγχθεί στην Κύπρο και θα παραδίδεται απευθείας στη Γάζα μέσω της προσωρινής νέας προβλήτας που θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς γνωστοποίησε την έναρξη του ταξιδιού του βρετανικού πλοίου και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για την κατασκευή προβλήτας «κρίσιμη» για τη στήριξη των προσπαθειών παράδοσης βοήθειας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πέντε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας κατά μήκος των ακτών της Γάζας, παραδίδοντας πάνω από 40 τόνους τροφίμων, νερού κ.ά.

Η Βρετανία παρέδωσε επίσης πάνω από 2.000 τόνους βοήθειας στις 13 Μαρτίου, αξιοποιώντας τον ιορδανικό χερσαίο ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αμμάν μέχρι τη Γάζα.

Παράλληλα λειτουργεί στη Γάζα ένα πλήρες βρετανικό νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο έχει ήδη περιθάλψει πάνω από 3.000 ανθρώπους, με σχεδόν τους μισθούς ασθενείς να είναι παιδιά.

Τη συνεργασία «με τις ΗΠΑ, την Κύπρο και άλλους εταίρους» χαιρέτισε και ο Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Κάμερον, ο οποίος προειδοποίησε επανειλημμένως αυτές τις μέρες για την «πραγματική προοπτική λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΓεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Γεν.Εισαγγελέας: «Στο παρελθόν είχα οδηγίες από ΠτΔ για διαδικασία παύσης Γεν.Ελεγκτη και δεν το έκανα»

Είχε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο παρελθόν να ξεκινήσει διαδικασία παύσης του Γενικού Ελεγκτή και δεν το έκανε, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, την Πέμπτη κατά την δεύτερη μέρα αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου σχετικά με το αίτημά του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top