Επικίνδυνα είναι κάποια από τα έθιμα που κάνουμε κάθε χρόνο το Πάσχα στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν από υλικές ζημιές μέχρι και σοβαρούς τραυματισμούς.
Παρά τις συστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, πολλοί νέοι αψηφούν τον κίνδυνο, ρισκάροντας να τραυματιστούν οι ίδιοι και οι γύρω τους.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Υπεύθυνο Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, Οδυσσέα Παπαδόπουλο σε μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού τόσο για την εκστρατεία που πραγματοποιούν όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στοχεύοντας σε ένα Πάσχα με όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο.
«Είμαστε γενικά σε εγρήγορση. Η εκστρατεία μας έχει ξεκινήσει από αρχές Απριλίου και περιλαμβάνει την Αστυνομική ανταπόκριση σε δύο επίπεδα, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο ανταπόκρισης ώστε να προλάβουμε κάποια πολύ δυσάρεστα περιστατικά», είπε συγκεκριμένα.
«Σίγουρα δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα έθιμα, και η λαμπρατζιά είναι έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ως Αστυνομία θα θέλαμε να βάλουμε αυτό το έθιμο σε ασφαλή πλαίσια. Η λαμπρατζιά δεν είναι κακό να γίνεται αλλά να γίνει σε ένα πλαίσιο που θα είναι ασφαλές για όλους με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων»
«Για παράδειγμα τη συνεργασία της κοινοτικής και εκκλησιαστικής αρχής, να υπάρχει επιθεώρηση του χώρου από την Πυροσβεστική, από ενήλικες και να υπάρχει και ένας έλεγχος κατά τη διάρκεια της λαμπρατζιάς ώστε να μην ρίχνουν ορισμένοι μέσα στη λαμπρατζιά διάφορα πράγματα τα οποία ενδέχεται να είναι πολύ επικίνδυνα όπως δοχεία υπό πίεση, κροτίδες κ.α», συμπλήρωσε.
Ενέργειες για πρόληψη
Ερωτηθείς τι ενέργειες γίνονται για πρόληψη, ο κύριος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «όπως κάθε χρόνο γίνεται μία χαρτογράφηση σημείων όπου είναι επιρρεπής ως προς τη χρήση των κροτίδων, ενώ παράλληλα εξετάζονται σημεία στα όποια τα προηγούμενα χρόνια είχαν στηθεί λαμπρατζιές και γίνονται πολύ συχνές περιπολίες. Ωστόσο εντατικοποιούνται και μεγιστοποιούνται οι έλεγχοι σε διάφορα σημεία όπως κοντά στην Πύλα, σε νόμιμες εισόδους στην Δημοκρατία, στην πράσινη γραμμή και σε συνεργασία και με άλλα τμήματα και Υπηρεσίες της Δημοκρατίας, προσπαθούμε να εμποδίσουμε ή να σταματήσουμε αν είναι δυνατόν αυτή την εισροή των επικίνδυνων σκευασμάτων στην Δημοκρατία»
«Παράλληλα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των περιπολιών μας και της παρουσίας μας σε επίπεδο δημόσιας ασφάλειας, έχουμε συμπεριλάβει και τη διαχείριση αυτών των περιστατικών και την όσο πιο γρήγορη ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε αλλά υπεύθυνα και με όσο το δυνατόν λιγότερο ρίσκο», πρόσθεσε.
Άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, είναι «τα ξύλα της λαμπρατζιάς να τοποθετούνται σε συγκεκριμένο χώρο που να είναι μακριά από τα σπίτια»
«Ακόμα και το είδος της ξυλείας είναι σημαντικό ενώ πρέπει να προσέχουμε και τι ρίχνουμε στη λαμπρατζιά γιατί όταν βάλουμε διάφορα αντικείμενα τα οποία είναι εμποτισμένα με διάφορα χημικά όπως έπιπλα, καναπέδες ενδέχεται οι καπνοί που θα παράγονται να είναι τοξικοί και πολύ επικίνδυνοι», συνέχισε.
Θέσπιση νομοθεσίας
Μεταξύ άλλων ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν θέλουμε να καταργήσουμε το έθιμο, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι παράνομο και για αυτό υπάρχει μία προσπάθεια θέσπισης μίας νομοθεσίας η οποία θα μπορεί αυτή την περίοδο να θέτει σε ασφαλή πλαίσια το άναμμα της λαμπρατζιάς. Δυστυχώς, ούτε και φέτος έχουμε καταφέρει να την θέσουμε σε εφαρμογή, είναι ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης και της ψήφισης, όμως σίγουρα θεωρώ ότι σε ένα ασφαλές πλαίσιο θα μπορεί μια κοινοτική και εκκλησιαστική Αρχή να επιτρέψει με ασφάλεια το άναμμα της λαμπρατζιάς. Το ανεξέλεγκτο είναι αυτό που μας ανησυχεί»
Όσο αφορά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου η εκστρατεία κορυφώνεται.
«Θα υπάρχει παρουσία Αστυνομίας στους ιερούς ναούς, θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες από Αστυνομία και Πυροσβεστική και θέλουμε να ελπίζουμε ότι φέτος δεν θα έχουμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός», είπε ο κύριος Παπαδόπουλος.
Κροτίδες
Μιλώντας για τις κροτίδες, ο Υπεύθυνος Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, ανέφερε ότι «δεν είναι καν έθιμο. Είναι μια πάρα πολύ κακή και επικίνδυνη συνήθεια η οποία κάθε χρόνο δυστυχώς μας αφήνει ακρωτηριασμένους νεαρούς οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο επικίνδυνη συνήθεια είναι αυτή»
«Εκτός από τους σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος. Υπάρχουν κροτίδες οι οποίες εκσφενδονίζουν θραύσματα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Είναι από καθαρή τύχη που κάποιος μπορεί να μην τραυματιστεί ή να πεθάνει», εξήγησε.
«Όσο αφορά τον χειρισμό, δεν είναι ασφαλές»
Θέλοντας να δώσει περαιτέρω εξήγηση, ο κύριος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «οι κροτίδες εισάγονται παράνομα χωρίς να ξέρει κανείς πότε τις έκαναν εισαγωγή και αποθηκεύονται με λάθος τρόπο. Αλλοιώνονται τόσο αυτές όσο και τα φυτίλια και δεν προσφέρουν την βραδυφλέγια χρονοκαθυστέρηση που ενδεχομένως να προσφέρει το φυτίλι με αποτέλεσμα πριν θεωρήσει κάποιος ότι θα εκραγεί να εκρήγνυται στην παλάμη ή στο σώμα του»
Ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του στο ThemaOnline ότι «πολλά στοιχεία τραυματισμών δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί πολλοί δεν δηλώνονται»
Καταγεγραμμένα στοιχεία 2020-2023
2020: 40 υποθέσεις με 49 ενεχόμενα πρόσωπα και 2 τραυματισμούς
2021: 31 υποθέσεις με 35 ενεχόμενα πρόσωπα και 2 τραυματισμούς
2022: 20 υποθέσεις με 26 ενεχόμενα πρόσωπα και 3 τραυματισμούς
2023: 30 υποθέσεις με 28 ενεχόμενα πρόσωπα και 6 τραυματισμούς
Από τα στοιχεία παρατηρούμε ότι από το 2020 μέχρι πέρσι το 2023, οι τραυματισμοί προσώπων αυξήθηκαν παρόλο που οι υποθέσεις είχαν μειωθεί, κάτι το οποίο ανησυχεί τις Αρχές οι οποίες κάνουν έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό.
«Δεν κινδυνεύει μόνο εκείνος που χρησιμοποιεί την κροτίδα αλλά και όσοι βρίσκονται γύρω του γιατί κάποιος μπορεί να βρεθεί στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», κατέληξε ο Υπεύθυνος Πυροτεχνουργών.
Δείτε βίντεο:
Μείνετε #ΜακριάΑποΚροτίδεςhttps://t.co/z2WoCthBlg
— Αστυνομία Κύπρου (@Cyprus_Police) April 27, 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις