Ενα από τα αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων το Πάσχα, είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών.
Παρότι η παράδοση επιτάσσει να βάφουμε κόκκινα τα αυγά, τα τελευταία χρόνια η τάση είναι τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και να στολίζονται με ποικίλα σχέδια και τεχνοτροπίες. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές γιατί επιλέχθηκε συγκεκριμένη μέρα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα για να βάφονται τα αυγά αλλά και γιατί βάφουμε τα αυγά σε χρώμα κόκκινο.
Η γνωστή τηλεμαγείρισσα Χρύσω Λέφου, μιλά στο ThemaOnline για το έθιμο.
«Τo έθιμο για το βάψιμο των αυγών κατά τη διάρκεια του Πάσχα είναι μια παράδοση που τηρείται πιστά από τα αρχαία χρόνια και για όλους τους Χριστιανούς έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αυγά αντιπροσωπεύουν την αναγέννηση και τη νέα ζωή, ενώ τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που χύθηκε στην Σταύρωσή του. Επίσης, συνδέεται με την αγάπη, τη θυσία και τη ζωή.»
«Παραδοσιακά, τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη ή όπως λέμε την «Κόκκινη Πέμπτη». Η μέρα αυτή αποτελεί σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη τη μνήμη των Παθών του Χριστού, περιλαμβάνοντας το Μυστικό Δείπνο και τη σύλληψη ου Ιησού».
Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει πως να πετύχετε τα τέλεια κόκκινα αυγά
Ποιος δεν θα ήθελε να ξέρει τα μυστικά για τα πιο όμορφα σε χρώματα αυγά το Πάσχα; Η Χρύσω Λέφου μας αποκαλύπτει...τους τρόπους για να το πετύχουμε:
«Πιο κάτω σας αναφέρω όλες τις οδηγίες για να πετύχετε τα τέλεια… κόκκινα και όχι μόνον, αυγά.
Καταρχάς, τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και αν είναι χωριάτικα θα πρέπει να είναι καλά ξεπλυμένα.
Αν θέλουμε να «στολίσουμε» τα αυγά μας, τότε ακολουθούμε την πιο κάτω… φυσική και ανέξοδη διαδικασία:
Θα χρειαστούμε παλιές νάιλον κάλτσες ή τούλι και φύλλα από διάφορα φυτά και λουλούδια. Αφού τα πλύνουμε και τα στεγνώσουμε, βάζουμε πάνω σε ένα αυγό ένα φύλλο βουτηγμένο στο νερό για να κολλήσει και να μη φύγει από τη θέση του το τυλίγουμε με την κάλτσα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε δυο φύλλα και να είναι στολισμένο γύρω - γύρω. Σφίγγουμε ελαφρά την κάλτσα και στερεώνουμε με μια κλωστή ή ένα ελαστικό συρματάκι. Μετά, ακολουθούμε κανονικά τη διαδικασία βρασμού.
Για το βάψιμο, αξίζει να αναφέρω πως αν θα χρησιμοποιήσουμε βαφή εμπορίου ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα βρούμε στο φακελάκι.
Αν θα χρησιμοποιήσουμε πιο φυσικό τρόπο, τότε μια πετυχημένη επιλογή για κόκκινο χρώμα είναι το ριζάρι, το αρχαίο ερυθρόδανον. Για να μην σπάσουν τα αυγά, προσωπικά κάνω την πιο κάτω, πάντα πετυχημένη διαδικασία.
Ξεπλένουμε καλά δύο σακουλάκια (2Χ60γρ.) ριζάρι. Τοποθετούμε ένα ξύλο κοπής στον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ριζάρι. Το χτυπάμε με ένα σφυρί κουζίνας. Για περισσότερη σιγουριά για να μην σπάσουν τα αυγά μας, τοποθετούμε στη βάση μίας κατσαρόλας, ένα πετσί (βετέξ), στο οποίο κάνουμε 3-4 κοπές με ένα ψαλίδι. Αυτό θα βοηθήσει να περνά εύκολα το νερό και να μη φουσκώνει. Τοποθετούμε επάνω το σπασμένο ριζάρι και βάζουμε μία σειρά από αυγά, το ένα δίπλα στο άλλο. Συνήθως, βάζω 12 –14 αυγά, κάθε φορά. Καλύπτουμε με νερό από τη βρύση και περιχύνουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε μια κουταλιά αλάτι. Το ξύδι βοηθά στη σταθεροποίηση του χρώματος, ενώ το αλάτι είναι χρήσιμο για να μην σπάσουν τα αυγά.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 12 λεπτά για να είμαστε ότι έχουν πήξει τα αυγά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα στεγνώνουμε με ένα χαρτί κουζίνας. Ακολούθως, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια».
Αυγά σε διάφορα χρώματα...και που θα τα βρεις στη φύση
«Τα τελευταία χρόνια παραμένω πιστή στην παράδοση και βάφω τα αυγά που θα τσουγκρίσουμε το βράδυ της Ανάστασης μόνο κόκκινα, με ριζάρι. Για κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιούμε επίσης φύκια ή κοκκινογούλια (παντζάρια).
Αν όμως, θέλουμε να στολίσουμε το καλάθι μας και με άλλα χρώματα, τότε η φύση διαθέτει και άλλες… οικολογικές αποχρώσεις. Για καφέ (φύλλα κρεμμυδιών), κίτρινο (κίτρινες μαργαρίτες), γαλάζιο (κόκκινο λάχανο), πράσινο (μαϊντανό), μοβ (βιολέτες). Η μητέρα μου μού είπε ότι στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας τα έβαφαν με «πογιά», ένα είδος βρύων που φύτρωναν στους βράχους και βρίσκονταν κάτω από τη θάλασσα. Μάλιστα, τα βρύα έδιναν στα αυγά ένα βαθύ κόκκινο χρώμα».
View this post on Instagram
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά; Οι εκδοχές και οι συμβολισμοί
Γιατί όμως βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη; Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές, όπως και οι συμβολισμοί.
Τα αυγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.
Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.
Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα.
Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο.
Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προσέφεραν κόκκινα αυγά. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι τσούγκριζαν τα αυγά με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα και στη συνέχεια γευμάτιζαν.
Ωστόσο, αυτές είναι οι Χριστιανικές εκδοχές που συνοδεύουν τις ρίζες του εθίμου που «θέλει» τα αυγά να βάφονται κόκκινα. Tα αυγά, σύμβολο γέννησης, έχουν συνδυαστεί με παγανιστικές παραδόσεις και γιορτές της Άνοιξης, τα οποία παραπέμπουν στην αναγέννηση της ζωής μετά το χειμώνα.
Πολλοί λαογράφοι εκτιμούν ότι το έθιμο του αυγού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο και την Περσία, όπου φίλοι και συγγενείς αντάλλαζαν αυγά κάθε εαρινή ισημερία.
Σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό Έντυπο Folklore, τα αυγά σε όλο τον κόσμο συμβολίζουν τη ζωή και την αναγέννηση. Εμφανίζονται σε κάθε σημαντική στιγμή της ανθρώπινης ζωής. Είτε πρόκειται για γέννηση, είτε για γάμο, είτε για την ανέγερση νέου σπιτιού, στην αρρώστια και στο θάνατο. Στην αρχαιότητα έθαβαν αυγά μαζί με το νεκρό. Τα αυγά προσφέρονται ως δώρο και αποτελούν διακόσμηση σε κάθε εορταστική περίπτωση.
Κατά την προ χριστιανική περίοδο, τα αυγά χρησιμοποιήθηκαν για μαντικούς σκοπούς για να προβλέψουν το μέλλον. Για την ιστορία πάντως αναφέρουμε ότι ο Βασιλιάς Edward I της Αγγλίας, το 13ο αιώνα, παρήγγειλε 450 αυγά και ζήτησε να χρωματιστούν και να διακοσμηθούν με χρυσό, τα οποία προσέφερε στη συνέχεια ως πασχαλινά δώρα στους αγαπημένους του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις