ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ για συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη»

Τατάρ για συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη»

Στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε σχέση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της αντίθετης άποψης που εκφράζει ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ, αναφέρεται ο Τ/κ Τύπος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» γράφει ότι, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν για ακόμα μια φορά την δήθεν «πραγματικότητα» ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτη.

«Η ΕΕ παραδίδεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά», ισχυρίστηκε ο Τατάρ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη σε σχέση με τα συμπεράσματα του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία.

«Οι αναφορές για το Κυπριακό στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, που ανακοινώθηκαν από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 17 Απριλίου 2024, τονίζουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ουδέτερη», υποστήριξε ο Τατάρ.

Ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία για ένα σχέδιο που έχει εξαντληθεί και από το οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της».

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της «βουλής», Ζορλού Τορέ υποστήριξε «ότι το κύριο αδιέξοδο στο Κυπριακό δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η λύση για τον τουρκοκυπριακό λαό ήταν η ανακήρυξη της τδβκ και την ανακηρύξαμε», ισχυρίστηκε ο Τορέ.

Σύμφωνα με την «Χαμπέρ Κίπρις», οι παραπάνω θέσεις είναι απαράδεκτες για τον γενικό γραμματέα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ, ο οποίος ανέφερε πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να μείνουν ξανά αντιμέτωποι με ερείπια, δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά θέτοντας προϋποθέσεις».

Ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι θεωρούν πως στο Κυπριακό πρέπει να συζητηθεί η διαδικασία και όχι το περιεχόμενο και επεσήμανε τη σημασία της ανάπτυξης κοινής λογικής. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται κάποια πράγματα με ένα σωρό «σύγχυσης εννοιών» και ότι «πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε και στο πλαίσιο αυτού που θέλουμε πρέπει να αναπτύξουμε κοινή λογική».

Σύμφωνα με τον κ. Ακάνσοϊ, αν και σήμερα δεν ξεκίνησε ντε φάκτο μια διαπραγματευτική διαδικασία, διακρίνεται μια «κινητικότητα» στο Κυπριακό.

«Όταν κοιτάξει κανείς το φάκελο του Κυπριακού, είμαστε στο παρά πέντε της λύσης», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη του Κραν Μοντανά συνήλθε ως αποτέλεσμα «πολύ σοβαρής προόδου».

«Θεωρούμε ότι πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι να αποκτήσουν ένα φως με το οποίο να μπορούν να δουν το μέλλον τους. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με προϋποθέσεις. Διότι η προϋπόθεση της μίας πλευράς δίδει και στην άλλη πλευρά αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν έχει τέλος. Εμείς θεωρούμε ότι ως πλευρά που εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Δεν δεχόμαστε να συζητείται αυτό παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία και να μένει μετέωρο», ανέφερε ακόμη ο Τ/κ πολιτικός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «Γενί Ντουζέν», άρχισαν χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο οι εκδηλώσεις του ΡΤΚ υπό τον τίτλο «Εμείς Είμαστε Αυτή η Χώρα, Υπάρχουμε, Γράφουμε Ιστορία» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν.

Στην χθεσινή εκδήλωση, ο πρώην «υπουργός εξωτερικών» και διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης συζήτησαν την περίοδο μετά το Κραν Μοντανά. Στην παρέμβασή του, ο κ. Ναμί είπε ότι ακόμα δεν γνωρίζει γιατί έφυγε από το Κραν Μοντανά ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι στο Κραν Μοντάνα είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους οι προσπάθειες για λύση και ότι η μη κατάληξη σε αποτέλεσμα τον απογοήτευσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top