ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου αποφάσισε να συγκαλέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την Παρασκευή, 26 Απριλίου.

Η πρόσκληση προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ετοιμάζει αποσκευές για την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, αλλά και μετά τα συμπεράσματα  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις οποίες η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, αναφορικά με τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το κυπριακό, κάτι για το οποίο αναμένεται να διαφανεί και στην πράξη.

Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέρριψε το γεγονός ότι η απόφασή του να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο, συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούνται το τελευταίο διάστημα από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «δεν συγκαλώ το Εθνικό Συμβούλιο λόγω της κριτικής, η κριτική είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι ευπρόσδεκτη από όλους και θα ενισχυθεί, σας το προαναγγέλλω εγώ όσο πλησιάζουμε τις εκλογές».

Τα μέλη του εθνικού συμβουλίου αναμένεται να ακούσουν από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και για την πρόταση του ΓΓ των ΗΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την οποία όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος την έκανε αποδεκτή, αναμένοντας την απάντηση του Ερσίν Τατάρ, κατά τη συνάντηση που είχε ο κατοχικός ηγέτης με τον ΓΓ των ΗΕ.  Από τότε, μέχρι σήμερα, η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να παραμένει στο σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης.

Ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει τη θέση ότι το εθνικό συμβούλιο στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Όχι απλώς για εκ των υστέρων ενημέρωση αλλά για προδιαβούλευση, για ανταλλαγή εκτιμήσεων και για χάραξη στρατηγικής που θα συμβάλει στην προώθηση των θέσεων της πλευράς μας σε όλες τις συναντήσεις και επαφές».

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η γραμμή που ακολουθεί στο κυπριακό, δεν επέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Δρομολαξιά,  ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσει την πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς, για το κυπριακό, λέγοντας πως «είναι στο χέρι του Προέδρου να συζητήσει την πρότασή μας ή να θα συνεχίσει την ίδια γραμμή από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του».

Η Τουρκία μποϊκοτάρει τα 20χρονα της διεύρυνσης της ΕΕ

Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τα 20χρονα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης  ανέφερε πως «εμείς θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Σημείωσε ότι βάσει των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με σαφή τρόπο με την πρόοδο κυπριακό, είναι ένα βήμα προς τα μπρος, είναι ένα θετικό βήμα, ένα θετικό μήνυμα.

Το Κυπριακό στη συνάντηση Ερντογάν-Στάινμαϊερ

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία. Στη συνάντηση οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και για την Κύπρο, όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο Σταϊνμάιερ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού προέδρου στην Τουρκία έπειτα από δέκα χρόνια. Παρά τις στενές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και την παρουσία της ισχυρής τουρκικής κοινότητας μεταναστών στη Γερμανία, δεν είχαν λείψει οι εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. Ο Γερμανός πρόεδρος είχε επικρίνει πρόσφατα τη στάση του Ερντογάν έναντι του Ισραήλ, έχοντας εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία του για τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο για τη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, αλλά και την Κύπρο: «Εύχομαι τα 100 χρόνια των σχέσεών μας να είναι ακόμη πιο ισχυρά. Ο κόσμος είναι δυναμικός, αλλά νέες χώρες με αυτοπεποίθηση αναδύονται.

Η Τουρκία και η Γερμανία δεν είναι οι μόνοι εταίροι, αλλά ως χώρες είμαστε απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον. Θα πρέπει να ανταλλάσσουμε πληροφορίες ειδικά στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης για την Κύπρο. Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ήταν ένα σημαντικό θέμα. Υπάρχει επίσης βοήθεια που έρχεται από τις ΗΠΑ. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top