ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θέσπισαν για πρώτη φορά ανώτατο όριο για τα «παντοτινά χημικά» στο νερό της βρύσης

ΗΠΑ: Θέσπισαν για πρώτη φορά ανώτατο όριο για τα «παντοτινά χημικά» στο νερό της βρύσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό που περιέχει PFAS, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών μορίων που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940. Αναπτύχθηκαν επειδή είναι ανθεκτικές στο λίπος, το νερό και τη θερμότητα και χρειάζονται χρόνια να διασπαστούν.

Χθες (10/04) δημοσιεύθηκε μια έκθεση η οποία διαπίστωσε επιβλαβή επίπεδα ακόμη και σε δείγματα νερού που ελήφθησαν μακριά από κάθε προφανή πηγή μόλυνσης. Την ίδια ημέρα, η αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποίησε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο, οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν έξι εκδοχές των χημικών ουσιών από τα συστήματα ύδρευσης. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη για την υγεία των Αμερικανών.

«Το πόσιμο νερό που έχει μολυνθεί με PFAS έχει ταλαιπωρήσει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής της EPA Μάικλ Ρέγκαν. «Σήμερα, είμαι περήφανος που οριστικοποιώ αυτό το κρίσιμο κομμάτι του οδικού μας χάρτη και με αυτόν τον τρόπο, σώζω χιλιάδες ζωές και βοηθάω να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν πιο υγιή» τόνισε.

Αρχικά, οι τοπικοί δήμοι θα έχουν διορία τριών ετών για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα συστήματα ύδρευσης τους. Στη συνέχεια θα τους δοθούν δύο επιπλέον χρόνια για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των PFAS στο νερό.

Σύμφωνα με την EPA, μεταξύ 6% και 10% των 66.000 δημόσιων συστημάτων πόσιμου νερού στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν επιβλαβή επίπεδα ρύπων. Η EPA διαπίστωσε ότι σχεδόν κανένα επίπεδο έκθεσης σε PFAS δεν είναι ασφαλές. Εκτός από τον καρκίνο, οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, ασθένειες του θυρεοειδούς και άσθμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι οι κοινότητες με παλιά συστήματα πόσιμου νερού πρόκειται να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από τα νέα όρια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν να πληρώσουν για τα νέα συστήματα επεξεργασίας, τα οποία μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια για τις μικρότερες πόλεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές που ψηφίστηκε το 2021, καθώς και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για γενικές βελτιώσεις στο πόσιμο νερό.

ΠΗΓΗ: BBC/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top