ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Όπως αναφερει σε γραπτή δήλωση του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, στο δείπνο, στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, οι ηγέτες της Δανίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο καταρτισμός της στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ που θα αντικατοπτρίζει στην ουσία τις προτεραιότητες της Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στο μεταναστευτικό και τη ναυτιλία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στον τομέα της ασφάλειας. Ειδικότερα για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εστίασε στο ζήτημα των γρήγορων και άμεσων επιστροφών, στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, όπως επίσης στην ανάγκη για άμεση επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας και τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη για στήριξη του Λιβάνου, για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως χώρα της πρώτης γραμμής, αναμένει την ουσιαστική αρωγή της ΕΕ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες στη Μέση Ανατολή.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας. Όπως είπε, περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και το 80% του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ το 40% του παγκόσμιου στόλου ελέγχεται από Ευρωπαίους πλοιοκτήτες.

Ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί άμεσα περισσότερους από 685.000 εργαζομένους στη θάλασσα και στην ξηρά και υποστηρίζει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσω έμμεσης απασχόλησης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, στα θέματα οικονομίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, μέσω της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, της ενίσχυσης των υπηρεσιών και της μείωσης του διοικητικού άχθους, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top