ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και οι νοικοκυρές ξεκίνησαν πρωί-πρωί τις ετοιμασίες για το ψήσιμο. Όπως το έχει το έθιμο σήμερα όλα τα σπίτια, φούρνοι και αρτοποιία μοσχοβολούν από τη μυρωδιά του αγαπημένου παραδοσιακού εδέσματος, της φλαούνας.

Παρότι υπάρχουν διάφορες παρασκευές και προτιμήσεις, η κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά για το πως να φτιάχνει τις φλαούνες της. Κάποιοι τις προτιμούν γλυκές με πολλές σταφίδες, κάποιοι τις θέλουν αλμυρές με περισσότερο τυρί, άλλοι τις θέλουν με αναρή και στην Πάφο παραδοσιακά, προσθέτουν μέσα και κρέας.

Το ThemaOnline επισκέφθηκε τη Σκαρίνου όπου η μαστόρισσα του ψησίματος, κυρία Ανδρούλα Κεφάλα, μας καλωσόρισε στο σπίτι της και μας είπε όλα της τα μυστικά για το πως να φτιάχνουμε τις πιο νόστιμες φλαούνες.

Γιατί φτιάχνουμε φλαούνες το Πάσχα;

Η φλαούνα είναι ένα έθιμο το οποίο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Η φλαούνα για να παρασκευαστεί, χρειάζεται αυγά και τυρί. Το αυγό συμβολίζει την ανάσταση του Κυρίου και ιδίως τα κόκκινα αυγά που βάφουμε, συμβολίζουν τις πέτρες που βάφτηκαν από το αίμα του Ιησού. Γι’ αυτό την Μεγάλη Πέμπτη κάνουμε αυτές τις δύο προετοιμασίες.

Εσάς ποιος σας έμαθε να φτιάχνετε φλαούνες;

Εμένα μου έδειξε η μητέρα μου πως να τις φτιάχνω όμως, επειδή την έχασα νωρίς, έχω τεράστια ευγνωμοσύνη στις νοικοκυρές του χωριού και τη νοννά μου, που μου έδειξαν. Να πούμε όμως ότι, εάν δεν δοκιμάσεις και μόνη σου δεν μπορείς να μάθεις, αρκεί να θέλεις να μάθεις!

Περιμένετε πως και πως να έρθει το Πάσχα για να φτιάξετε φλαούνες;

Όχι δεν θα το έλεγα. Επειδή εγώ φτιάχνω ολόχρονα. Όταν φτιάχνω φλαούνες, αφήνω πάντα κάποιες που δεν τις ψήνω εκείνη τη στιγμή, τις βάζω στο θάλαμο και όποτε θέλω μπορώ να ψήσω και να τη φάω φρέσκα.

Τι υλικά χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε φλαούνες και ποια η προετοιμασία που πρέπει να γίνει;

Στην Κύπρο τις φλαούνες τις φτιάχνουμε με τυρί το οποίο είναι ανάλατο. Αν και υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί και προτιμήσεις, η παραδοσιακή φλαούνα φτιάχνεται με ανάλατο τυρί.

Από βραδύς εγώ, έτριψα το τυρί, το έβαλα σε μια πετσέτα για να φύγει η υγρασία και ετοίμασα και το προζύμη για να μπορέσει να φουσκώσει.

Εάν το τυρί είναι ένα κιλό, βάζουμε δύο αυγά, εάν είναι δύο κιλά τότε βάζουμε τρία αυγά. Αφού το λιώσουμε, βάζουμε το σιμιγδάλι για να γίνει πηχτός χυλός και το κλείνουμε σε ένα δοχείο για να φουσκώσει.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε το τυρί στην κούπα μας, μαστίχα, λίγη κανέλλα για μυρωδιά, λίγο αλάτι για το αυγό και μια χούφτα σιμιγδάλι.

Στη συνέχεια ζυμώνουμε. Κάνουμε ένα σταυρό με το χέρι μας στο μείγμα, για το καλό, και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Το τυρί για να γίνει αφράτο, θέλει πολύ καλό ζύμωμα. Μετά προσθέτουμε και λίγο δυόσμο, όχι πολλή για να μην πικρίσει και προσθέτουμε τις σταφίδες μας. Επειδή στις φλαούνες δεν βάζουμε ζάχαρη, η σταφίδα προσθέτει μια ιδιαίτερη γλυκάδα.

Αφήνουμε για λίγο το μείγμα στην κούπα και το καλύπτουμε με μια πετσέτα.
Μετέπειτα, βγάζουμε το φύλλο, το κόβουμε σε κύβους και βάζουμε αλεύρι. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με τον πλάστη να ανοίξουν και να γίνουν ομοιόμορφες.

Μετά, βάζουμε το φύλλο μας στο σησάμι και το περνάμε ξανά με τον πλάστη. Βάζουμε μέσα στο μείγμα και ξεκινάμε να τυλίγουμε/σχηματίζουμε τις φλαούνες μας. Μπορούμε να τις κάνουμε τετράγωνες, τρίγωνες ή σε σχήμα τριαντάφυλλο.

Αφού σχηματίσουμε τις φλαούνες μας, τις βάζουμε στο ταψί μας και τις βάζουμε στο φούρνο μας. Κάποιες νοικοκυρές λένε ότι οι φλαούνες θέλουν συγκεκριμένη ώρα για να ψηθούν, εγώ προτιμώ να υπολογίζω με το «μάτι» και τις βγάζω ανάλογα.

Εξαρτάται από τη ζύμη, το σχήμα της φλαούνας;

Όχι, το σχήμα έχει να κάνει με τις προτιμήσεις. Εκείνοι που προτιμούν να τρώνε περισσότερο φύλλο, διαλέγουν τις τρίγωνες φλαούνες. Αυτοί που θέλουν περισσότερο τυρί, προτιμούν τις τετράγωνες. Στο τριαντάφυλλο παλαιότερα βάζαμε στη μέση και ένα κόκκινο αυγό.

Η φλαούνα δεν θέλει πολλή ζυμάρι, με τα περισσεύματα μπορούμε να φτιάξουμε κουλούρια, μπορούμε να φτιάξουμε «Λαζαράκια». Με το ζυμάρι που θα μείνει θα σας δείξω και πως φτιάχνουμε τα «Λαζαράκια», που συμβολίζουν τον Λάζαρο και συνήθως τα φτιάχνουμε για το Σάββατο του Λαζάρου.

Ποιο είναι το μυστικό για να μην «ανοίξει» όταν θα ψήνεται;

Εξαρτάται από τη ζύμη. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε και πολύ μαλακή. Πρέπει να είναι όσο-όσο για να μπορεί να φουσκώσει το τυρί. Το τυρί στο φούρνο πρώτα απλώνει και μετά «ψηλώνει» έτσι, όλα εξαρτώνται από τη ζύμη για να μην ανοίξει. Επίσης, πρέπει να προθερμάνουμε το φούρνο μας.

Στον ξυλόφουρνο όταν φτιάχνουμε φλαούνες, πρέπει να τον προθερμάνουμε καλά και σωστά. Να «πυρώσει» μου λέμε, γιατί η φλαούνα θέλει θερμοκρασία για να ψηθεί καλά.

Είναι πιο ωραίες οι φλαούνες που γίνονται σε ξυλόφουρνο;

Βέβαια. Έχουν μια άλλη μυρωδιά, πολύ πιο ωραία. Πιάνει μυρωδιά από το ξύλο. Φυσικά, να διευκρινίσουμε ότι, δεν κάνουν όλα τα ξύλα για το ψήσιμο της φλαούνας, θέλει συγκεκριμένα ξύλα, δεν μπορείς να βάλεις οτιδήποτε.

Ποια η συμβουλή σας στις νοικοκυρές

Η κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά. Είναι καλό να λέμε τα μυστικά μας, για να μαθαίνουν κι άλλες νοικοκυρές, δεν υπάρχει λόγος να τα κρατούμε για τον εαυτό μας.

Επίσης, η δική μου συμβουλή είναι ό,τι κάνουν, να το κάνουν με αγάπη. Να μην φτιάχνουν κάτι επειδή το έχει η ημέρα ή επειδή έτσι το έχει το έθιμο. Να το κάνουν επειδή το αγαπούν και επειδή θέλουν. Τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Δείτε το βίντεο:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top