Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σιγά-σιγά, η επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών αυξάνεται, με το Τμήμα Δασών να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Απριλίου.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, εξηγεί τις επιπτώσεις που προκαλούν ο πυρκαγιές στο οικοσύστημα, το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των δασών και πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα δάση και τις περιουσίες μας.
«Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι 9 στις 10 δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, με τις περισσότερες να προκαλούνται από αμέλεια. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν βρισκόμαστε εντός ή πλησίον δασικής περιοχής και να ακολουθούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, συνέχισε, «πέρυσι είχαν εκδηλωθεί 227 πυρκαγιές, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των χρονολογιών 2013 με 2023, ήταν 167 δασικές πυρκαγιές», τόνισε.
Τι είναι ο κόκκινος συναγερμός
Κόκκινος συναγερμός είναι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης πυρκαγιών και εκδίδεται από το Τμήμα Δασών. Ο κόκκινος συναγερμός είναι ένας τρόπος προειδοποίησης του κοινού για τον μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει για πρόκληση πυρκαγιάς.
Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας από πυρκαγιές
Οδηγίες πυροπροστασίας για όσους επισκέπτονται τα δάση
- Απαγορεύεται να πετούμε αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα.
- Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες, τσιγάρα ή κεριά.
- Τονίζεται ότι, το άναμμα φωτιάς οπουδήποτε στην ύπαιθρο απαγορεύεται πλην για την παρασκευή φαγητού εντός των προς τούτο ειδικά επιτρεπόμενων και διαρρυθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε οργανωμένους εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους. Το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2km από τις παρυφές του συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.
- Η κατασκήνωση εντός του δάσους επιτρέπεται μόνο στους κατασκηνωτικούς χώρους.
- Απαγορεύεται η απόρριψη ή εναπόθεση εύφλεκτων ουσιών αλλά και οποιονδήποτε σκυβάλων μέσα στα κρατικά δάση.
- Αν δούμε άτομο να προβαίνει σε ενέργεια που πιθανόν να προκαλέσει πυρκαγιά, ενημερώνουμε αμέσως το Τμήμα Δασών (αρ. τηλ. 1407) ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία (αρ. τηλ. 112)
- Αν εντοπίσουμε καπνό ή φωτιά, ενημερώνουμε αμέσως το Τμήμα Δασών (αρ. τηλ. 1407) ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία (αρ. τηλ. 112)
Οδηγίες πυροπροστασίας για άτομα που εκτελούν γεωργικές ή άλλες εργασίες μέσα ή κοντά σε δάση
- Αποφεύγουμε τη χρήση οξυγονοκόλλησης, σμυρίλιου ή άλλου εργαλείου που παράγει σπινθήρες. Συχνά η χρήση των εργαλείων αυτών προκαλεί πυρκαγιά.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε ηλεκτρογεννήτρια ή μηχανοκίνητη υδραντλία, διατηρούμε καθαρό τον περίγυρο από χόρτα και εύφλεκτα υλικά.
- Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στην ιδιοκτησία μας.
- Μέσα σα γεωργικά μηχανήματα (π.χ. γεωργικοί ελκυστήρες) να υπάρχει πυροσβεστήρας
- Τοποθετούμε γύρω από το κτήμα μας βρύσες ή πυροσβεστικές φωλιές με λάστιχα νερού, με μήκος που φτάνει σε όλα τα σημεία του κτήματός σας.
- Προμηθευόμαστε κατάλληλους πυροσβεστήρες και άλλα εργαλεία πυρόσβεσης, όπως τσάπες, φτυάρια κλπ
Οδηγίες πυροπροστασίας για άτομα που διαμένουν μόνιμα ή περιοδικά σε δασικές ή παραδασόβιες περιοχές
- Απαγορεύεται να πετούμε αναμμένα τσιγάρα ή σπίρτα και να καίμε σκουπίδια, ξηρά χόρτα ή κλαδιά στην αυλή του σπιτιού μας
- Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες, τσιγάρα ή κεριά.
- Αν θα ανάψουμε φωτιά στην αυλή μας για την ετοιμασία φαγητού, αυτό θα πρέπει να γίνει σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο, όπως ψησταριά ή φούρνο, αφού προηγουμένως καθαρίσουμε σχολαστικά τον περίγυρο από ξηρά χόρτα και εύφλεκτα υλικά
- Καθαρίζουμε κάθε γωνιά της αυλής μας και αν είναι εφικτό και σε μια ζώνη γύρω από αυτήν, από ξηρά χόρτα, φύλλα και οτιδήποτε άλλο εύφλεκτο υλικό. Επίσης διατηρούμε τη στέγη του σπιτιού σας καθαρή από φύλλα ή πευκοβελόνες που συσσωρεύονται σε αυτήν.
- Διατηρούμε συνεχώς κλαδεμένα τα δέντρα της αυλής σας μέχρι το 1/3 του ύψους τους και αν πρόκειται για ψηλά δέντρα, κλαδεύουμε σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος. Αφαιρούμε όλα τα ξηρά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους και κλαδέψτε τα κλαδιά που αγγίζουν το σπίτι μας.
* Φωτογραφίες από το αρχείο του Τμήματος Δασών
Ποιες οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα
Όπως ανέφερε κ. Κωνσταντίνου, «τα δάση μας δεν είναι παραγωγικά, αυτό σημαίνει ότι δεν τα εκμεταλλευόμαστε για σκοπούς ξυλείας. Τα κρατικά δάση διαχειρίζονται αειφορικά, και διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση και η επίτευξη του μέγιστου περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού οφέλους το οποίο θα είναι ισορροπημένο, θα στηρίζεται στην αρχή της αειφορίας και θα ικανοποιεί τις προσδοκίες της κοινωνίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την αναδάσωση ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως, «ως Τμήμα Δασών δεν παρεμβαίνουμε άμεσα στο φυσικό περιβάλλον. Οι αναδασώσεις/φυτεύσεις γίνονται σε μικρής κλίμακα, χωρίς την όχληση του περιβάλλοντος, π.χ. αποφεύγονται μηχανήματα, αφού πρώτα περάσουν κάποια χρόνια και εφόσον δεν υπάρχει φυσική αναγέννηση μετά από τα μέτρα που λαμβάνονται για βοήθηση της φυσικής αναγέννησης. Εκεί όμως που θέλουμε να ωθήσουμε την αναδάσωση για άμεσα αποτελέσματα, γίνονται φυτεύσεις. Μια περίπτωση ήταν στον Αρακαπά, που έπρεπε να γίνει άμεση αναδάσωση» στις περιοχές που κάηκαν.
Σε περιπτώσεις τεραστίων διαστάσεων δασικών πυρκαγιών, εκπονείται, εγκρίνεται και υλοποιείται σχέδιο μεταπυρικής διαχείρισης της περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεταξύ άλλων, την διαχείριση της καμένης ξυλείας, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, την αποκατάσταση των στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη διαχείριση σημαντικών στοιχείων της χλωρίδας και πανίδας
«Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και γενικά να προστατεύουμε τα δάση μας από παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. Προτρέπουμε τον κόσμο να μας καλεί σε περίπτωση που θεωρούν ότι πρέπει να παρέμβουμε, εάν δουν καπνό ή φωτιά, και για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα», είπε καταληκτικά ο κ. Κωνσταντίνου.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κωνσταντίνου, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι καθημερινά, επικοινωνούν με το 1407 και δίνουν πληροφορίες για ύπαρξη καπνού ή πυρκαγιάς.
Κατά την έξοδο μας στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγουμε το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι αυστηρά προστατευόμενα, ενώ κάποια μπορεί να είναι ενδημικά και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Διατηρούμε το χώρο καθαρό. Μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια που δημιουργούμε και τα τοποθετούμε στα σκυβαλοδοχεία ή τα παίρνουμε μαζί μας. Αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις