ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Γιατί έβαλαν στο στόχαστρο την Ισφαχάν - Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ

Ιράν: Γιατί έβαλαν στο στόχαστρο την Ισφαχάν - Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ

Στο στόχαστρο του Ισραήλ βρέθηκε σήμερα τα ξημερώματα η Ισφαχάν, η πόλη που φιλοξενεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Τα κρατικά μέσα της κυβέρνησης της Τεχεράνης, όπως και τα social media, έδειχναν φωτογραφίες από μία ήρεμη και ειρηνική πόλη με την ιρανική κυβέρνηση να προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση του Ισραήλ.

Η Ισφαχάν βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, σχεδόν στο κέντρο της χώρας και σε ίση σχεδόν απόσταση από την Κασπία Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο.

Είναι η τρίτη παλαιότερη πόλη της χώρας, στην οποία μια εβραϊκή αποικία εγκαταστάθηκε πριν από περίπου 2.500 - 2.700 χρόνια.

Μετά την Τεχεράνη και το Μασχάντ, είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη του Ιράν. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο πληθυσμός της φθάνει ξεπερνά τα 1,9 εκατομμύρια.

 Η επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές, αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι εάν θέλει, μπορεί να καταφέρει πλήγμα στις ιρανικές εγκαταστάσεις του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η Ισφαχάν φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις, μία μεγάλη αεροπορική βάση, όπως επίσης εργοστάσια παραγωγής drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, τρεις μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν, κοντά στο αεροδρόμιο της Ισφαχάν και στην αεροπορική βάση Shekari.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ήταν «τετρακόπτερα drones, που αναχαιτίστηκαν», την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ήταν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο.

Η εγκατάσταση της Ισφαχάν που φαίνεται να βρίσκεται στο «μάτι» της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, περιλαμβάνει τρεις μικρούς κινεζικής παραγωγής πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με πηγές της βρετανικής εφημερίδας, είχε δεχθεί πλήγμα από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις ραντάρ στο σημείο, οι οποίες πιθανότατα θα αποτελέσουν έναν από τους πρώτους στόχους, άπαξ το Ισραήλ λάβει την απόφαση για ένα πιο ισχυρό πλήγμα έναντι του ιρανικού καθεστώτος.

Υπήρξαν πάντως κάποιες αναφορές στο Ιράν για «μικροζημιές» στη στέγη της εγκατάστασης με τα ραντάρ, αν και επισήμως οι αξιωματούχοι της Τεχεράνης τόνισαν ότι δεν υπήρξε το παραμικρό πλήγμα, αφού τα drones αναχαιτίστηκαν προτού φθάσουν και καταστρέψουν τον στόχο τους.

Σημειώνεται ότι, η εγκατάσταση στο Ισφαχάν άρχισε να κατασκευάζεται το 1999.

Σε αυτήν βρίσκεται εκτός από τους τρεις μικρούς κινεζικούς ερευνητικούς αντιδραστήρες και μία σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, που στεγάζει τον γερασμένο στόλο των αμερικανικών F-14 Tomcats του Ιράν. Αυτοί οι πύραυλοι αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, εξίσου σημαντικές είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη.

Στις αρχές του 2023, μια επίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ εξαπολύθηκε εναντίον φερόμενων εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων στην πόλη. Στην επίθεση εκείνη είχαν χρησιμοποιηθεί τρία drones.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή, όπως πολλοί μπορεί να ξέρουν, υπάρχει σημαντική βιομηχανία μεταξωτών, χαλιών που την καθιστούν αξιόλογο εμπορικό κέντρο.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top