ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστήμη δίνει ελπίδες: Παραπληγικός περπάτησε με θαυματουργό κράνος

Η επιστήμη δίνει ελπίδες: Παραπληγικός περπάτησε με θαυματουργό κράνος

Φορώντας μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και χρησιμοποιώντας τους δικούς του μυς, ένας 26χρονος άνδρας έγινε ο πρώτος ασθενής με παραπληγία που περπάτησε χωρίς τη βοήθεια εξωσκελετού ή ρομποτικών μελών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια- Ιρβάιν κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή που μπορεί να ξεπεράσει βλάβες στη σπονδυλική στήλη που οδηγούν σε παράλυση. Η μέθοδος, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation», χρησιμοποιεί μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ηλεκτρόδια που είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών και μεταφέρουν σε αυτούς τα εγκεφαλικά κύματα, καθώς και ένα σύστημα που στηρίζει το σώμα του ασθενούς.

Για να λειτουργήσει όμως όλο αυτό το σύστημα απαιτείται ειδική εκπαίδευση. Ο 26χρονος, ο οποίος είναι πέντε χρόνια παράλυτος και κατάφερε να περπατήσει 4 μέτρα, έπρεπε να προπονήσει τους μυς του με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτών αλλά και τον εγκέφαλό του μέσω εικονικής πραγματικότητας. Φορούσε την κάσκα ΗΕΓ και έβλεπε ένα άβαταρ, την κίνηση του οποίου προσπαθούσε να ελέγξει μέσω των εγκεφαλικών του κυμάτων.

Αποκατάσταση

«Δείξαμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε το ενστικτώδες και ελεγχόμενο από τον εγκέφαλο περπάτημα ύστερα από μια πλήρη βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το μη επεμβατικό σύστημα για τη διέγερση των μυών του ποδιού είναι μια υποσχόμενη μέθοδος και μια πρόοδος από τα συστήματα που χρησιμοποιούν εικονική πραγματικότητα ή ρομποτικούς εξωσκελετούς», σχολίασε o Δρ. Αν Ντο του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια-Ιρβάιν.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει σε πιο εξελιγμένες μεθόδους που θα χρησιμοποιούν και συστήματα που θα εμφυτεύονται απευθείας στον εγκέφαλο, κάτι που θα επέτρεπε την αποκατάσταση και άλλων λειτουργιών της σπονδυλικής στήλης. «Ελπίζουμε ότι ένα εμφύτευμα μπορεί να πετύχει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου, επειδή τα εγκεφαλικά κύματα καταγράφονται σε καλύτερη ποιότητα», εξήγησε ο Δρ. Ντο, ενώ ο επικεφαλής ερευνητής Ζόραν Νέναντιτς πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο εμφύτευμα μπορεί να επαναφέρει στον εγκέφαλο την αίσθηση επιτρέποντας στον ασθενή να νιώθει τα πόδια του».

Πάντως ειδικοί προειδοποιούν ότι, παρόλο που πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δεν έχει επιλύσει. «Το ανεξάρτητο περπάτημα στο έδαφος απέχει ακόμα από το να υλοποιηθεί και κυρίως λόγω του ότι δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της διατήρησης της ισορροπίας», εκτίμησε ο Μαρκ Μπέικον, επιστημονικός διευθυντής της οργάνωσης Spinal Research.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία

• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο

• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό

• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων



Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Δημήτρης Παπαδάκης στο «T»: «Ήρθε η ώρα μαζί με τους Οικολόγους να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω - Με ενδιαφέρει η Προεδρία, υπό προϋποθέσεις»

Ο τέως Ευρωβουλευτής και ιδρυτής του κινήματος «ΑΙΧΜΗ» Δημήτρης Παπαδάκης, μιλά στο «T» για τη συμπόρευση με το Κίνημα Οικολόγων και απαντά στο ερώτημα κατά πόσο ο ίδιος ενδιαφέρεται για την προεδρία, του νέου σχήματος που θα προκύψει, καθώς για τις σχέσεις του με τους Οικολόγους και για το άνοιγμα προς την κοινωνία. Τι λέει για τη διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και πως σχολιάζει τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top